Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ξεφούσκωσε το πανηγύρι στις μετοχές; - Ήταν fake το ράλι των 420-650 μον; - Οι απαντήσεις 23/6 – Με Brexit 450 μον.

Γιατί ξεφούσκωσε το πανηγύρι στις μετοχές; - Ήταν fake το ράλι των 420-650 μον; - Οι απαντήσεις 23/6 – Με Brexit 450 μον.
Αν στις 23 Ιουνίου στο δημοψήφισμα των βρετανών υπερισχύσει η αποχώρηση το Brexit μια καλή διόρθωση, ένα ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων θα χτυπήσει τις χρηματιστηριακές αγορές.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το έσχατο διάστημα και ειδικά στις συνεδριάσεις 10 και 13 Ιουνίου όπου σημειώνεται μεγάλη υποχώρηση στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες οι επενδυτές ταρακουνήθηκαν…
Ξύπνησαν από το παραμύθι των ράλι των απίστευτων κερδών, της δήθεν βελτίωσης της οικονομίας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να χωριστεί σε δύο ενότητες στους λόγους του ράλι που οδήγησε την αγορά από τις 420 στις 650 μονάδες και βεβαίως να απαντηθεί το βασικό ερώτημα ήταν fake η άνοδος ήταν μια ανοδική σφήνα όπως ονομάζεται στην τεχνική ορολογία;
Η δεύτερη ενότητα η οποία δικαιολογημένα είναι αυτοτελής σχετίζεται με το δημοψήφισμα της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου που θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην ΕΕ ή αν θα αποχωρήσουν δηλαδή το γνωστό σε όλους Brexit.

Οι βασικές αιτίες του ράλι που οδήγησε την χρηματιστηριακή αγορά από τις 420 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2016 στις 650 μονάδες πρόσφατα (Ιούνιος 2015) είναι προφανώς η προεξόφληση της θετικής αξιολόγησης.
Για να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την άνοδο καλλιέργησαν ένα σενάριο των δήθεν ανταλλαγμάτων που θα λάβει η Ελλάδα.
Με την δόση θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στην ιδιωτική οικονομία μας είπαν.
Ξέχασαν όμως να μας πουν ότι ζητούν ειδικό μνημόνιο με νέα μέτρα και παρεμβάσεις.
Μας είπαν ότι με τα κεφάλαια της υποδόσης θα τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη αλλά ξέχασαν να μας πουν ότι το όφελος αυτού του μέτρου μηδενίζεται από την φοροκαταιγίδα.
Και το 2016 ύφεση θα έχει η Ελλάδα…ενώ η κατανάλωση βρίσκεται στο ναδίρ.
Μας είπαν ότι η ΕΚΤ θα δώσει το waiver στις τράπεζες.
Οι περισσότεροι έλληνες επενδυτές παπαγάλιζαν το waiver χωρίς καν να γνωρίζουν τι σημαίνει.
Το waiver είναι μια ανοησία που έχει σχεδόν οριακό αντίκτυπο που προφανώς έχει προεξοφληθεί.
Το waiver θα μειώσει το ELA από τα 66 στα 61 ή 60 δισεκ. και τι έγινε…όταν το χάσμα δανείων προς καταθέσεις είναι 84 δισεκ. και οι καταθέσεις μειώνονται σταδιακά;
Είπαν ότι θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αρχικά Ιούνιο, μετά το πήγαν Ιούλιο, μετά Σεπτέμβριο αλλά ξέχασαν να μας πουν ότι η ΕΚΤ δεν θα εγκρίνει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να έχει προηγηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.
Μας είπαν ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έρθουν αναβαθμίσεις των ξένων οίκων και μας προέκυψε το ράπισμα της DBRS του καναδικού οίκου πιστοληπτικής διαβάθμισης που όχι μόνο δεν αναβάθμισε αλλά προειδοποίησε για τις αδύναμες τράπεζες.
Το 2016 ξεχάστε το…..
Όλο αυτό το σκηνικό η αγορά το προεξόφλησε.
Αρχικά προεξόφλησε τα θετικά νέα αλλά στην πορεία αποτίμησε την αξία των θετικών νέων.
Τα θετικά νέα μετρήθηκαν και βρέθηκαν λειψά.
Όμως με ψέματα και παραμύθια έφθασε το χρηματιστήριο στις 650 μονάδες, σημειώθηκε εντυπωσιακό ράλι από τις 420 μονάδες +55% περίπου και έως +130% στις μετοχές των τραπεζών….
Όταν όμως η αγορά έφθασε στις 650 μονάδες και τα καύσιμα εξαντλήθηκαν οι επενδυτές που σήκωσαν την αγορά κυρίως τα funds που παρακολουθούν τους δείκτες MSCI και είχαν αυξήσει τις θέσεις τους γιατί είχαν περιορισμένη έκθεση αλλά και πολλά κερδοσκοπικά hedge funds κατανόησαν ότι το πανηγύρι τελείωσε.
Ότι συνέβη στο χρηματιστήριο δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα πανηγύρι όπως στα χωριά που έχει για δέλεαρ καλό σουβλάκι αλλά οι οργανοπαίκτες και ο τραγουδιστής είναι στην κυριολεξία για τα πανηγύρια.
Αυτά συνέβησαν.
Δυστυχώς το bankingnews ήταν από τα ελάχιστα – για να μην πούμε το μόνο – που τόνιζε ότι έχουμε υποτιμήσει τον κίνδυνο του Brexit και πως είναι αδύνατο οι ελληνικές τράπεζες να αποτιμώνται P/BV υψηλότερα από τις περισσότερες μικρομεσαίες τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης.
Μας είπαν τότε ότι οι τράπεζες έχουν αξία γιατί ανακοίνωσαν κάποιες εξ αυτών κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2016.
Όμως όταν υλοποιούνται stress tests για 51 τράπεζες προσεχώς – πλην των ελληνικών – και ίσως χρειαστούν κάποιες κεφάλαια είναι δυνατό οι ελληνικές τράπεζες να αποτιμώνται υψηλότερα από τράπεζες που είναι core κερδοφόρες;
Είπαν κάποιοι αναλυτές ότι οι ιταλικές τράπεζες με 360 δισεκ. προβληματικά δάνεια κινδυνεύουν περισσότερο από τις ελληνικές με 116,3 δισεκ. NPEs…
Ξέχασαν να μας πουν όμως ότι τα 360 δισεκ. των ιταλικών τραπεζών προβληματικά δάνεια αντιστοιχεί σε 19% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα τα 116,3 δισεκ. αντιστοιχούν στο 65% του ΑΕΠ.
Επίσης ξέχασαν να μας πουν ότι υπάρχει κίνδυνος αν η ύφεση επιβεβαιωθεί το 2016 να ανακοπεί η τάση βελτίωσης των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
Όλα αυτά όμως καταλήγουν σε ένα βασικό δίλημμα.
Ήταν το ράλι από τις 420 στις 650 μονάδες πραγματικό ή fake δηλαδή πλασματικό;
Η άνοδος ήταν προσπάθεια αναστροφής της κυρίαρχης πτωτικής τάσης ή απλά μια ανοδική σφήνα που δεν αντικατόπτριζε την πραγματική αξία στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες;
Μάλλον το δεύτερο αλλά δεν είναι 100% βέβαιο.
Όμως ειδικά για τις τράπεζες τονίζαμε πάντα ότι fair value είναι οι τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών.
Όλα τα άλλα είναι φούμαρα.

Το Brexit θα φέρει βίαιη διόρθωση στις αγορές

Αν στις 23 Ιουνίου στο δημοψήφισμα των βρετανών υπερισχύσει η αποχώρηση το Brexit μια καλή διόρθωση, ένα ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων θα χτυπήσει τις χρηματιστηριακές αγορές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρεθεί στις 450 με 500 μονάδες.
Όμως τι θα συμβεί αν το Brexit απορριφθεί και η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ;
Για λίγες ημέρες μετά τις 23 Ιουνίου θα σημειωθεί ένα καλό ράλι εκτόνωσης εντός και εκτός Ελλάδος.
Μετά από αυτό το ράλι ξεχάστε πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο γιατί θα ισχύει η πρώτη ενότητα όπου η άνοδος σημειώθηκε με προβληματικά εφόδια με προβληματικό εξοπλισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης