Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όσο παραμένουν οι 5 εστίες ανησυχίας μην περιμένετε βελτίωση στις τραπεζικές μετοχές – Μεγάλη ζημία από την διοικητική κρίση

tags :
Όσο παραμένουν οι 5 εστίες ανησυχίας μην περιμένετε βελτίωση στις τραπεζικές μετοχές – Μεγάλη ζημία από την διοικητική κρίση
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν καθηλωμένες όσο αυτοί οι 5 παράγοντες αποσταθεροποίησης συνεχίζουν να υφίστανται.
Όσο παραμένουν οι 5 εστίες ανησυχίας μην περιμένετε βελτίωση στις τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα, τονίζουν ανοικτά οι έλληνες τραπεζίτες και βεβαίως ξένοι, όπως η Unicredit, η RBS και η Societe Generale.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι όλη αυτή η κρίση που ξέσπασε στο ελληνικό banking με επίκεντρο τις διοικήσεις έχει προκαλέσει ζημία, έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από ότι νομίζουν πολλοί.
Οι στόχοι των τραπεζών έχουν αθετηθεί, για ορισμένες τράπεζες υπάρχει ανασφάλεια για την υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης και γενικώς υπάρχει προβληματισμός για την πορεία του κλάδου.
Ο παράγοντας αυτός μαζί με άλλες 4 εστίες συνολικά 5 εστίες ανησυχίας έχουν καθηλώσει τις με5τοχές των τραπεζών.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν καθηλωμένες όσο αυτοί οι 5 παράγοντες αποσταθεροποίησης συνεχίζουν να υφίστανται.

Υπάρχουν 5 αιτίες για την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών

Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο κάποιοι το αποδίδουν στην θερινή ραστώνη, κάποιοι σε συγκυριακούς λόγους.
Αναφερόμαστε στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις μετοχές των τραπεζών που στην κυριολεξία έχουν βυθιστεί και απαξιωθεί.
Υπάρχουν 5 βασικοί λόγοι 5 αιτίες που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει.

1)Όσο παραμένει η αβεβαιότητα για την τύχη των ελληνικών τραπεζών και τις διοικητικές αλλαγές που σχεδιάζονται οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να ανακάμψουν.
Η διοικητική κρίση στην Πειραιώς, στην Εθνική και εν μέρει στην Alpha bank και σίγουρα στην Attica bank έχουν βλάψει καίρια το ελληνικό banking.
Στην Εθνική αναζητείται πρόεδρος και μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Στην Alpha bank υπάρχει το ζήτημα της μείωσης των εκτελεστικών μελών από 4 σε 3.
Στην Πειραιώς υπάρχει ευρύτερη διοικητική κρίση που εξωθεσμικά προκλήθηκε.
Τα ικανά στελέχη της τράπεζας κρατούν όρθια την τράπεζα.
Στην Attica bank καθαιρέθηκε η διοίκηση εν μια νυκτί, αντικαταστάθηκε από την Πουσκούρη αλλά δεν είναι σαφές τι μέλλει γενέσθαι.
Αυτή η διοικητική κρίση που προκλήθηκε εξωθεσμικά και με ένα ανόητο νόμο για τα διοικητικά συμβούλια έχουν βλάψει τις τράπεζες πολύ σοβαρά.

2)Μετά το Brexit και μετά τα stress tests τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη ανακάμπτουν.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει υπόβαθρο ανόδου – όσο κρατήσει αυτή η άνοδος – στην Ευρώπη και πουλάνε από περιθωριακές αγορές όπου αισθάνονται εγκλωβισμένοι όπως η Ελλάδα.

3)Ορισμένα funds ήδη βλέπουν τι θα συμβεί.
Ξέρουν ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2016 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά στην Ιταλία.
Τα funds αυτά θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα προσεχώς ώστε να χτίσουν επενδυτικές θέσεις στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που θα υλοποιήσουν ΑΜΚ.

4)Οι Ιταλικές τράπεζες θα γίνουν εφιάλτης για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά και της αγοράς συνολικά και για ένα άλλο λόγο.
Οι Ιταλικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις προβληματικών δανείων, έχουν περίπου 360 δισεκ.
Θα πωλήσουν κάποια από αυτά.
Οι ιταλικές τράπεζες θα βρουν αγοραστές την αφρόκρεμα και στην Ελλάδα θα καταλήξουν τα δεύτερα ή ξεπεσμένα funds.
Αυτή την παράμετρο δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

5) Είτε μας αρέσει είτε όχι πολλά funds στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο «σοβαρής» αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των NPLs των προβληματικών δανείων που φθάνουν τα 91 δισεκ. και των NPEs που ξεπερνούν τα 117 δισεκ. είναι σχεδόν μονόδρομος ο τέταρτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με έως 10 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης