Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ράπανος (Alpha Bank): Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις το Brexit - Επιστροφή στην ανάπτυξη στο β΄εξάμηνο 2016

tags :
Ράπανος (Alpha Bank): Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις το Brexit - Επιστροφή στην ανάπτυξη στο β΄εξάμηνο 2016
Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί σύντομα τρόπος για την ομαλή διαδικασία εξόδου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα, τόνισε ο πρόεδρος της Alpha Bank
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές κλίμα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις -όχι όμως σημαντικές- και στην ελληνική οικονομία, εκτίμησε ο πρόεδρος της Alpha Βank, Βασίλης Ράπανος μιλώντας στην ετήσια γενική τακτική συνέλευση της τράπεζας.
Ελπίζουμε, όμως, όπως είπε, ότι θα βρεθεί σύντομα τρόπος για την ομαλή διαδικασία εξόδου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο κ. Ράπανος προέβλεψε για το 2016 ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος προσαρμογής.

Η ομιλία του κ. Ράπανου
Ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Θ. Ράπανος, στην αρχή της ομιλίας του, ανέφερε ότι το 2015 ήταν ένα έτος μεγάλης δοκιμασίας για την Ελληνική Οικονομία και για το τραπεζικό μας σύστημα.
Η αβεβαιότητα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβερνήσεως με τους εταίρους, που επικράτησε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχε ως συνέπεια τη σημαντική εκροή καταθέσεων και την επιβολή των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, την επιδείνωση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανακοπή της προβλεπόμενης ανακάμψεως της Ελληνικής Οικονομίας.
Παρά τις εξελίξεις αυτές, τόνισε ο κ. Ράπανος, η Ελληνική Οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Η ύφεση ήταν ηπιότερη, μόλις -0,2%, σε σχέση με εκείνη που προέβλεπαν οι διεθνείς οργανισμοί μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.
Η εξέλιξη αυτή, προσέθεσε, μπορεί να αποδοθεί στην ανελαστικότητα της, ήδη μειωμένης σημαντικά, ιδιωτικής καταναλώσεως και στη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ.
Ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου προέβλεψε για το 2016 ότι η Ελληνική Οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεγεθύνσεως του ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του νέου Προγράμματος Προσαρμογής.
Η εξάλειψη της αβεβαιότητος για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη μετά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που ευνοεί την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος και την επάνοδο της οικονομικής ζωής στην κανονικότητα. Ο κ. Ράπανος ανέφερε επίσης ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές κλίμα το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας, με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις και στην Ελληνική οικονομία.
Ελπίζουμε όμως, όπως είπε, ότι θα βρεθεί σύντομα τρόπος για την ομαλή διαδικασία εξόδου ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα.
Η άρση της πολιτικής αβεβαιότητος θα επηρεάσει ουσιαστικά τη διεθνή ανταγωνιστική θέση της χώρας μας. Η μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητος σε όρους κόστους εργασίας, όπως αυτή που σημειώθηκε στη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη, δεν ήταν επαρκής για να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Μία σημαντική παράμετρος της ανταγωνιστικότητος είναι το κόστος κεφαλαίου.
Το τελευταίο προσδιορίζεται από το υψηλό κόστος αντλήσεως ρευστότητος λόγω των υψηλών επασφαλίστρων κινδύνου, τα οποία εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό την τιμολόγηση της πολιτικής αβεβαιότητος.
Ο περιορισμός της, επομένως, θα ενδυναμώσει την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους του κεφαλαίου, θα επηρεάσει θετικά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και θα βελτιώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, εκτίμησε ο κ. Ράπανος.
Επιπλέον, τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας, όχι μόνο επειδή θα συμβάλει στη βελτίωση των εισοδημάτων και στη μείωση στις ανεργίας, αλλά επειδή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στην εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση στις βιωσιμότητος του δημοσίου χρέους.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η δέσμευση στις Ελληνικής Κυβερνήσεως, στο πλαίσιο στις πρώτης αξιολογήσεως του Προγράμματος Προσαρμογής, για την υιοθέτηση μηχανισμού λήψεως προληπτικών μέτρων για την περικοπή δαπανών (contingency plan) σε περίπτωση μη επιτεύξεως των δημοσιονομικών στόχων ενδυναμώνει την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα διαβεβαιώσεως των εταίρων μας για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αλλά και παράγοντα μετριασμού των ανησυχιών στις κεφαλαιαγορές και εμπεδώσεως κλίματος σταθερότητος στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου υπογράμμισε επίσης ότι το καθεστώς της αποεπενδύσεως ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για το πιο σημαντικό κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα που προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση: την εκρηκτική άνοδο της μακροχρόνιας ανεργίας, και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.
Το πρόβλημα, πέρα από την κοινωνική του διάσταση, έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς επιφέρει απαξίωση στις δεξιότητες και προκαλεί εκροή υψηλής ποιότητος ανθρώπινου δυναμικού, φαινόμενο που έχει πλέον κωδικοποιηθεί με τον αγγλικό όρο “brain drain”. Αποτέλεσμα αυτής της εξελίξεως είναι ότι η χώρα στερείται υψηλής ποιότητος εργασιακή δύναμη, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και κατά συνέπεια, έναν σημαντικό παράγοντα προωθήσεως της οικονομικής αναπτύξεως.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, είπε ότι πέρα από την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσεως της Ελληνικής Οικονομίας, βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής παραμένει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, για την οποία δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση.
Είναι άξιο αναφοράς ότι η δέσμη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ως βάση κυρίως την αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων και δραστηριοτήτων.
Η διεθνής, αλλά και η ελληνική εμπειρία, δείχνουν ότι η πολιτική αυτή μειώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργεί αντικίνητρα για εργασία και για επενδύσεις, αλλά και κίνητρα για φοροαποφυγή και για φοροδιαφυγή. Μπορεί να ισχυρισθεί κανείς, σημείωσε ο κ.Ράπανος, ότι η περιστολή δαπανών θα οδηγούσε σε υποβάθμιση των παρεχομένων από το ∆ημόσιο υπηρεσιών.
Η γενικευμένη όμως αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί εν τέλει σε μείωση εισοδημάτων, ενώ με την αύξηση των έμμεσων φόρων επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο οι οικονομικά αδύναμοι.
Για το λόγο αυτόν, είναι επιτακτική ανάγκη να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών. Με τον τρόπο αυτόν, θα δοθεί η δυνατότητα για μείωση του υπέρμετρα υψηλού φορολογικού βάρους και ταυτοχρόνως θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες.
Παρά τις αδυναμίες της πολιτικής για τη δημοσιονομική προσαρμογή, η ολοκλήρωση της αξιολογήσεως, η δέσμευση για ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία, εκτίμησε ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως των ελληνικών τραπεζών και κατά συνέπεια της πραγματικής οικονομίας. Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος σε αυτή την εθνική προσπάθεια είναι κομβικής σημασίας, τόνισε.
Για να ανταποκριθούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε αυτόν τον ρόλο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τη μεγάλη πρόκληση της ανακτήσεως όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το θεσμικό και νομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε με τη νομοθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους εταίρους, είναι αρωγός σε αυτό το τιτάνιο έργο.
Αναφερόμενος στην Τράπεζα, ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι στο ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον του 2015, η Alpha Bank μπόρεσε να αντεπεξέλθει στη δοκιμασία της νέας ανακεφαλαιοποιήσεως χωρίς κρατική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να μη χρειασθεί το Ελληνικό ∆ημόσιο να επιβαρύνει το χρέος της χώρας.
Επιπλέον, η ολοκληρωτική κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη τους στην Τράπεζα και στη ∆ιοίκησή της.
∆εν πρέπει να λησμονείται επίσης το γεγονός, όπως είπε, ότι η Alpha Bank είναι η τράπεζα που έχει τη μικρότερη κεφαλαιακή στήριξη από το Ελληνικό ∆ημόσιο.
Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου.
Το νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο παρέχει τις δυνατότητες για πιο ενεργό αντιμετώπιση του προβλήματος.
Με έναν ιδιαίτερα υψηλό ∆είκτη Καλύψεως Καθυστερήσεων είμεθα έτοιμοι να εφαρμόσουμε στρατηγικές ενεργού διαχειρίσεως για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, όσο και στη λιανική τραπεζική, με στόχο την αύξηση της ανακτήσιμης αξίας τους. Υπενθύμισε ακόμη η Alpha Bank, πρώτη από όλες τις ελληνικές τράπεζες, προχωρεί σε συνεργασία με μεγάλο και εξειδικευμένο οίκο στη δημιουργία ειδικής μονάδος για την αποτελεσματική και με κοινωνική ευαισθησία διαχείριση των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων.
Επίσης, από κοινού με τη Eurobank και σε συνεργασία με μεγάλο εξειδικευμένο διεθνή οίκο, η Τράπεζα προχωρεί στη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.
Με αυτές τις πρωτοβουλίες και με την αναμενόμενη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, όπως είπε ο κ. Ράπανος, επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των λύσεων που σχεδιάζουμε, να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας και να συμβάλουμε δημιουργικά στην ανάπτυξη της χώρας μας.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου τόνισε ότι η επιτυχής πορεία της Alpha Bank σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατέστη δυνατή χάρις στην εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Μέτοχοι και οι Πελάτες και φυσικά χάρις στις άοκνες προσπάθειες των Στελεχών της ∆ιοικήσεως και όλου του Προσωπικού της Τραπέζης.
Για άλλη μία φορά, το Ανθρώπινο ∆υναμικό της Alpha Bank εργάσθηκε με πρωτοφανή ζήλο και επέδειξε αφοσίωση στο καθήκον του, είπε ο κ. Ράπανος και ευχαρίστησε όλους τους Εργαζόμενους, καλώντας τους, με την αγαπημένη φράση του Επιτίμου Προέδρου του ∆ιοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Σ. Κωστοπούλου, «με λογισμό και μ’ όνειρο» να προχωρήσουμε μαζί και στη νέα αυτή πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης