Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χάθηκε η ευκαιρία - Χωρίς λύση στο χρέος, χωρίς αναβάθμιση 2/9 από Fitch και 14/10 Moody’s και χωρίς ποσοτική χαλάρωση

Χάθηκε η ευκαιρία - Χωρίς λύση στο χρέος, χωρίς αναβάθμιση 2/9 από Fitch και 14/10 Moody’s και χωρίς ποσοτική χαλάρωση
Ο σοβαρός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης δεν μπορεί να λάβει βαθμολογία investment grade...
Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώνεται.
Η Ελλάδα θα πορευθεί τους επόμενους μήνες χωρίς επιβραβεύσεις από το διεθνές σύστημα.
Με βάση αξιωματούχο των δανειστών που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews «η Ελλάδα πορεύεται εν μέσω λήψης μέτρων και εφαρμογής προαπαιτούμενων.
Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα λόγω εσωτερικών και διεθνών λόγων να μην λάβει επιβραβεύσεις και ανταλλάγματα η ελληνική οικονομία όσο αργεί να φανεί φως και ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης» τόνιζε αξιωματούχος των δανειστών στις 25 Αυγούστου στο bankingnews.
Τι σημαίνει αυτό;

1)Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί άμεσα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ούτως ή άλλως η βαθμολογία της Ελλάδος καθορίζεται από την Standard and Poor’s στην κλίμακα Β- και ως γνωστό η υψηλότερη βαθμολογία λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ και τους διεθνείς επενδυτές.
Στις 2 Σεπτεμβρίου στις 23:30 το βράδυ η Fitch εκτός απροόπτου θα αξιολογήσει με νέα έκθεση της την ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα CCC δηλαδή 5 βαθμίδες υψηλότερα από το default και 2 βαθμίδες χαμηλότερα από την Standard and Poor’s.
Με πιθανότητα 70% η Fitch δεν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα και 30% πιθανότητα να την αναβαθμίσει στην κλίμακα CCC+ δηλαδή μια βαθμίδα υψηλότερα από την τρέχουσα βαθμολογία και 1 βαθμίδα χαμηλότερα από την υψηλότερη της Ελλάδος (Standard and Poor’s Β-).
Η Moody’s έχει προγραμματίσει στις 14 Οκτωβρίου του 2016 να αξιολογήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα με βάση την Moody’s βαθμολογείται στην κλίμακα Caa3 μόλις 2 βαθμίδες υψηλότερα από το default και 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος (Standard and Poor’s B-).
Στο καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι να αναβαθμιστεί 1 βαθμίδα από την Moody’s εξέλιξη επενδυτικά και οικονομικά αδιάφορη έως ουδέτερη.

Ο σοβαρός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης δεν μπορεί να λάβει βαθμολογία investment grade δηλαδή βαθμολογία Baa3 και υψηλότερα από την Moody’s και BBB- από Fitch και Standard and Poor’s.
Για την ιστορία τονίζεται ότι η Ελλάδα απέχει 5 βαθμίδες ώστε να λάβει βαθμολογία επενδυτικής διαβάθμισης investment grade.

2)Όπως έχουμε αποκαλύψει υπάρχει μια πιθανότητα τελικώς τα ελληνικά ομόλογα να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
(Ήδη ο Draghi της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε και αν θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης)
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες «αν η ΕΚΤ έως στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 που θεωρείται πολύ κρίσιμη συνεδρίαση καθώς θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων ή τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχει ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, όπως και το ΔΝΤ τότε θα πρέπει να αποκλειστεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων το 2016»
Υπάρχει μια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα να μην ενταχθούν ποτέ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πότε θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο ακραίο και αρνητικό ενδεχόμενο;
Να αποφασιστεί ότι η τελική λύση για το ελληνικό χρέος θα δοθεί το 2018, οπότε οι εκθέσεις βιωσιμότητας δεν μπορούν να καταλήξουν σε θετικό συμπέρασμα προκαταβολικά.
Σε αυτή την περίπτωση ούτε το 2017 θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και κάποια στιγμή λήγει το πρόγραμμα.
Αν δεν ανανεωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η λύση για το χρέος της Ελλάδος έρθει το 2018 τότε η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που τα ομόλογα της δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

3)Η λύση για το χρέος επί της ουσίας δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί πριν το 2018.
Το 2018 θα μπορούσαν να εξεταστούν ορισμένες λύσεις αλλά βραχυπρόθεσμα μόνο ωραιοποιήσεις και επιφανειακού τύπου αντιμετωπίσεις του ελληνικού χρέους μπορεί να υπάρξουν.
Πρακτικά το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο αν δεν συγκλίνουν οι εκθέσεις βιωσιμότητας της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης