Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα σήμαινε το Brexit για την Ελλάδα; - Ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους δανειστές αλλά κατακρήμνιση στο χρηματιστήριο

Τι θα σήμαινε το Brexit για την Ελλάδα; - Ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους δανειστές αλλά κατακρήμνιση στο χρηματιστήριο
Αν στο δημοψήφισμα της Βρετανίας επιβεβαιωθεί το Brexit μια περίοδος έντονης διόρθωσης στις χρηματιστηριακές αγορές θα σημειωθεί παρασύροντας σε πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις ελάχιστο διάστημα πριν το κρισιμότατο έως ιστορικό δημοψήφισμα της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου του 2016.
Το δημοψήφισμα της Βρετανίας θα καθορίσει αν θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Brexit αλλά ακόμη η κατάσταση παραμένει ρευστή.
Ωστόσο με όρους επικοινωνιακούς οι υποστηρικτές του Brexit είναι οι επιτιθέμενοι και οι υποστηρικτές της παραμονής οι αμυνόμενοι και η επιχειρηματολογία τους δεν ενθουσιάζει.
Η κινδυνολογία ποτέ δεν βοήθησε τον κινδυνολόγο.
Οι επιπτώσεις μιας εκ των δύο αποφάσεων θα είναι καθοριστική για την Βρετανία ως ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο και για την ΕΕ καθώς μπορεί να αποτελέσει απαρχή γενικότερης αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Το βασικό ζήτημα όμως είναι τι θα σηματοδοτούσε μια απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με την Βρετανία ενώ και η Ελλάδα εξάγει σημαντικά γεωργικά προϊόντα…
Για την Ελλάδα η επίδραση δεν θα ήταν τόσο σημαντική στο θέμα των εισαγωγών – εξαγωγών όσο σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ όπως αναφέρει ο Γάλλος κεντρικός Τραπεζίτης αν χρειαστεί θα παρέμβει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Brexit τόσο στην συναλλαγματική ισοτιμία όσο και στην ρευστότητα.
Για την Ελλάδα τα τρία πιο καίρια ζητήματα είναι

1)Πως θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα οι δανειστές αν το Brexit καταστεί γεγονός;
Στην περίπτωση Brexit και υπό τον κίνδυνο να κλονιστεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ πιθανό με πολιτικούς όρους το Brexit να ευνοήσει την Ελλάδα.
Ούτως ή άλλως τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα αποτέλεσε το παράδειγμα προς αποφυγή.
Η ΕΕ και οι δανειστές εξάντλησαν την σκληρότητα τους στην Ελλάδα και αν επιβεβαιωθεί το Brexit θα έχει διαδραματίσει ρόλο και η περίπτωση της Ελλάδος.
Σε περίπτωση Brexit πολιτικά η Ελλάδα θα ευνοηθεί καθώς είναι πιθανό η δεύτερη αξιολόγηση να πραγματοποιηθεί σε καθεστώς ευνοϊκότερων συνθηκών.
Αντιθέτως αν κερδίσει στο δημοψήφισμα η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, οι δανειστές δεν θα έχουν κανένα λόγο να χαριστούν στην Ελλάδα, δεν θα έχουν κανένα λόγο να καταστήσουν ελκυστικότερα ή πιο ήπια τα νέα προαπαιτούμενα.  
Η πραγματικότητα πάντως είναι με το Brexit η ΕΕ θα εισέλθει σε μια φάση έντονης εσωστρέφειας με αρνητικότατες συνέπειες σε όλη την ευρωζώνη.

2)Υπάρχει κίνδυνος ευρύτερης αμφισβήτησης της ευρωζώνης;
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble πρόσφατα δήλωσε ότι αν υπερισχύσει το Brexit υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και άλλες χώρες να καταφύγουν στις λύσεις των δημοψηφισμάτων.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή τότε ο κίνδυνος γενικότερης αμφισβήτησης της ΕΕ μπορεί να έρθει στο προσκήνιο εξέλιξη σίγουρα πολύ αρνητική για το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα.
Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι καθολικά οι χώρες έχουν εκδηλώσει την πίστη τους στην ΕΕ, οπότε η διάλυση της – που μπορεί κάποιοι να εκτιμούν – δεν αποτελεί βασικό σενάριο.

3)Ποια θα είναι η επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές;
Αν στο δημοψήφισμα της Βρετανίας επιβεβαιωθεί το Brexit μια περίοδος έντονης διόρθωσης στις χρηματιστηριακές αγορές θα σημειωθεί παρασύροντας σε πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο Γάλλος Κεντρικός Τραπεζίτης δήλωσε ότι αν χρειαστεί η ΕΚΤ είτε μόνη είτε συντονισμένα με την Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας είναι πιθανό να παρέμβει αν τελικώς κερδίσει το Brexit στο δημοψήφισμα.
Ένα σημαντικό στοιχείο πάντως που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι ότι η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει σημαντικές φούσκες στις αγορές ομολόγων και μετοχών.
Σχεδόν 85 ομόλογα στην ΕΕ έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων είναι αρνητική, όπως και της Ελβετίας.
Στην Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία η πλειοψηφία των ομολόγων έχουν αρνητικά επιτόκια.
Τα χρηματιστήρια είχαν σημειώσει ρεκόρ έως τον Αύγουστο του 2015 για να διορθώσουν στο α΄ τρίμηνο του 2016 αλλά να ανακάμψουν στην συνέχεια.
Μια διόρθωση παγκοσμίως θα ήταν μια άριστη ευκαιρία επανατιμολήγησης των διεθνών κινδύνου και διεθνούς ρίσκου.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο μια διόρθωση έως τις 550 μονάδες θα ήταν πολύ φυσιολογική εξέλιξη σε περίπτωση Brexit.
Αν στο δημοψήφισμα κερδίσει η παραμονή στην ΕΕ οι 700-720 μονάδες θα ήταν επίσης ένας ρεαλιστικός στόχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης