Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Οριακή ζημιά 18,9 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο 2016 - Μαντζούνης: Σταθερά τα κεφάλαια της τράπεζας

tags :
Alpha Bank: Οριακή ζημιά 18,9 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο 2016 - Μαντζούνης: Σταθερά τα κεφάλαια της τράπεζας
Τα συνολικά έσοδα για το α' 6μηνο του 2016 ανήλθαν στα 1,21 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,6% σε ετήσια βάση
Οριακή ζημία ύψους 18,9 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Alpha Bank το α' 6μηνο του τρέχοντος έτους, ενώ για το β΄ 3μηνο του 2016 παρατηρήθηκαν συνολικές ζημίες ίσες με 16,8 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα για το α' 6μηνο του 2016 ανήλθαν στα 1,21 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,6% σε ετήσια βάση, με το αντίστοιχο ποσό για το α' 3μηνο να βρίσκεται στα 635,5 εκατ. (αύξηση 10,3% σε ετήσια βάση)
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, για το β' 3μηνο 2016 το καθαρό έσοδο τόκων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, φτάνοντας τα 483,4 εκατ., ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 2,1% (σε τριμηνιαία βάση) και
ανήλθαν σε 80,2 εκατ., επηρεασμένα θετικά από την αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών και των προμηθειών συναλλαγών.
Επίσης, παρατηρείται ετήσια αύξηση 8,7% στα λειτουργικά έξοδα για το α' 6μηνο, καθώς έφτασαν τα 602,8 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που για το β' 3μηνο υπάρχει υποχώρηση 4,4% (στα 294,7 εκατ.).
Για την ίδια χρονική περίοδο οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 605 εκατ. (έναντι 892,8 εκατ. κατά το β΄ τρίμηνο 2015).

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ο ∆ιευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank ∆ημήτρης Μαντζούνης, δήλωσε:

«Η επίδοσή μας κατά το α΄6μηνο διατήρησε αμετάβλητη την κεφαλαιακή μας επάρκεια, κυρίως ως αποτέλεσμα της ενισχύσεως του καθαρού περιθωρίου τόκων σε 2,9% και της περαιτέρω βελτιώσεως της αποδοτικότητος.
Το α΄ 6μηνο 2016 η ύφεση απεδείχθη ηπιότερη του αναμενομένου και εκτιμάται ότι το β΄ 6μηνο του έτους η οικονομία θα επιτύχει θετικό ρυθμό αναπτύξεως, καθώς παρατηρούνται ενδείξεις σταδιακής ανακάμψεως της ελληνικής οικονομίας.
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως τον Ιούνιο 2016, η επανένταξη των κρατικών τίτλων ως αποδεκτών ενεχύρων για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ταυτοχρόνως, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ήδη σημειώνει βελτίωση, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μείωση της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες και από τη σταδιακή εισροή καταθέσεων».



Κύριες Εξελίξεις και Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

Η υποχώρηση του ΑΕΠ το α΄ 6μηνο 2016 ήταν ηπιότερη του αναμενομένου, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο 2016 έναντι μειώσεως 1% το α΄ 3μηνο 2016.
Επιπλέον, σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση κατά 0,2% το β΄ 3μηνο 2016 έναντι πτώσεως 0,2% το α΄ 3μηνο.
Η οικονομία εκτιμάται ότι θα εξέλθει από την ύφεση από το β΄ 6μηνο του έτους, καθώς η βελτίωση στον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών, η τόνωση της μεταποιητικής βιομηχανίας και οι θετικές προοπτικές στον τομέα του τουρισμού σηματοδοτούν την ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ.
Αντιθέτως, η θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών ενδέχεται να είναι πιο περιορισμένη από ό,τι είχε εκτιμηθεί στην αρχή του έτους, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές.
Επιπλέον, η έντονη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης προμηνύει ότι η καταναλωτική δαπάνη θα συνεχίσει να είναι υποτονική.
Τέλος, η παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους. Εξωγενείς παράγοντες που δύνανται να
υπονομεύσουν την προσπάθεια ανακάμψεως της οικονομίας είναι οι εξής:
(i) η νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές και η ενίσχυση της αβεβαιότητας που προκλήθηκε μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και
(ii) η κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσεως, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής στην Τουρκία.
Μακροπρόθεσμα η εδραίωση της εμπιστοσύνης μπορεί να υποστηρίξει μία
διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία.
Οι πρόσφατες εξελίξεις συνάδουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ειδικότερα η αποδέσμευση του πρώτου τμήματος της δεύτερης δόσεως, η οποία ανήλθε σε 7,5 δισ., θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη των χρηματοοικονομικών στόχων και για την εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας, και, όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων σε συνδυασμό με την επανένταξη των ελληνικών ομολόγων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver).
Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από το 2017 και να καταγράψει θετικό ρυθμό
μεταβολής 2,5%, στηριζόμενη στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και
του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο, η ανωτέρω πρόβλεψη προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και αναποτελεσματικές δράσεις πολιτικής.
Η ταχεία εφαρμογή των διαθρωτικών αλλαγών είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να αποσοβηθούν οι ανησυχίες που θα προκύψουν από πιθανή
καθυστέρηση της ολοκληρώσεως της δεύτερης αξιολογήσεως.
Στο τέλος Ιουνίου 2016 τα Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Alpha Bank ανήλθαν σε Ευρώ 8,5 δισ., με αποτέλεσμα ο ∆είκτης Κεφαλαίων
Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να διαμορφωθεί σε 16,6%, επηρεασμένος θετικά από τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου αγοράς κατά το β΄ 3μηνο.
Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ο ∆είκτης ανέρχεται σε 16,2%.
Οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις στο τέλος Ιουνίου 2016 ανήλθαν σε 4,4 δισ., ενώ οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις που δύνανται να μετασχηματισθούν σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού ∆ημοσίου διαμορφώθηκαν σε 3,4 δισ.
Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια αποτελούν τα υψηλότερα στον κλάδο και ανήλθαν σε 8,5 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2016, ενώ η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε 5,5.
Τα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) διαμορφώθηκαν σε 51,3 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2016, μειωμένα κατά 1,3% ή κατά Ευρώ 0,7 δισ.
σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα κυρίως του χαμηλότερου κινδύνου αγοράς και της μειώσεως των υπολοίπων χορηγήσεων.
Το β΄ 3μηνο 2016 το ύψος της χρηματοδοτήσεως της Τραπέζης από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά 1,4 δισ. σε τριμηνιαία βάση και
ανήλθε σε 22,7 δισ., ως αποτέλεσμα κυρίως των εισροών καταθέσεων κατά 0,7 δισ. και της ενισχύσεως της ρευστότητας κατά Ευρώ 0,6 δισ. από την
πώληση ομολόγων ΕFSF, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Τραπέζης στο Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων του ∆ημοσίου Τομέα (Public Sector Purchase Programme-PSPP).
H χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε Ευρώ 16,9 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2016, μειωμένη κατά 2,8 δισ. το β΄ 3μηνο, μετά την επαναφορά των Ομολόγων και των Εντόκων Γραμματίων εκδόσεως του Ελληνικού ∆ημοσίου ως αποδεκτών ενεχύρων για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την 29 Ιουνίου, η οποία επέτρεψε στην Τράπεζα τη μεταφορά χρηματοδοτήσεως 1,8 δισ. στις πράξεις κύριας αναχρηματοδοτήσεως της ΕΚΤ.
Στο τέλος Αυγούστου 2016 η χρηματοδότησή μας από τον ELA ανήλθε σε 15,4 δισ., μειωμένη περαιτέρω κατά 1,5 δισ. από το τέλος Ιουνίου 2016, κυρίως ως αποτέλεσμα των συνεχιζομένων εισροών καταθέσεων, της περαιτέρω μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Τραπέζης και της αυξήσεως των διατραπεζικών συναλλαγών.
Επιπλέον, η επαναφορά των Ομολόγων και των Εντόκων Γραμματίων εκδόσεως του Ελληνικού ∆ημοσίου ως αποδεκτών ενεχύρων
για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η αναθεώρηση της περικοπής (“haircut”) που εφαρμόζεται στα Ομόλογα που φέρουν
την εγγύηση του Ελληνικού ∆ημοσίου (Πυλώνας II) στο τέλος Ιουνίου 2016 επέτρεψαν στην Τράπεζα το β΄ 3μηνο 2016 την αποπληρωμή ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για χρηματοδότηση μέσω του ELA συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους Ευρώ 1,2 δισ. και την αποπληρωμή επιπλέον 1 δισ. τον Ιούλιο 2016, μειώνοντας την τρέχουσα ονομαστική τους αξία σε 4,2 δισ.
Το β΄ 3μηνο 2016 το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε 483,4 εκατ., σταθερό σε τριμηνιαία βάση (+0,1%), καθώς το όφελος από τη μείωση του κόστους
χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες αντιστάθμισε τη χαμηλότερη συνεισφορά των δανείων.
Η μείωση των μέσων υπολοίπων και των περιθωρίων χορηγήσεων επέφερε αρνητική συνεισφορά Ευρώ 9 εκατ. και αντιστάθμισε το όφελος από την αποπληρωμή των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ ποσού 6 εκατ. και από τη μείωση της χρηματοδοτήσεως μέσω ELA.
Η ανατιμολόγηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων συνεχίζεται, με μικρότερο ρυθμό ωστόσο, ενώ η χαμηλότερη πορεία των υποκείμενων επιτοκίων (Euribor) σε τριμηνιαία βάση, τα οποία διαμορφώνονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καταγράφοντας αρνητικές τιμές, επιδείνωσε τα περιθώρια καταθέσεων Όψεως και Ταμιευτηρίου.
Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 2,1% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 80,2 εκατ., επηρεασμένα θετικά από την αύξηση των συναλλαγών
μέσω πιστωτικών καρτών, λόγω της ενισχύσεως του τουρισμού, καθώς και από την αύξηση των προμηθειών συναλλαγών.
Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε 57 εκατ. το β΄ 3μηνο 2016, επηρεασμένα θετικά από τη διάθεση στη Visa Inc. των μετοχών της Visa Europe που κατείχε η Τράπεζα.
Τα Λοιπά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε 14,9 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης