Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η τερατογένεση των κεντρικών τραπεζών – Τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα ανεβάζουν τις μετοχές τροφοδοτώντας την φούσκα

Η τερατογένεση των κεντρικών τραπεζών – Τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα ανεβάζουν τις μετοχές τροφοδοτώντας την φούσκα
Τα μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά ταμεία pension funds για να αποφύγουν τις αρνητικές αποδόσεις διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκια τους, αγοράζουν μετοχές και junk bond.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως δεν έχει προηγούμενο.
Οι επενδυτές σχεδόν τα έχουν χαμένα.
Οι γκουρού των αγορών (Soros DoublLine Capital) προειδοποιούν ότι έρχεται διόρθωση καθώς δεν δικαιολογείται επιπλέον ράλι στις μετοχές.
Η Barclays προσπαθεί να εξηγήσει τι συμβαίνει.
Από την μια ράλι στις μετοχές της Wall και στην Ευρώπη και από την άλλη εκροή από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια 128 δισεκ. ευρώ.
Η Bank of America Merrill Lynch λόγω αυτής της σαθρής κατάστασης παίρνει το ρίσκο να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για τον Standard and Poor’s 500 από 2200 μονάδες στις 2425 μονάδες άνοδος +11%.
Η Swiss National Bank και το Pension Fund της Ιαπωνίας αγοράζουν μετοχές στην Wall με επίκεντρο την Apple την οποία κατηγορεί ο Stieglitz ο νομπελίστας οικονομολόγος για φοροδιαφυγή μέσω Ιρλανδίας.
Στα ομόλογα η κατάσταση είναι ακόμη πιο σαθρή, άρρωστη και στρεβλωμένη.
Συνολικά 13,5 τρισεκ. δολάρια ομόλογα κρατικά και εταιρικά έχουν αρνητική απόδοση.
Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 126 ομόλογα με αρνητική απόδοση.
Τα μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά ταμεία pension funds για να αποφύγουν τις αρνητικές αποδόσεις διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκια τους, αγοράζουν μετοχές και junk bond.
Πριν 5 χρόνια εάν ένα pension funds αγόραζε μετοχές θα ενοχοποιείτο.
Όλα αυτά είναι μια τερατογένεση, ένα δημιούργημα έκτρωμα των κεντρικών τραπεζών που έχουν μέχρι τώρα ρίξει στο διεθνές σύστημα 14 τρισεκ. δολάρια μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Πως δημιουργήθηκε αυτή η τερατογένεση;
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουν την ρευστότητα τραπεζών και επιχειρήσεων.
Οι κεντρικές τράπεζες, ΕΚΤ, Bank of Japan, Bank of England και παλαιότερα η FED αγόραζαν μαζικά ομόλογα κρατικά και εταιρικά και οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις αύξησαν την ρευστότητα τους.
Οι τράπεζες παρά την αύξηση της ρευστότητας δεν έχουν αυξήσει τις πιστώσεις στην οικονομία – προφανώς ούτε συζήτηση για την Ελλάδα –
Οι εταιρίες ακολούθησαν διπλή στρατηγική είτε προχώρησαν σε μπαράζ επαναγοράς ιδίων μετοχών που έφθασε τα 550 δισεκ. δολάρια στις ΗΠΑ – αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ σε κεφάλαια που επενδύθηκαν σε επαναγορές μετοχών – είτε διοχέτευσαν την ρευστότητα τους σε φορολογικούς παραδείσους.
Με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης οι αποδόσεις των ομολόγων είναι αρνητικές και παγκοσμίως 13,4 τρισεκ. δολάρια αξίας ομολόγων έχουν αρνητικά επιτόκια.
Τα 13,4 τρισεκ. αντιστοιχούν στο 85% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Και ενώ ιστορικά ομόλογα και μετοχές λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία τώρα φαίνεται ότι υπάρχει μια νέα προσέγγιση.
Τα ομόλογα τροφοδοτούν τις μετοχές – όχι οι μετοχές τα ομόλογα – φουσκώνοντας την φούσκα των αποτιμήσεων.
Τα 128 δισεκ. δολάρια εκροής από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2016 διεθνώς είναι απόδειξη ότι ενώ μειώνεται η έκθεση στις μετοχές…αυξάνεται η έκθεση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλλά και στην spot αγορά ειδικά στην Wall Street και όλο αυτό το σκηνικό φούσκας καλά κρατεί.

Αυτή η φούσκα δεν έχει λογική.
Ωστόσο ενώ πολλοί περιμένουν μια μεγάλη – εκτεταμένη διόρθωση στις αγορές, αυτή η πτώση των μετοχών ακόμη δεν έχει συμβεί.
Χρονικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε θα σκάσει η φούσκα των μετοχών για την ώρα δεν φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να σπάσει αυτός ο αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος της φούσκας.

H περίπτωση της Ελλάδος

Και ενώ όλα τα χρηματιστήρια σημειώνουν ράλι ειδικά στην Wall αλλά και στην Ευρώπη το ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται στις 576 μονάδες μόλις 37% υψηλότερα από τα χαμηλά ετών στις 420 μονάδες.
Οι τράπεζες επίσης καθηλωμένες εμφανίζουν discount περίπου 50% από τις τιμές των ΑΜΚ με την Alpha bank να έχει το μικρότερο discount και την Attica bank το μεγαλύτερο -80%.

Οι μετοχές καθηλωμένες σε επίπεδα Grexit

Τι κρύβεται πίσω από την περιθωριοποίηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών;

Τι κρύβεται πίσω από την επενδυτική περιθωριοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα;
Υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι 4 αιτίες που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει.

Πρώτη Αιτία
Μετά το Brexit και μετά τα stress tests τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη ανακάμπτουν.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει υπόβαθρο ανόδου – όσο κρατήσει – στην Ευρώπη και πουλάνε από περιθωριακές αγορές όπου αισθάνονται εγκλωβισμένοι όπως η Ελλάδα.
Τι τελευταίο διάστημα περίπου 5 ή 6 μικρομεσαία hedge funds πουλούσαν ελληνικές τράπεζες για να ακολουθήσουν την άνοδο των σοβαρών χρηματιστηρίων της Ευρώπης.
Μπορεί να μιλάμε για ραστώνη στην Ελλάδα αλλά η μείωση του τζίρου στα υπόλοιπα χρηματιστήρια ήταν πολύ μικρότερη λόγω διακοπών σε αντίθεση με την ελληνική απαξίωση.

Δεύτερη Αιτία

Ορισμένα funds ήδη βλέπουν τι θα συμβεί.
Ξέρουν ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2016 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά στην Ιταλία.
Τα funds αυτά θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα προσεχώς ώστε να χτίσουν επενδυτικές θέσεις στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.
Τα funds δεν βλέπουν φως στην Ελλάδα, η οικονομία παγωμένη, οι τράπεζες σε ημιθανή κατάσταση, οι διοικήσεις αντικαθίστανται και οι ξένοι δεν ξέρουν τι σχεδιάζουν οι έλληνες, στα NPLs παταγώδης αποτυχία.
Σε ένα τόσο θολό τοπίο η Ελλάδα δεν είναι επενδυτικός προορισμός.
Προφανώς και θα υπάρξουν ανοδικές αναλαμπές αργότερα αλλά το κύριο ενδιαφέρον των ξένων δεν θα είναι η Ελλάδα προσεχώς.

Τρίτη Αιτία

Οι Ιταλικές τράπεζες θα γίνουν εφιάλτης για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά και των τραπεζών συνολικά και για ένα άλλο λόγο.
Οι Ιταλικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις προβληματικών δανείων, έχουν περίπου 360 δισεκ.
Θα πωλήσουν κάποια από αυτά.
Τα διεθνή funds που δραστηριοποιούνται στα NPLs στα προβληματικά δάνεια θα αγοράσουν Ιταλία γιατί η οικονομία βελτιώνεται και τα NPLs δάνεια έχουν collaterals που έχουν αξία που αποτιμάται και εμπορεύεται.
Από τα Ιταλικά προβληματικά δάνεια τα διεθνή funds θα βγάλουν λεφτά.
Στην Ελλάδα μέχρι να αποφασίσουν οι τράπεζες να πουλήσουν, θα έχουν κλείσει συμφωνίες με τα σοβαρά funds των κόκκινων δανείων και για τις ελληνικές τράπεζες θα απομείνουν τα απολειφάδια, οι τελευταίοι που θα υποβάλλουν προσφορές σε εξευτελιστικές τιμές π.χ. 15% με 25% της ονομαστικής αξίας με βάση το είδος και τις εξασφαλίσεις των NPLs.
Για να τεθεί απλά.
Οι ιταλικές τράπεζες θα βρουν αγοραστές την αφρόκρεμα και στην Ελλάδα θα καταλήξουν τα δεύτερα ή ξεπεσμένα funds.
Αυτή την παράμετρο δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Τέταρτη Αιτία

Είτε μας αρέσει είτε όχι πολλά funds στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο «σοβαρής» αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των NPLs των προβληματικών δανείων που φθάνουν τα 91 δισεκ. και των NPEs που ξεπερνούν τα 117 δισεκ. είναι σχεδόν μονόδρομος ο τέταρτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με έως 10 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες με την υφιστάμενη στρατηγικής παθητικής διαχείρισης των NPLs δεν χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Διαθέτουν 28-29 δισεκ. κεφάλαια tangible book και σε γενικές γραμμές έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες όμως σε ένα σενάριο επιθετικής διαχείρισης των NPLs είναι 100% βέβαιο ότι θα χρειαστούν και 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτός ο παράγοντας λειτουργεί αποτρεπτικά.

Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε και Πέμπτη Αιτία την απονεύρωση, την στασιμότητα και την ακινησία στην ελληνική οικονομία, την αίσθηση ότι έχει βαλτώσει το κράτος και η οικονομία και όλη αυτή η μίζερη κατάσταση μηδενίζει την επενδυτική ορατότητα.
Όμως αυτό το επιχείρημα θα το διαβάσετε πολλές φορές.
Για την ώρα θα εστιαστούμε στις 4 πρώτες βασικές αιτίες όπου οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν απαξιωθεί….

Κεντρικές τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία...αγοράζουν μετοχές - Τι ανέφερε το bankingnews 4/8/2016

Το μυστήριο λύθηκε.
Ποιος ανεβάζει όλο αυτό το διάστημα την Wall Street αλλά και την μετοχή της Apple;
Κατά ένα παράδοξο τρόπο η Swiss National Bank η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και το Γενικό Ταμείο Συντάξεων και επενδύσεων της Ιαπωνίας.
Μια Κεντρική Τράπεζα και ένα ασφαλιστικό ταμείο αγοράζουν μετοχές στην Wall, όπως αναφέρει το zero hedge. 
Στο δεύτερο τρίμηνο, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε κατά 7,3 δισεκ. το χαρτοφυλάκιο μετοχών στις ΗΠΑ φθάνοντας στο  ρεκόρ 61,8 δισεκ. δολάρια σε μετοχές των ΗΠΑ, από 54,500 δισεκ. νωρίτερα.
Από τις αρχές του 2016 πρόκειται για μια αύξηση 41,5 δισεκ. δολαρίων σε μετοχές μετοχών των ΗΠΑ αυτό σημαίνει ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα αύξησε τις συμμετοχές της στις ΗΠΑ κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι τα ποσά αυτά είναι μικρό μέρος του ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας, που φθάνει τα 690 δισεκ.  ελβετικά φράγκα εκ των οποίων 635 δισεκ ήταν με τη μορφή επενδύσεων σε ξένο νόμισμα, τα οποία περιλαμβάνουν ομόλογα και μετοχές.
Από αυτά τα 635 δισεκ. η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε  επενδύσει το 20% σε μετοχές παγκοσμίως δηλαδή 127 δισεκ. με περίπου το 60% αυτών σε μετοχές των ΗΠΑ περίπου 76 δισ.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας
 έχει αξιόλογη θέση στην Apple.
Στην πραγματικότητα, με τις τελευταίες αγορές η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει μεγαλύτερες θέσεις από funds όπως Calpers, Janus, Invesco, Oppenheimer, Franklin Resources,  Morgan Stanley.
Μεγάλη θέση στις μετοχές των ΗΠΑ έχει και ένας άλλος κρατικός φορέας, με 1,3 τρισεκ δολάρια υπό διαχείριση το Γενικό Ταμείο Συντάξεων και Επενδύσεων της Ιαπωνίας, το οποίο αγοράζει πυκνά μετοχές στην Wall Street.













www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης