Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιστρέφουν ΕΤΕ και Alpha άμεσα 1,5 δισ ευρώ στο δημόσιο

Επιστρέφουν ΕΤΕ και Alpha  άμεσα 1,5 δισ ευρώ στο δημόσιο

Περί το 1,5 δις ευρώ θα αποπληρώσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου προς το ελληνικό δημόσιο η  Alpha bank και η Εθνική.

Σημειώνεται ότι η ρευστότητα αυτή αντλήθηκε  στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα στην  αποπληρωμή δύο εκδόσεων που έφεραν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου 500 εκατ ευρώ η κάθε μια ή συνολικά 1 δις ευρώ θα προχωρήσει στις προσεχείς 2 με 3 εβδομάδες η Alpha bank.
H τράπεζα όταν εντάχθηκε στο πακέτο οικονομικής στήριξης άντλησε 940 εκατ ευρώ ως κεφάλαιο και από ρευστότητα 2 δις ευρώ υπό την μορφή εγγυήσεων και 1,138 δις ευρώ υπό την μορφή ομολόγων.
Συνολικά δηλαδή ρευστότητα 3,138 δις ευρώ.


Οι δύο εκδόσεις των 500 εκατ ευρώ η κάθε μια πλησιάζουν στην λήξη τους και η Alpha bank έχει αποφασίσει να αποπληρώσει μέρος τους χρέους της  προς το ελληνικό δημόσιο άμεσα.
Οι εκδόσεις αυτές σημειωτέον υλοποιήθηκαν από την Alpha και το ελληνικό δημόσιο εγγυήθηκε τις αρχικές εκδόσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια εκ των δύο εκδόσεων των 500 εκατ ευρώ η Alpha bank την είχε πουλήσει στην Εθνική τράπεζα η οποία με την σειρά της πούλησε την δική της έκδοση στην Alpha bank.
Μέσα στα σχέδια της Alpha bank είναι να επιστραφεί και το άλλο 1 δις ευρώ των εγγυήσεων και έως τις 21 Μαΐου του 2010 τα 950 εκατ ευρώ που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο ως κεφάλαιο.
Τα 1,138 δις ευρώ που αντιστοιχούσαν σε ομόλογο 3ετές που εκδόθηκε από τον ΟΔΔΗΧ και χρησιμοποιήθηκαν assets της Alpha ως εγγυήσεις θα διατηρηθεί έως την λήξη του.


Η Alpha bank είχε αντλήσει 12 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ , τα μείωσε στα 9 δις και θα τα περιορίσει στα 4 με 5 δις ευρώ προσεχώς. Μάλιστα όπως έχει τονιστεί για τον σκοπό αυτό θα υλοποιήσει έκδοση καλυμμένης ομολογίας ύψους 1,5 δις ευρώ.
Με τις κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίου των 986 εκατ ευρώ η Alpha bank αποδεικνύει στην αγορά ότι διαθέτει υπερεπάρκεια ρευστότητας και κεφαλαίων. 
Στέλεχος της τράπεζας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν μειώνεται η εξάρτηση από την ΕΚΤ, όταν ανακοινώνεται ο χρόνος αποπληρωμής των 940 δις ευρώ άρα και εξόδου από το πακέτο των 28 δις ευρώ αποδεικνύεται ότι η Alpha bank αυτονομείται και στηρίζεται πλέον στις δυνάμεις της»
Χθες πάντως τόσο η μετοχή όσο και το δικαίωμα της αύξησης κεφαλαίου αντέδρασαν από τα χαμηλά επίπεδα που διαπραγματεύονταν.



Τα σχέδια της Εθνικής τράπεζας



Στα τέλη Νοεμβρίου η Εθνική επιστρέφει τα 500 εκατ ευρώ που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο υπό την μορφή παροχής εγγύησης.
Η Εθνική είχε πραγματοποιήσει μια έκδοση 500 εκατ ευρώ την οποία την εγγυήθηκε το κράτος και την οποία πούλησε στην Alpha bank. Με την κίνηση αυτή η Εθνική κλείνει τον ένα από τους δύο πυλώνες εξάρτησης της από το κράτος. Μεσοπρόθεσμα θα επιστρέψει τα 350 εκατ ευρώ που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα εμφανίζει μια έκθεση στην ΕΚΤ περίπου 9,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 δις ευρώ λήγουν τον Ιανουάριο και δεν θα ανανεωθούν και τα 7 δις ευρώ τον Ιούνιο.
Η Εθνική διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ακόμη ισχυρότερη ρευστότητα ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλύψει τυχόν υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης