Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

WSJ: Ακόμα και την ερχόμενη Πέμπτη 2/6 η αποκατάσταση του waiver των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

WSJ: Ακόμα και την ερχόμενη Πέμπτη 2/6 η αποκατάσταση του waiver των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ
Αποκατάσταση του waiver θα σήμαινε μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, επιστροφή καταθέσεων και αναζωογόνηση του διατραπεζικού δανεισμού
Στην αποκατάσταση της εξαίρεσης (waiver) των ελληνικών ομολόγων εντός των επομένων εβδομάδων ως αποδεκτούς τίτλούς εγγύησης φέρεται να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μια εξέλιξη ευπρόσδεκτη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα μείωνε το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, ενώ θα συνέδραμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, προσελκύοντας και πάλι καταθέσεις και αναζωογονώντας το διατραπεζικό δανεισμό.
Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η οποία εκτιμά πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει και πάλι «στις ερχόμενες εβδομάδες» την αποδοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση έναντι χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, παρά την εξαιρετικά χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμισής τους.
Μάλιστα, η άρση του waiver δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και στην επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016.
Όπως σχολιάζει η WSJ, μια τέτοια εξέλιξη θα προσέφερε φθηνότερη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες απ' ευθείας από την ΕΚΤ, αντί αυτές να εξαρτώνται από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA της ΕΚΤ, που χρηματοδοτεί - με μεγαλύτερο επιτόκιο - τις ελληνικές τράπεζες μέσω της Τραπέζης Ελλάδος από τις αρχές του 2015, όταν και ήρθη η εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από την αποδοχή τους ως εγγύηση χρηματοδότησης.
Πάντως, ανεξάρτητα από τον χρονισμό της αποκατάστασης του waiver της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τις κολοσσιαίου μεγέθους αγορές κρατικών τίτλων ευρωζώνης - αξίας 800 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής - που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει (80 δισ. ευρώ αγορές ανά μήνα).
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από οικονομία τόκων χρηματοδότησής τους, συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης