Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Φραγκιαδάκης (Εθνική): Επιστροφή καταθέσεων και έξοδος στις αγορές, οι προϋποθέσεις για άρση των capital controls

Φραγκιαδάκης (Εθνική): Επιστροφή καταθέσεων και έξοδος στις αγορές, οι προϋποθέσεις για άρση των capital controls
«Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση», σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης
Η επιστροφή των καταθέσεων μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, αποτελούν προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων.
«Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση», σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Οι στόχοι της τράπεζας, και συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και οδηγούν και οδηγούνται από αυτήν.
Η θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας σίγουρα θα συμβάλει στην βελτίωση των τραπεζικών μεγεθών.
Για παράδειγμα, η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των καταθετών, που θα έρθει από την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων.
Η επιστροφή των καταθέσεων μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, αποτελούν προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που με την σειρά του θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία όταν το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί καταλλήλως.
Η αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης θα έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας και στην ανάκτηση των επισφαλειών. Ταυτόχρονα όμως, εμείς οι ίδιοι, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η γενική επιθυμία για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι κοινή σε όλους μας και εκφράζεται συχνά από όλες τις πλευρές.
Όμως η ανάκαμψη δεν θα έρθει από μόνη της προερχόμενη αποκλειστικά από την βούλησή μας.
Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα προς αντιμετώπιση, βήματα που πρέπει να κάνουμε και δράσεις που πρέπει να εκκινήσουμε ή να εντείνουμε.
Και εδώ ο ρόλος μας είναι μεγάλος.
Δεν αναφέρομαι μόνο στην χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω της διοχέτευσης ρευστότητας σε βιώσιμες, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Άλλωστε η Εθνική σε όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν σταμάτησε ποτέ τις χρηματοδοτήσεις, και τώρα, όντας η τράπεζα με την ισχυρότερη θέση ρευστότητας, θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα περισσότερο. Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή, το κρισιμότερο θέμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι το θέμα της εξυγίανσης του δανειακού μας χαρτοφυλακίου.
Και η άποψή μας είναι πως όσο πιο επιτυχημένα ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση, τόσο πιο επιτυχημένα θα υπηρετήσουμε το ρόλο μας ως διαμεσολαβητής μεταξύ Καταθετών και δανειοληπτών.
Η εξομάλυνση των επισφαλειών, η ανάκτηση κεφαλαίων και η εύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να ξαναγίνουν ενήμεροι θα αποτελέσουν καταλύτη για την αναζωογόνηση και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο παρελθόν έχουμε πει πως η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει τους δανειολήπτες που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά στην παρούσα οικονομική συγκυρία αδυνατούν να το κάνουν, αλλά παράλληλα, και σεβόμενη τους Μετόχους της και τους Καταθέτες της, δεν μπορεί να στηρίξει με τον ίδιο τρόπο τους δανειολήπτες αυτούς που από επιλογή, και ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τις έχουν αδικαιολόγητα αθετήσει.
Πιστεύουμε πως η εμπέδωση της φιλοσοφίας πληρωμών, μαζί με την παράλληλη στήριξη των δανειοληπτών μας που είναι σε αδιέξοδο είναι τα δύο μέτωπα της ίδιας προσπάθειας.
Και για να επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να μένουμε προσηλωμένοι και στα δύο αυτά μέτωπα.
Οι μονάδες μας και το προσωπικό μας έχουν συστρατευτεί για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις λειτουργίες, δομές και λύσεις για την στήριξη των δανειοληπτών μας σε δυσκολία.
Στόχος είναι να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις για την τράπεζα και τους πελάτες μας.
Αυτό σημαίνει πως θέλουμε οι λύσεις μας να είναι μακροχρόνιες και δραστικές, αλλά ταυτόχρονα να σέβονται και να προστατεύουν τα κεφάλαια της τράπεζας, καθώς τα κεφάλαια αυτά δεν είναι δικά μας, αλλά είναι των Καταθετών μας και των Μετόχων μας.
Η δίκαιη επίλυση των επισφαλειών είναι μονόδρομος, και εμείς την αντιλαμβανόμαστε ως ευκαιρία.
Και αυτό γιατί αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που είναι σε δυσκολία να επιστρέψουν στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, τότε αυτό θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία.
Σε βάθος χρόνου η ανάκαμψη των μεγεθών θα οδηγήσει και στην ανάκτηση των κεφαλαίων.
Αυτό λοιπόν σημαίνει πως σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη προσφέρουμε λύσεις που δύνανται να εξυπηρετήσουν. Αυτές οι λύσεις όμως δεν είναι και για αυτούς που δεν έχουν πραγματική ανάγκη αλλά αντιμετωπίζουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις καιροσκοπικά.
Σε αυτή την περίπτωση δρούμε πρωτίστως με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία των Καταθετών και των Μετόχων μας.
Η δίκαιη και αποτελεσματική επίλυση των επισφαλειών αναμφίβολα θα συνεισφέρει και στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, με ξεκάθαρους όρους: αμοιβαία επωφελείς λύσεις, εμπέδωση φιλοσοφίας πληρωμών, ορθή και κοινή ανάληψη κινδύνων, ώστε να είμαστε στην ίδια μεριά όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Η προστασία των κεφαλαίων μας, των κεφαλαίων των Καταθετών μας είναι λοιπόν και αυτή αναγκαία και απαραίτητη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
Έχει έρθει η ώρα να μην περιμένουμε τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά να προσπαθήσουμε να τα προκαλέσουμε ή να τα υποβοηθήσουμε.
Άμεσα ή έμμεσα. Και πολλές φορές δουλεύοντας σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα». «Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση», κατέληξε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης