Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα stress tests προειδοποιητικό μήνυμα για τις τράπεζες – Αποτυχία στα NPLs θα δημιουργήσει 4 ελληνικές Monte dei Paschi

Τα stress tests προειδοποιητικό μήνυμα για τις τράπεζες – Αποτυχία στα NPLs θα δημιουργήσει 4 ελληνικές Monte dei Paschi
Για τις ελληνικές τράπεζες η διαχείριση των προβληματικών δανείων θα είναι η ή σανίδια σωτηρίας τους ή η ταφόπλακα τους.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στα stress tests των 51 τραπεζών της ΕΚΤ και της ΕΒΑ…και ελλείψει ελληνικών, Πορτογαλικών, Κυπριακών τραπεζών….τα αποτελέσματα ήταν σχετικά ικανοποιητικά.
Θεωρητικά οι 51 τράπεζες υπέστησαν στο δυσμενές σενάριο μια ζημία 269 δισεκ. ευρώ.
Το μείζον ερώτημα είναι ποιο είναι το συμπέρασμα για τις ελληνικές τράπεζες.
Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρουμε ότι αν οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στα stress tests με ένα υπολογισμό και με ορισμένες παραδοχές θα είχαν μια ζημία 10 δισεκ. αλλά θα περνούσαν έστω και οριακά τα stress tests, όλες θα εμφάνιζαν core tier 1 πάνω από 8%.
Αν αναγνώσουμε τα stress tests μόνο με αυτό τον τρόπο είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι δεν θα εξάγουμε το ασφαλές συμπέρασμα.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν επιτοκιακό κίνδυνο ή επιπτώσεις από το Brexit.
Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι στατιστικά και το χειρότερο….τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και δάνεια.
Με 117 δισεκ. που θα φθάσουν στα 118 με 119 δισεκ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που αντιστοιχούν στο 66% του ΑΕΠ της Ελλάδος αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου.
Το ακόμη χειρότερο είναι ότι στο μείζον ζήτημα της αξιοποίησης των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στις παρυφές της αποτυχίας.
Ο SSM έχει ζητήσει να μειωθούν έως τις αρχές του 2019 τα προβληματικά δάνεια 50 δισεκ. που αυτό σημαίνει 16 με 17 δισεκ. μείωση τον χρόνο.
Μάλιστα ορισμένοι αναφέρουν ότι ο SSM θα ζητήσει εμπροσθοβαρή αποτελέσματα στην διαχείριση των NPLs δηλαδή το 2017 να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια κατά 20 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στα stress tests, αλλά το αποτέλεσμα των stress tests και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν αφορούσαν κατά βάση τις ελληνικές τράπεζες.
Η αξιοποίηση των προβληματικών δανείων αποτελεί μια αποτυχία....μέχρι τώρα για τις ελληνικές τράπεζες. 
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα αποτελούν ογκόλιθο που δεν επιτρέπει στις τράπεζες να ανακάμψουν.
Οι τράπεζες πρέπει να δουν με απόλυτη προσοχή και προτεραιότητα το πώς θα μειώσουν επιθετικά τα προβληματικά δάνεια γιατί εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε Monte dei Paschi.
Στην Ιταλία υπήρξε μια Monte dei Paschi και στην Ελλάδα αν η αξιοποίηση των προβληματικών δανείων αποτύχει τότε θα έχουμε 4 Monte Dei Paschi.
Τα stress tests ήταν ένα ξεκάθαρα προειδοποιητικό μήνυμα, αν οι ελληνικές τράπεζες αποτύχουν στην διαχείριση των προβληματικών δανείων τότε το ελληνικό banking με μαθηματική ακρίβεια θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Να σημειωθεί ότι αν οι Ιταλικές τράπεζες ήταν ο αδύναμος κρίκος οι ελληνικές τράπεζες….έχουν πάψει να είναι κρίκος μεταξύ άλλων και γιατί διαθέτουν υπερβολικά υψηλό αναβαλλόμενο φόρο DTA και DTC.
Αν οι ελληνικές τράπεζες αποτύχουν στην διαχείριση των προβληματικών δανείων και δεν καταφέρουν να εμφανίζουν επαρκή κερδοφορία – με τόσο υψηλό αναβαλλόμενο φόρο – τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η τραπεζική κρίση θα είναι πολύ επώδυνη στην Ελλάδα.
Να θυμίσουμε ότι με την Βασιλεία ΙΙΙ οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 28,5 δισεκ. κεφάλαια, περίπου 117 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και 19,5 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο και 15,5 δισεκ. DTC.
Για να πετύχει η διαχείριση των NPLs απαιτείται θεραπεία σοκ.
1)Πωλήσεις προβληματικών δανείων
2)τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων
Οι πωλήσεις όμως ενέχουν ένα ρίσκο, οι τιμές αγοράς προβληματικών δανείων φθάνουν ενίοτε τα όρια του διασυρμού ενώ είναι ζητούμενο για το ποια είναι η πραγματική αξία των εγγυήσεων – collaterals.
Για τις ελληνικές τράπεζες η διαχείριση των προβληματικών δανείων θα είναι η ή σανίδια σωτηρίας τους ή η ταφόπλακα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης