Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Deutsche bank, Citigroup και RBS εκτιμούν ότι είναι επισφαλής η θέση των ελληνικών τραπεζών – Χρειάζονται capital buffer 10 δισ

tags :
Deutsche bank, Citigroup και RBS εκτιμούν ότι είναι επισφαλής η θέση των ελληνικών τραπεζών – Χρειάζονται capital buffer 10 δισ
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται capital buffer 10 δισεκ. ευρώ κατά την Deutsche bank
Οι ελληνικές τράπεζες μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις του 2013 περί τα 25 δισεκ. του 2014 περί τα 8,3 δισεκ και 13,8 δισεκ. το 2015 συνολικά 47 δισεκ. ευρώ θεωρητικά θα έπρεπε να είχαν θωρακιστεί.
Όμως το καταστροφικό PSI+ του 2012 έχει προκαλέσει μακροπρόθεσμες παρενέργειες στο ελληνικό banking ενώ η δολοφονική ύφεση δημιούργησε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που φθάνουν τα 116 με 117 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 29 δισεκ. κεφάλαια
Περίπου 117 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Περίπου 19,5 δισεκ αναβαλλόμενη φορολογία
Ποια είναι η άποψη των διεθνών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες;

Citigroup: Επικίνδυνη η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

Η Citigroup σε έκθεση της αναφέρει ότι ακόμη η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει επικίνδυνη.
Με την ελληνική οικονομία να παραμένει σε ύφεση και τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε πολύ υψηλά επίπεδα, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει επισφαλής, παρά τις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις, προειδοποιεί η Citigroup.
Στον απόηχο της αναβάθμισης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από τη Standard & Poor's, η Citigroup κάνει σχετική αναφορά σε ανάλυσή της για την Ευρωζώνη με τίτλο «Euro Area PMIs Point to Stable GDP Growth (Τα στοιχεία PMI στην Ευρωζώνη καταδεικνύουν σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ».
Όπως σχολιάζει η Citigroup, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε CCC+, από selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) αλλά δεν μειώνει το προφίλ ρίσκου.

Deutsche bank: Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται capital buffer 10 δισεκ. ευρώ

Στέλεχος της Deutsche bank που μίλησε στο bankingnews ανέφερε ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει μια μεγάλη περιπέτεια και έχουν καταφέρει να επιβιώσουν.
Ωστόσο τα NPLs τα προβληματικά δάνεια και η πρόσφατη διοικητική κρίση έχουν προκαλέσει ανασφάλεια καθώς στα μάτια των διεθνών επενδυτών ποια διοίκηση και ποια στρατηγική τελικώς θα υιοθετηθεί;
Πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank είχε αναφέρει ότι οι τράπεζες στην ΕΕ για να εξυγιανθούν θα πρέπει να αντλήσουν 150 δισεκ. κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν χωρίς κραδασμούς τα NPLs χρειάζονται κεφαλαιακό περιθώριο ασφαλείας τουλάχιστον 10 δισεκ.
Δηλαδή με όρους Βασιλείας ΙΙΙ θα έπρεπε να διαθέτουν 38-40 δισεκ. για να μπορέσουν να πάρουν οποιαδήποτε ζημία από τα NPLs τα προβληματικά δάνεια»

RBS: Η διαχείριση των NPLs αν δεν συνοδευτεί με σοβαρή ανάπτυξη του ΑΕΠ θα προκαλέσει ζημίες

Στέλεχος της Βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland που μίλησε στο bankingnews και σε ερώτηση πόσο ισχυρές θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες τόνισε «η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι καλύτερη από ότι στο παρελθόν.
Αυτό είναι βέβαιο.
Όμως έχουν δύο προβλήματα το ένα είναι διαρκές και άμεσο και το άλλο μπορεί να επανέλθει ως πρόβλημα με απαιτητικό τρόπο.
Τα προβληματικά δάνεια αναλογούν στο 55% με 60% του ΑΕΠ και η αναβαλλόμενη φορολογία στα 19,5 δισεκ. αντιστοιχούν στο 59% των κεφαλαίων ενώ έχουν και την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ευρωσύστημα σε ρευστότητα με πάνω από 15% του ενεργητικού.
Η αναβαλλόμενη φορολογία είναι πολιτικό ζήτημα.
Όλοι ξέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες λόγω των ζημιών του PSI και των προβληματικών δανείων έχουν ακραία υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία.
Όμως αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι τα NPLs.
Η επιτυχία ή αποτυχία στην διαχείριση των προβληματικών δανείων εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία του ΑΕΠ.
Αν η οικονομία αναπτύσσεται νωχελικά στους επόμενους 12-14 μήνες, η διαχείριση των προβληματικών δανείων θα αποτύχει και οι τράπεζες θα βρεθούν σε μονόδρομο.
Θα πρέπει να εγγράψουν ζημίες πλήττοντας τα κεφάλαια τους για να αντιμετωπίσουν τα NPLs.
Αν η οικονομία το 2017 στην Ελλάδα αναπτυχθεί σε αξιόλογα ποσοστά τουλάχιστον πάνω από 2,5% τότε υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι ορισμένες πρωτοβουλίες για τα προβληματικά δάνεια θα αποδώσουν»

(Πρώτη Ενημέρωση: 16:08, Τετάρτη 3 Αυγούστου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης