Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιος είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος που δεν έχει αποτιμηθεί για την οικονομία, το χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές;

Ποιος είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος που δεν έχει αποτιμηθεί για την οικονομία, το χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η οικονομία να αποτύχει να ανακάμψει επιθετικά και να εγκλωβιστεί σε ένα τούνελ μακράς περιόδου στασιμότητας.
Ποιος είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την οικονομία, το χρηματιστήριο, τις τραπεζικές μετοχές και την κοινωνία;
Είναι το Grexit;
Είναι ο κίνδυνος νέας περιδίνησης;
Είναι ο κίνδυνος αποτυχίας του τρίτου μνημονίου;
Σίγουρα οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνονται στην λίστα ρίσκου της Ελλάδος αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί με όρους χρηματιστηριακούς, τραπεζικούς και οικονομικούς.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η οικονομία να αποτύχει να ανακάμψει επιθετικά και να εγκλωβιστεί σε ένα τούνελ μακράς περιόδου στασιμότητας.
Ο κίνδυνος στασιμότητας όπου θα περιλαμβάνει αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης, καθηλωμένα έσοδα και καθηλωμένη κοινωνία δεν θα εμπνεύσει την επενδυτική κοινότητα και προφανώς μια τέτοια παράμετρος θα είναι άμεσα εμφανής στην χρηματιστηριακή αγορά.
Το πιο επικίνδυνο σενάριο δεν είναι μια επανάληψη των δραματικών συνθηκών των προηγούμενων χρόνων.
Θα βγουν οι επενδυτές short  ή θα αποχωρήσουν.
Το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να εγκλωβιστούν σε μια οικονομία στάσιμη.
Οι οικονομολόγοι υπενθυμίζουν ότι μετά από 30% μείωσης του ΑΕΠ μιας οικονομίας είθισται να ακολουθούν περίοδοι πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης π.χ. Ιρλανδία στο 6%.
Επίσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει εξαντλήσει όλα τα βασικά πυρομαχικά αλλά διαθέτει ακόμη ένα ισχυρό όπλο που ονομάζεται μαζικές ιδιωτικοποιήσεις παντού και χωρίς ταμπού.
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα ισχυροποιήσουν το επενδυτικό κλίμα το οποίο με την σειρά του θα έχει επίδραση στην οικονομία.
Σε αυτό το θεωρητικά λογικό σενάριο η απάντηση που δίδεται είναι η εξής
«Η Ελλάδα έχει 3 βασικές αδυναμίες που συνεχίζουν να είναι αδυναμίες.
1)Σκληρή λιτότητα που απαρτίζεται από υφεσιακά και όχι αναπτυξιακά μέτρα.
2)Ασθενές τραπεζικό σύστημα το οποίο όσο επικρέμεται το πρόβλημα των 116,3 δισεκ. σε NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δεν μπορεί να έχει καμία ενεργή συμμετοχή στην ανάκαμψη της οικονομίας.
3)Σοβαρότατη έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο σύστημα.
Το M3 ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος βρίσκεται στα 28,5 δισεκ.
Το ερώτημα είναι πόσοι πολίτες θα επέστρεφαν τις καταθέσεις τους που έχουν εκτός τραπεζών;
Ελάχιστοι.
Με βάση εκτιμήσεις κορυφαίων τραπεζιτών δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν πάνω από 3 με 5 δισεκ. το μέγιστο και κάτω από θετικές συνθήκες.
Γιατί υπάρχει σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι ενός αδηφάγου και ιδεοληπτικού κράτους.
Ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι η στασιμότητα.
Ήδη για το 2016 υπάρχουν πολύ σοβαρές εκτιμήσεις ότι τα φορολογικά μέτρα θα εξαϋλώσουν την όποια θετική επίδραση από τα 3,5 δισεκ. που θα αποπληρώσουν  ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα οι εκτιμήσεις για το β΄ 6μηνο του 2016 είναι περισσότερο απαισιόδοξες από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.
Για το 2017 πολλοί δεν συμμερίζονται ότι θα υπάρξει «έκρηξη» στο ΑΕΠ της Ελλάδος, θα υπάρξει ανάπτυξη κατώτερη των μεγάλων προσδοκιών γιατί απλά έχει υπερεκτιμηθεί η δυνατότητα της οικονομίας.
Το σενάριο αυτό της μακράς περιόδου στασιμότητας η χρηματιστηριακή αγορά και οι μετοχές δεν το έχουν αποτιμήσει ή προεξοφλήσει.
Το πιο δύσκολο στοιχείο προεξόφλησης είναι να μην ξέρει ο επενδυτής τι να προεξοφλήσει.
Η μακρά περίοδος στασιμότητας θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην χρηματιστηριακή αγορά γιατί θα καθηλώσει το πιο ενεργό τμήμα της αγοράς τα hedge funds.
Τα hedge funds ποντάρουν στα ανοδικά ή καθοδικά momentum και χτίζουν την βραχυπρόθεσμη στρατηγική τους.
Η στασιμότητα ξεθωριάζει το momentum στις τάσεις και αυτό είναι ο χειρότερος εχθρός των hedge funds.
Η στασιμότητα είναι επώδυνη και για την κοινωνία γιατί πέραν από το εισόδημα επιδρά και στην καταναλωτική ψυχολογία.
Με στασιμότητα η κοινωνία δεν καταναλώνει και η έλλειψη κατανάλωσης επιδρά στον οικονομικό κύκλο, στο ΑΕΠ, στον ρυθμό βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών.

Το συμπέρασμα

Ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία και μαζί και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να εισέλθουν σε φάση στασιμότητας δεν είναι αμελητέος.
Ακόμη και οι ιδιωτικοποιήσεις ίσως να μην καταφέρουν να ξεκολλήσουν από την παγίδα, το σπιράλ της στασιμότητας την οικονομία.
Ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελέσει και πολιτική ταφόπλακα για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έχει αποτύχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης