γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Γιατί ενώ το Grexit έχει ελαχιστοποιηθεί ως κίνδυνος η Ελλάδα αποτιμάται με όρους Grexit;
Γιατί έχουμε αποτιμήσεις Grexit στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Γιατί ενώ το Grexit δεν αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης όπως αποδεικνύεται σε έρευνα της Bank of Amrica Meriull Lynch **...η ελληνική αγορά αποτιμάται με όρους Grexit;
Γιατί ενώ το Grexit έχει ελαχιστοποιηθεί ως κίνδυνος η Ελλάδα αποτιμάται με όρους Grexit;
Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται μόλις 141 μονάδες υψηλότερα από τα χαμηλά των 420 μονάδων όταν είχε βρεθεί το χρηματιστήριο την περίοδο του φόβου, της χρεοκοπίας και του κινδύνου Grexit;
Γιατί ενώ στα ομόλογα καταγράφεται βελτίωση με το ετήσιο ομόλογο – πρώην 3ετές – στο 6,5% και το 10ετές στο 8% το ελληνικό χρηματιστήριο δεν δείχνει ίχνος ανάκαμψης;
Για να εξηγηθεί τεκμηριωμένα το φαινόμενο της χρηματιστηριακής απαξίωσης θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες εξωτερικοί και εσωτερικοί που επιδρούν καίρια στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Δεν είναι μόνο ο φόβος για την οικονομία ή η διάχυτη ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει τέταρτη φάση ανακεφαλαιοποίησης, να υπάρξει 4ος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου αλλά μια σύνθεση παραμέτρων που δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Ποιοι είναι οι λόγοι για την εικόνα απαξίωσης του χρηματιστηρίου;
Το χρηματιστήριο, οι μετοχές είναι προεξοφλητικός μηχανισμός.
Αν όλα πήγαιναν καλά το ελληνικό χρηματιστήριο θα ενσωμάτωνε στις μετοχικές αξίες αυτή την βελτίωση.
Η ορατότητα είναι μηδενική το visibility είναι ανύπαρκτο και το credibility δηλαδή η αξιοπιστία σχεδόν ανύπαρκτη.
Η επενδυτική ορατότητα είναι απαραίτητη για τους επενδυτές για να μπορέσουν να προεξοφλήσουν.
Η αξιοπιστία το credibility είναι επίσης απαραίτητη ώστε αυτό που έχουν δει οι επενδυτές από την ορατότητα θα είναι αξιόπιστο και θα επιβεβαιωθεί.
Οι έννοιες αυτές δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Γιατί;
Οι λόγοι είναι οι εξής διεθνείς και εσωτερικοί
1)Διεθνώς αυξάνονται κατακόρυφα οι εκτιμήσεις ότι επέρχεται παγκόσμια διόρθωση στα χρηματιστήρια και στις μετοχές.
Εν μέσω αυτού του υπαρκτού φόβου, οι διεθνείς επενδυτές είναι αποστασιοποιημένοι από το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο δεν πληρεί ούτε τα ελάχιστα κριτήρια αξιοπιστίας.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι funds managers διεθνώς και επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs βλέπουν συντριβή στα χρηματιστήρια.
2)Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών συντηρούν τις ακραίες φούσκες στα χρηματιστήρια και στα ομόλογα.
Α)Πως εξηγείται ότι 13,4 τρισεκ. δολάρια ομόλογα κρατικά και εταιρικό χρέος έχουν αρνητικό επιτόκιο;
Β)Πως εξηγείται ότι 126 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικό επιτόκιο;
Γ)Πως εξηγείται ενώ οι χρεοκοπίες εταιρίες θα ξεπεράσουν το 2016 τα επίπεδα χρεοκοπιών του 2009 – τις περισσότερες στην παγκόσμια ιστορία – οι μετοχές καταγράφουν ράλι;
Δ)Πως εξηγείται η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και το κρατικό Ταμείο της Ιαπωνίας να αγοράζουν μετοχές στην Wall Street;
Ε)Πως εξηγείται το φαινόμενο να επενδύονται παγκοσμίως 645 δισεκ. δολάρια για επαναγορές ιδίων μετοχών, φουσκώνοντας έτσι τις αποτιμήσεις;
Στ)Πως εξηγείται το φαινόμενο οι τράπεζες να επιλέγουν π.χ. στην Γερμανία να επιβάλλουν…αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις;
Όλα αυτά έχουν μια εξήγηση και ονομάζεται το έκτρωμα ή ακραία στρέβλωση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι κεντρικές τράπεζες στον παρελθόν η FED με 3,92 τρισεκ. δολάρια ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ με 1,1 τρισεκ. ευρώ και άλλες κεντρικές τράπεζες αγόραζαν κρατικά ομόλογα και έστειλαν στο ναδίρ τα επιτόκια και στην Ευρώπη σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ.
Αγόρασαν εταιρικά ομόλογα στρέφοντας τα funds να αγοράζουν εταιρικά ομόλογα εταιριών λιγότερο αξιόπιστων φουσκώνοντας ακραία το ρίσκο που απορρέει απόν την τιμολόγηση του χρέους.
Μπορεί αύριο να αγοράσουν και μετοχές αν αυτό συμβεί…τότε θα βρισκόμαστε εμπρός στην πιο ακραία φούσκα της παγκόσμιας ιστορίας και η μικρή Ελλάδα μόνο θύμα θα είναι στο τέλος.
3)Στην Ιταλία ειδικά αλλά και σε άλλες χώρες καταγράφεται ένα περίεργο αλλά δικαιολογημένο φαινόμενο.
Οι μετοχές της Unicredit σημείωσε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών εσχάτως απόρροια των ανησυχιών ότι θα χρειαστεί μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση.
Οι μετοχές της Monte dei Paschi σημείωσαν ιστορικό χαμηλό εσχάτως απόρροια των ανησυχιών για το ακραίο dilution που θα υποστούν οι μέτοχοι ενώ η Αλεξάνδρεια και η Σαντορίνη τα δύο SPV παράγωγα της ιταλικής τράπεζας (μην έχετε απόρροια ότι επέλεξε ελληνικά ομόλογα για τα λογιστικά τρικ) απλώς επιδείνωσαν την κατάσταση.
Με βάση ενδείξεις δεν υπάρχει απάτη αλλά λογιστική αλχημεία και ορθώς υποστηρίζει η διοίκηση της Paschi ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο
Στην Ιταλία οι τράπεζες με NPLs 360 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 50% των NPLs της Ευρώπης – στην Ελλάδα είναι 117 δισεκ. τα NPEs – έχουν κλονιστεί και οι επενδυτές βλέποντας το αναπόφευκτο ότι έρχονται νέες ΑΜΚ μειώνουν θέσεις έτσι εξηγούνται τα ιστορικά χαμηλά των μετοχών των ιταλικών τραπεζών.
Όταν οι ιταλικές τράπεζες π.χ. η Unicredit είναι 3,1 φορές μεγαλύτερη από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών βυθίζονται σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές τους είναι δυνατό να αποτελούν πόλο επενδυτικής έλξης οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών;
Σε καμία περίπτωση.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένας φόβος που είναι υπαρκτός.
Ποιος είναι ο φόβος;
Όταν θα αρχίσουν να αναδιαρθρώνουν και να πουλάνε NPLs οι ιταλικές τράπεζες να συγκεντρώσουν τα καλύτερα funds που ασχολούνται με τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων και στην Ελλάδα να έρθουν τα τριτοδεύτερα funds υποβάλλοντας προσφορές σε εξευτελιστικές τιμές.
4)Όμως υπάρχουν και σοβαροί εσωτερικοί λόγοι για την απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου σοβαροί λόγοι όπου ευθύνη έχουν τόσο το πολιτικό σύστημα στην διαχείριση της οικονομίας όσο και οι τράπεζες
Στην οικονομία δεν νοείται μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η αγορά να μην έχει πάρει καμία ανάσα.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι η λογική του σταγονόμετρου, η εξοντωτική υπερφορολόγηση και βεβαίως η έλλειψη αξιόπιστης πρόβλεψης για την πορεία της οικονομίας απομακρύνουν άρον άρον τους επενδυτές.
Η λύση για το χρέος έχει καθυστερήσει σοβαρά επίσης προκαλώντας μεγάλη επενδυτική ανασφάλεια.
Η λύση για το χρέος είναι προφανές ότι είναι εμπαιγμός αλλά οι επενδυτές το εκλαμβάνουν ως διαιώνιση του φαύλου κύκλου των προβλημάτων της ελληνικής παθογενούς οικονομίας.
Επίσης η απουσία από το πρόγραμμα του ΔΝΤ μόνο αρνητικά λειτουργεί.
Η παρουσία του ΔΝΤ όσο σκληρές και αν είναι οι θέσεις του αποτελεί για τους διεθνείς επενδυτές σημείο αναφοράς και αξιοπιστίας ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από τον ενάρετο δρόμο.
5)Υπάρχει και ένας πολιτικός λόγος αποσταθεροποίησης.
Η κυβέρνηση δεν θα πάει σε εκλογές γιατί απλά δεν θέλει να χάσει την εξουσία.
Η κυβέρνηση όμως θα κληθεί να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό μείγμα μέτρων στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά τον Οκτώβριο στην δεύτερη αξιολόγηση και ως εκ τούτου θα υπάρξει έξαρση της πολιτικής αβεβαιότητας
6) Είτε μας αρέσει είτε όχι πολλά funds στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο «σοβαρής» αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των NPLs των προβληματικών δανείων που φθάνουν τα 91-100 δισεκ. και των NPEs που ξεπερνούν τα 117 δισεκ. είναι σχεδόν μονόδρομος ο τέταρτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με έως 10 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες με την υφιστάμενη στρατηγικής παθητικής διαχείρισης των NPLs δεν χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Διαθέτουν 28-29 δισεκ. κεφάλαια tangible book και σε γενικές γραμμές έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες όμως σε ένα σενάριο επιθετικής διαχείρισης των NPLs είναι 100% βέβαιο ότι θα χρειαστούν και 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτός ο παράγοντας λειτουργεί αποτρεπτικά.
** Bank of America Merill Lynch: Μηδενικός ο κίνδυνος Grexit τον Αύγουστο του 2016
Ποιος θα το πίστευε.
Τον Αύγουστο του 2016 το Grexit μηδενίστηκε ως πιθανότητα σε έρευνα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bank of America Merill Lynch.
Η Ελλάδα και το Grexit όπου για 5 χρόνια αποτελούσαν τον νούμερο ένα κίνδυνο παγκοσμίως πλέον έχει ξεθωριάσει.
Όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δεν υπάρχει Grexit.
Οι διεθνείς επενδυτές δεν θεωρούν ότι είναι από τους βασικούς κινδύνους και έτσι εξηγείται γιατί ενώ τον Ιούνιο του 2016 είχε 7% πιθανότητες το ελληνικό ατύχημα τον Αύγουστο του 2016 μηδενίστηκε.
Επίσης μηδενίστηκε και ο κίνδυνος του Brexit τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016.
Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ποιους θεωρούν κινδύνους οι διεθνείς επενδυτές τον Αύγουστο του 2016;
Με βάση την έρευνα της Bank of America ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιστωτική φούσκα, ο κίνδυνος φούσκας των αγορών εμφανίζοντας μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό 47%.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει φούσκα στα ομόλογα και φούσκα στα χρηματιστήρια.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους διεθνείς επενδυτές είναι η φούσκα των αγορών και ο κίνδυνος διόρθωσης.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος με ποσοστό 20% είναι τα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων και των κεντρικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ομόλογα κρατικά και εταιρικά με αρνητικό επιτόκιο ξεπερνούν τα 13,3 τρισεκ. δολάρια.
Οι πιθανότητες κινδύνου αφορούν επενδυτές υψηλής απόδοσης άρα και υψηλού ρίσκου.
Στους επενδυτές που...επενδύουν σε assets υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης η φούσκα των αγορών ή πιστωτική φούσκα με 29% κατείχε την πρώτη θέση με βάση την έρευνα της Bank of America Merill Lynch και ακολούθησε με 14% μια αποτυχία των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Στην 3η θέση βρέθηκε ο κίνδυνος του πολιτικού λαικισμού με 11%.
www.bankingnews.gr
Γιατί ενώ το Grexit δεν αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης όπως αποδεικνύεται σε έρευνα της Bank of Amrica Meriull Lynch **...η ελληνική αγορά αποτιμάται με όρους Grexit;
Γιατί ενώ το Grexit έχει ελαχιστοποιηθεί ως κίνδυνος η Ελλάδα αποτιμάται με όρους Grexit;
Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται μόλις 141 μονάδες υψηλότερα από τα χαμηλά των 420 μονάδων όταν είχε βρεθεί το χρηματιστήριο την περίοδο του φόβου, της χρεοκοπίας και του κινδύνου Grexit;
Γιατί ενώ στα ομόλογα καταγράφεται βελτίωση με το ετήσιο ομόλογο – πρώην 3ετές – στο 6,5% και το 10ετές στο 8% το ελληνικό χρηματιστήριο δεν δείχνει ίχνος ανάκαμψης;
Για να εξηγηθεί τεκμηριωμένα το φαινόμενο της χρηματιστηριακής απαξίωσης θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες εξωτερικοί και εσωτερικοί που επιδρούν καίρια στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Δεν είναι μόνο ο φόβος για την οικονομία ή η διάχυτη ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει τέταρτη φάση ανακεφαλαιοποίησης, να υπάρξει 4ος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου αλλά μια σύνθεση παραμέτρων που δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Ποιοι είναι οι λόγοι για την εικόνα απαξίωσης του χρηματιστηρίου;
Το χρηματιστήριο, οι μετοχές είναι προεξοφλητικός μηχανισμός.
Αν όλα πήγαιναν καλά το ελληνικό χρηματιστήριο θα ενσωμάτωνε στις μετοχικές αξίες αυτή την βελτίωση.
Η ορατότητα είναι μηδενική το visibility είναι ανύπαρκτο και το credibility δηλαδή η αξιοπιστία σχεδόν ανύπαρκτη.
Η επενδυτική ορατότητα είναι απαραίτητη για τους επενδυτές για να μπορέσουν να προεξοφλήσουν.
Η αξιοπιστία το credibility είναι επίσης απαραίτητη ώστε αυτό που έχουν δει οι επενδυτές από την ορατότητα θα είναι αξιόπιστο και θα επιβεβαιωθεί.
Οι έννοιες αυτές δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Γιατί;
Οι λόγοι είναι οι εξής διεθνείς και εσωτερικοί
1)Διεθνώς αυξάνονται κατακόρυφα οι εκτιμήσεις ότι επέρχεται παγκόσμια διόρθωση στα χρηματιστήρια και στις μετοχές.
Εν μέσω αυτού του υπαρκτού φόβου, οι διεθνείς επενδυτές είναι αποστασιοποιημένοι από το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο δεν πληρεί ούτε τα ελάχιστα κριτήρια αξιοπιστίας.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι funds managers διεθνώς και επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs βλέπουν συντριβή στα χρηματιστήρια.
2)Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών συντηρούν τις ακραίες φούσκες στα χρηματιστήρια και στα ομόλογα.
Α)Πως εξηγείται ότι 13,4 τρισεκ. δολάρια ομόλογα κρατικά και εταιρικό χρέος έχουν αρνητικό επιτόκιο;
Β)Πως εξηγείται ότι 126 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικό επιτόκιο;
Γ)Πως εξηγείται ενώ οι χρεοκοπίες εταιρίες θα ξεπεράσουν το 2016 τα επίπεδα χρεοκοπιών του 2009 – τις περισσότερες στην παγκόσμια ιστορία – οι μετοχές καταγράφουν ράλι;
Δ)Πως εξηγείται η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και το κρατικό Ταμείο της Ιαπωνίας να αγοράζουν μετοχές στην Wall Street;
Ε)Πως εξηγείται το φαινόμενο να επενδύονται παγκοσμίως 645 δισεκ. δολάρια για επαναγορές ιδίων μετοχών, φουσκώνοντας έτσι τις αποτιμήσεις;
Στ)Πως εξηγείται το φαινόμενο οι τράπεζες να επιλέγουν π.χ. στην Γερμανία να επιβάλλουν…αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις;
Όλα αυτά έχουν μια εξήγηση και ονομάζεται το έκτρωμα ή ακραία στρέβλωση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι κεντρικές τράπεζες στον παρελθόν η FED με 3,92 τρισεκ. δολάρια ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ με 1,1 τρισεκ. ευρώ και άλλες κεντρικές τράπεζες αγόραζαν κρατικά ομόλογα και έστειλαν στο ναδίρ τα επιτόκια και στην Ευρώπη σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ.
Αγόρασαν εταιρικά ομόλογα στρέφοντας τα funds να αγοράζουν εταιρικά ομόλογα εταιριών λιγότερο αξιόπιστων φουσκώνοντας ακραία το ρίσκο που απορρέει απόν την τιμολόγηση του χρέους.
Μπορεί αύριο να αγοράσουν και μετοχές αν αυτό συμβεί…τότε θα βρισκόμαστε εμπρός στην πιο ακραία φούσκα της παγκόσμιας ιστορίας και η μικρή Ελλάδα μόνο θύμα θα είναι στο τέλος.
3)Στην Ιταλία ειδικά αλλά και σε άλλες χώρες καταγράφεται ένα περίεργο αλλά δικαιολογημένο φαινόμενο.
Οι μετοχές της Unicredit σημείωσε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών εσχάτως απόρροια των ανησυχιών ότι θα χρειαστεί μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση.
Οι μετοχές της Monte dei Paschi σημείωσαν ιστορικό χαμηλό εσχάτως απόρροια των ανησυχιών για το ακραίο dilution που θα υποστούν οι μέτοχοι ενώ η Αλεξάνδρεια και η Σαντορίνη τα δύο SPV παράγωγα της ιταλικής τράπεζας (μην έχετε απόρροια ότι επέλεξε ελληνικά ομόλογα για τα λογιστικά τρικ) απλώς επιδείνωσαν την κατάσταση.
Με βάση ενδείξεις δεν υπάρχει απάτη αλλά λογιστική αλχημεία και ορθώς υποστηρίζει η διοίκηση της Paschi ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο
Στην Ιταλία οι τράπεζες με NPLs 360 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 50% των NPLs της Ευρώπης – στην Ελλάδα είναι 117 δισεκ. τα NPEs – έχουν κλονιστεί και οι επενδυτές βλέποντας το αναπόφευκτο ότι έρχονται νέες ΑΜΚ μειώνουν θέσεις έτσι εξηγούνται τα ιστορικά χαμηλά των μετοχών των ιταλικών τραπεζών.
Όταν οι ιταλικές τράπεζες π.χ. η Unicredit είναι 3,1 φορές μεγαλύτερη από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών βυθίζονται σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές τους είναι δυνατό να αποτελούν πόλο επενδυτικής έλξης οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών;
Σε καμία περίπτωση.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένας φόβος που είναι υπαρκτός.
Ποιος είναι ο φόβος;
Όταν θα αρχίσουν να αναδιαρθρώνουν και να πουλάνε NPLs οι ιταλικές τράπεζες να συγκεντρώσουν τα καλύτερα funds που ασχολούνται με τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων και στην Ελλάδα να έρθουν τα τριτοδεύτερα funds υποβάλλοντας προσφορές σε εξευτελιστικές τιμές.
4)Όμως υπάρχουν και σοβαροί εσωτερικοί λόγοι για την απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου σοβαροί λόγοι όπου ευθύνη έχουν τόσο το πολιτικό σύστημα στην διαχείριση της οικονομίας όσο και οι τράπεζες
Στην οικονομία δεν νοείται μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η αγορά να μην έχει πάρει καμία ανάσα.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι η λογική του σταγονόμετρου, η εξοντωτική υπερφορολόγηση και βεβαίως η έλλειψη αξιόπιστης πρόβλεψης για την πορεία της οικονομίας απομακρύνουν άρον άρον τους επενδυτές.
Η λύση για το χρέος έχει καθυστερήσει σοβαρά επίσης προκαλώντας μεγάλη επενδυτική ανασφάλεια.
Η λύση για το χρέος είναι προφανές ότι είναι εμπαιγμός αλλά οι επενδυτές το εκλαμβάνουν ως διαιώνιση του φαύλου κύκλου των προβλημάτων της ελληνικής παθογενούς οικονομίας.
Επίσης η απουσία από το πρόγραμμα του ΔΝΤ μόνο αρνητικά λειτουργεί.
Η παρουσία του ΔΝΤ όσο σκληρές και αν είναι οι θέσεις του αποτελεί για τους διεθνείς επενδυτές σημείο αναφοράς και αξιοπιστίας ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από τον ενάρετο δρόμο.
5)Υπάρχει και ένας πολιτικός λόγος αποσταθεροποίησης.
Η κυβέρνηση δεν θα πάει σε εκλογές γιατί απλά δεν θέλει να χάσει την εξουσία.
Η κυβέρνηση όμως θα κληθεί να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό μείγμα μέτρων στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά τον Οκτώβριο στην δεύτερη αξιολόγηση και ως εκ τούτου θα υπάρξει έξαρση της πολιτικής αβεβαιότητας
6) Είτε μας αρέσει είτε όχι πολλά funds στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο «σοβαρής» αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των NPLs των προβληματικών δανείων που φθάνουν τα 91-100 δισεκ. και των NPEs που ξεπερνούν τα 117 δισεκ. είναι σχεδόν μονόδρομος ο τέταρτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με έως 10 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες με την υφιστάμενη στρατηγικής παθητικής διαχείρισης των NPLs δεν χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Διαθέτουν 28-29 δισεκ. κεφάλαια tangible book και σε γενικές γραμμές έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες όμως σε ένα σενάριο επιθετικής διαχείρισης των NPLs είναι 100% βέβαιο ότι θα χρειαστούν και 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτός ο παράγοντας λειτουργεί αποτρεπτικά.
** Bank of America Merill Lynch: Μηδενικός ο κίνδυνος Grexit τον Αύγουστο του 2016
Ποιος θα το πίστευε.
Τον Αύγουστο του 2016 το Grexit μηδενίστηκε ως πιθανότητα σε έρευνα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bank of America Merill Lynch.
Η Ελλάδα και το Grexit όπου για 5 χρόνια αποτελούσαν τον νούμερο ένα κίνδυνο παγκοσμίως πλέον έχει ξεθωριάσει.
Όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δεν υπάρχει Grexit.
Οι διεθνείς επενδυτές δεν θεωρούν ότι είναι από τους βασικούς κινδύνους και έτσι εξηγείται γιατί ενώ τον Ιούνιο του 2016 είχε 7% πιθανότητες το ελληνικό ατύχημα τον Αύγουστο του 2016 μηδενίστηκε.
Επίσης μηδενίστηκε και ο κίνδυνος του Brexit τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016.
Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ποιους θεωρούν κινδύνους οι διεθνείς επενδυτές τον Αύγουστο του 2016;
Με βάση την έρευνα της Bank of America ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιστωτική φούσκα, ο κίνδυνος φούσκας των αγορών εμφανίζοντας μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό 47%.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει φούσκα στα ομόλογα και φούσκα στα χρηματιστήρια.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους διεθνείς επενδυτές είναι η φούσκα των αγορών και ο κίνδυνος διόρθωσης.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος με ποσοστό 20% είναι τα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων και των κεντρικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ομόλογα κρατικά και εταιρικά με αρνητικό επιτόκιο ξεπερνούν τα 13,3 τρισεκ. δολάρια.
Οι πιθανότητες κινδύνου αφορούν επενδυτές υψηλής απόδοσης άρα και υψηλού ρίσκου.
Στους επενδυτές που...επενδύουν σε assets υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης η φούσκα των αγορών ή πιστωτική φούσκα με 29% κατείχε την πρώτη θέση με βάση την έρευνα της Bank of America Merill Lynch και ακολούθησε με 14% μια αποτυχία των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Στην 3η θέση βρέθηκε ο κίνδυνος του πολιτικού λαικισμού με 11%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών