Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί πιέζονται οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς

Γιατί πιέζονται οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς
Ο τραπεζικός κλάδος έχει δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις απόρροια των μεγάλων ανησυχιών από τις λογιστικές ζημίες που προκύπτουν από τα ομόλογα και από την ακραία κερδοσκοπία.
Η Εθνική από τα υψηλά του Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει 44% και η Πειραιώς έχει υποχωρήσει 36%. ..
Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έχει δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις. Προφανώς και όλος ο κλάδος έχει ακολουθήσει αυτή την μεγάλη διολίσθηση αλλά το ερώτημα είναι γιατί η Εθνική έχει δεχθεί όλα τα πυρά των κερδοσκόπων και των πωλητών;
Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται οριακά χαμηλότερα των 11 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 6,7 δις ευρώ.
Πωλητές Morgan Stanley, Goldman Sachs κα..
Οι βασικές αιτίες  που η Εθνική πιέζεται είναι κατά βάση το ρίσκο χώρας η Εθνική με χαρτοφυλάκιο ομολόγων 18 δις ευρώ είναι περισσότερο επιρρεπής στην δραματική αύξηση του spread στα ομόλογα.
Να ληφθεί υπόψη ότι η Εθνική από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως σήμερα εμφανίζει μια σωρευτική λογιστική υποαξία 2,5 δις ευρώ.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Εθνική λόγω της κατάστασης της οικονομίας θα επηρεαστεί καίρια σε αποτελέσματα και ίδια κεφάλαια.
Ταυτόχρονα λόγω αυτής της ανησυχίας εκδηλώνεται ακραία κερδοσκοπία με ανοικτές πωλήσεις και υποτιμητική κερδοσκοπία.
Όμως το ισχυρά όπλα της Εθνικής είναι ο υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, η πολύ ισχυρή ρευστότητα αλλά, η δυναμική της Finansbank στην Τουρκία και βεβαίως αποφασισμένο management.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική κινείται στους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας. Στα επίπεδα αυτά πρέπει να υπάρξει αντίδραση αν δεν υπάρξει μια κίνηση έως τα 8 ευρώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Ισχυρό ανοδικό σημείο αντίστασης τα 12,8 με 13 ευρώ και εν συνεχεία τα 13,5 με 14 ευρώ.
Όσον αφορά την Πειραιώς προφανώς έχει επηρεαστεί από την υποτιμητική κερδοσκοπία αλλά περισσότερο η πίεση στο τίτλο αποδίδεται σε μια κινδυνολογία που είχε καλλιεργηθεί για την τράπεζα η οποία όμως δεν είναι πραγματική δεν εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης