Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ η super λύση για τα NPEs απαιτεί 20-25 δισ. οι τράπεζες... σύρονται σε λύσεις που θα αποδώσουν σε 6-8 χρόνια

Ενώ η super λύση για τα NPEs απαιτεί  20-25 δισ. οι τράπεζες...  σύρονται σε λύσεις που θα αποδώσουν σε 6-8 χρόνια
Είχε εξεταστεί σε μια μυστική μελέτη των τραπεζών ότι μια bad bank θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθεί με 20-25 δισεκ. κεφάλαια.
Η μεγάλη προσπάθεια του 2015 του Φωκίωνα Καραβία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank και του Άνθιμου Θωμόπουλου του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από τον SSM και τον ESM.
Προ της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 των 13,8 δισεκ. έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε ο ESM να αποδεχθεί την συλλογική λύση της Bad bank της κακής τράπεζας στα NPLs μη εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 90 ημέρες και NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που φθάνουν τα 116 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση τότε των Καραβία και Θωμόπουλου ήταν να συσταθεί μια bad bank όπου οι τράπεζες θα μετέφεραν έως 50-60 δισεκ. προβληματικά δάνεια – στόχος ήταν πάνω από 30 δισεκ. –
Ο ESM απέκλεισε την λύση της bad bank κυρίως γιατί μια τέτοια λύση θεωρείται κρατική χρηματοδότηση, πρόταση που θα απέρριπτε χωρίς δεύτερη σκέψη η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Είχε εξεταστεί σε μια μυστική μελέτη των τραπεζών ότι μια bad bank θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθεί με 20-25 δισεκ. κεφάλαια.
Ο ESM ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης είχε αρνηθεί κατά τρόπο απόλυτη οποιαδήποτε εμπλοκή του.
Οι ιδιώτες επενδυτές δεν ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν τόσα κεφάλαια και βεβαίως οι ελληνικές τράπεζες ήταν αδύνατο να προσφέρουν ακόμη και ένα ευρώ.
Η super λύση, η καλύτερη λύση για τα κόκκινα δάνεια, τα NPLs και NPEs είναι η bad bank.
Θα υπαγόντουσαν 50-60 δισεκ. προβληματικά δάνεια και οι τράπεζες – ως δια μαγείας – θα βρισκόντουσαν στιγμιαία με εντυπωσιακά βελτιωμένους δείκτες.
-Τα NPLs και NPEs θα μειώνονταν σχεδόν από 60% έως 75%
-Οι τράπεζες θα εκτοξεύονταν χρηματιστηριακά γιατί θα απελευθέρωναν εντυπωσιακά κεφάλαια και ρευστότητα
-Οι τράπεζες αντί να αποτιμώνται P/BV στο 0,20 θα αποτιμώνταν με χρηματιστηριακούς όρους στο 0,80
-Οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτούσαν ξαφνικά μεγάλη υπεραξία
- Θα βελτιωνόταν αισθητά το προφίλ κέρδους, η σχέση δανείων προς καταθέσεις, όλοι οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

Αυτό το ιδανικό σενάριο αντιμετώπισης των NPLs και μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων που ήθελαν όλες οι τράπεζες προσέκρουσε και συνεχίζει να προσκρούει στην απόλυτη άρνηση του ESM, του SSM και της DGCom.
Ενώ η λύση της bad bank είναι η super, η άριστη, η καλύτερη, η ιδανική, η πιο ολοκληρωμένη δεν την θέλουν οι θεσμοί γιατί θα απαιτηθούν άλλα 20-25 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Με βάση την μελέτη των τραπεζών για να μπορέσει να λειτουργήσει η bad bank θα πρέπει να αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια με discount έναντι των ονομαστικών τιμών και έναντι των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει.
Είχε εκτιμηθεί ότι θα απαιτείτο πρόσθετο κεφάλαιο για τις ελληνικές τράπεζες 20-25 δισεκ. ευρώ καθιστώντας οικονομικά ασύμφορη την λύση της bad bank.

Η bad bank δεν μπορεί να υλοποιηθεί για αντικειμενικούς λόγους και αυτή η δυσμενής εξέλιξη υποχρεώνει ή σέρνει τις τράπεζες σε λύσεις που για να αποδώσουν θα χρειαστούν 6-8 χρόνια συνεχούς προσπάθειας.
Η αξιοποίηση των κόκκινων δανείων απαιτεί πολύ χρόνο 6-8 χρόνια θα χρειαστούν οι τράπεζες για να φέρουν σοβαρά αποτελέσματα.
Να σημειωθεί ότι στους νέους στόχους που θα υποβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στον SSM τέλη Σεπτεμβρίου θα αναφέρουν ότι τα NPEs θα μειωθούν κατά 40% δηλαδή από 116 δισεκ. στα 70 δισεκ. ή μείωση 46 δισεκ. το 2019.
Δηλαδή το 2019 – στο υπεραισιόδοξο σενάριο – που πιάσουν απόλυτα τους στόχους θα διαθέτουν πάλι 70 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Η μείωση των NPEs κατά 40% ή κατά -46 δισεκ. είναι υπερβολικός και δεν θα επιτευχθεί.

Οι νέοι στόχοι των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προς τον SSM

Τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλουν τους στόχους για την μείωση των NPEs (Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα) για το διάστημα έως το τέλος του 2019.
Με βάση έγκυρες τραπεζικές πηγές οι στόχοι που θα υποβληθούν στον SSM θα περιλαμβάνουν τις εξής παραμέτρους
1)Θα μειωθούν κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 116 σε 70 δισεκ. ευρώ το 2019.
2)Σε επιμέρους κατηγορίες μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων το retail που περιλαμβάνει καταναλωτικά και στεγαστικά τα NPEs θα μειωθούν κατά 36% με 37%.
Στα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν κατά 42% με 45% σε μέσους όρους των 4 συστημικών τραπεζών.
3)Η επίτευξη των στόχων θα πραγματοποιηθεί με την εξής διαδικασία
-35% ρυθμίσεις μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων
-35% διαγραφές δανείων
-10% πλειστηριασμοί ακινήτων
-20% πωλήσεις προβληματικών δανείων
Οι στόχοι αυτοί θα κατατεθούν από τις 4 ελληνικές τράπεζες στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2016 και το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορούν να επιτευχθούν;
Η απάντηση είναι ότι με βάση τις υφιστάμενες παραδοχές είναι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ όχι.
Όμως για να μπορέσουν οι τράπεζες να πετύχουν τους στόχους αυτούς θα πρέπει να λειτουργήσουν όλα σε ένα ιδανικό περιβάλλον.
Κατά την Commerzbank οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια κατά 16 με 18 δισεκ. και όχι 46 δισεκ.
Πάντως αν οι τράπεζες θεωρητικά μπορούσαν να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων τότε θα μπορούσαν να επιτυγχάνουν 2 με 2,3 δισεκ. ευρώ κέρδη τον χρόνο που ισοδυναμεί με 7,5 δισεκ. σε 3 χρόνια που ισοδυναμεί με αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών και cocos και αισθητή μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Αυτό το σενάριο θα ήταν ιδανικό αλλά το βασικό σενάριο σε αυτή την φάση παραμένει το εξής…οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση για να ολοκληρώσουν την διαδικασία εξυγίανσης τους.

Η οικονομική δομή των τραπεζών α΄ 6μήνου του 2016
Τράπεζα

Αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2016

Κεφάλαια

Προβλέψεις α΄6μηνο 2016

NPEs

NPEs σε δισ

NPLs

Εθνική

+3 εκατ

6,9 δισ

365 εκατ

45,8%

21,1

34,4%

Πειραιώς

-17 εκατ

7,74 δισ

587 εκατ

52,1%

36,8

39%

Eurobank

+106 εκατ

5,15 δισ

398 εκατ

45,1%

23

34,7%

Alpha

-19 εκατ

8,32 δισ

605 εκατ

52,6%

32,2

37,8%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Πόσα κεφάλαια θα χρειαζόντουσαν οι τράπεζες για να καθαρίσουν οριστικά από DTA και NPLs;
Τράπεζες

Tangible Book

Κεφάλαια που θα χρειαζόντουσαν για να καλύψουν DTA και NPLs

Εθνική

7 δισ

+4,5 δισ

Πειραιώς

7,85 δισ

+5 δισ

Eurobank

5,098 δισ

+4 δισ

Alpha

8,28 δισ

+3,8 δισ

Attica bank *

497 εκατ

+600 εκατ

Σύνολο

28,66

+17,9 δισ

*Στην Attica bank δεν συμπεριλαμβάνουμε τα 70 εκατ του νέου tier 1 (ακόμη δεν έχουν καλυφθεί) που υποχρεωτικά ανήκουν στα παλαιά κεφάλαια
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης