Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

"Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστο σχέδιο, η νέα διεθνής τραπεζική κρίση θα είναι γεγονός... σε 2-3 εβδομάδες", προειδοποιεί το ΔΝΤ

"Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστο και συντονισμένο πλάνο, το ξέσπασμα μιας νέας διεθνούς τραπεζικής κρίσης θα είναι μια απτή πραγματικότητα. Και αυτό δεν θα αργήσει μάλιστα να συμβεί... αντίθετα η νέα κρίση θα είναι παρούσα σε 2, το πολύ 3 εβδομάδες".
Η ανωτέρω εκτίμηση - την οποία πολλοί μπορεί να ενστερνίζονται αλλά να διστάζουν να το ομολογήσουν - δεν αποτελεί ακραία πρόβλεψη κάποιου αναλυτή, όπως πολλοί θα πίστευαν. Αντίθετα, πρόκειται για την άποψη του Robert Shapiro, συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
"Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους με έναν αξιόπιστο και συντονισμένο τρόπο, εντός των ερχόμενων 2 - 3 εβδομάδων είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια τόσο αρνητική εξέλιξη που θα οδηγήσει στο ξέσπασμα μιας νέας τραπεζικής κρίσης", τονίζει χαρακτηριστικά ο Shapiro και εξηγεί "Δεν μιλάμε για μια μικρή ευρωπαϊκή τράπεζα, αλλά για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, ήτοι τις ισχυρότερες γερμανικές τράπεζες, τις αντίστοιχες γαλλικές, ενώ στη συνέχεια η κρίση θα μεταδοθεί στις βρετανικές τράπεζες και εν ολίγοις στις τράπεζες όλου του πλανήτη, καθώς το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι τόσο μα τόσο αλληλοσυνδεόμενο".
"Όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες βαίνουν σε δρόμους παράλληλους με κάθε σημαντική τράπεζα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η κρίση αυτή θα είναι πολύ πιο σφοδρή και σοβαρή από εκείνη του 2008", προσθέτει.
Το μήνυμα του Shapiro προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές: "Δείξτε μας το πραγματικό σχέδιο που έχετε... αλλιώς οι 'διακοπές' θα λάβουν τέλος και τα χειρότερα είναι μπροστά...".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης