Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν πρόλαβαν να μας δανείσουν με 5% επιτόκιο και θέλουν να το αυξήσουν;

Δεν πρόλαβαν να μας δανείσουν με 5% επιτόκιο και θέλουν να το αυξήσουν;
Δεν στέγνωσε ακόμη το μελάνι της συμφωνίας των ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με 30 -40 δις ευρώ και με επιτόκιο 5% και στην Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση … μήπως δανείζουμε την Ελλάδα φθηνά. Πολλοί επενδυτές έχουν αναφέρει ότι το 5% επιτόκιο θα πλήξει την προσπάθεια της χώρας να μειώσει τα ελλείμματα της καθώς 5% επιτόκιο σημαίνει αυξημένα τοκοχρεολύσια.
Και ενώ το 5% είχε χαρακτηρισθεί ακριβό σε σχέση με το παρελθόν της χώρας που δανειζόταν στο 4,20% αλλά φθηνό με το 8,5% και 9% που είχαν φθάσει οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τις τελευταίες μέρες.
Όμως η διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα οδηγεί χώρες να συζητούν μήπως δανείσαμε φθηνά την Ελλάδα;
Γεγονός είναι ότι το 5% επιτόκιο σε αυτή την συγκυρία είναι μάλλον φθηνό σε σχέση με τα δεδομένα της αγοράς και της αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων.
Η Ελλάδα  θα δανειζόταν με  τρέχοντα επιτόκια 8,5% και 9,5% αν επιχειρούσε να εκδώσει μακροχρόνια έκδοση.
Υπό αυτό το πρίσμα το 5% είναι ελκυστικό φθηνό σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση και ακριβό σε σχέση με το παρελθόν.
Και ενώ ακόμη η Ελλάδα δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης επενδυτές και πολιτικοί αναφέρουν ότι το 5% είναι φθηνό για την Ελλάδα και ότι το 6% αντικατοπτρίζει πιο ρεαλιστικά τους κινδύνους της Ελλάδος.
Όμως το ερώτημα είναι με 6% συμφέρει την Ελλάδα ή θα αυτοπαγιδευθεί στα γρανάζια του υψηλού κοστολογούμενου χρέους;
Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι όταν το ΔΝΤ θα δανείσει την Ελλάδα με επιτόκιο μεταξύ 3,25% και 3,65% το 5% που έχει προτείνει η ΕΕ  ή το 6% που προτείνουν ορισμένοι άλλοι είναι τουλάχιστον πανάκριβο.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης