Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνο εξαγορά δανείων 10 δισ. του ΔΝΤ θα εξετάσει ο ESM με επιτοκιακό όφελος 300 εκατ αρχές 2017

Μόνο εξαγορά δανείων 10 δισ. του ΔΝΤ θα εξετάσει ο ESM με επιτοκιακό όφελος 300 εκατ αρχές 2017
Τα 3 φιάσκο road show με HSBC, KBW και Λονδίνο.....
«Η λύση του ελληνικού χρέους είναι η αυλαία μιας σύγχρονης τραγωδίας» τόνισε σε ομιλία του στο συνέδριο Concordia Summit στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 στη Νέα Υόρκη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η τραγωδία όμως επειδή είναι δράμα έχει πολλές πτυχές, πολλά στάδια και στο τέλος δεν θα προκύψει ο απομηχανής Θεός.
Με βάση ορισμένες πηγές που μίλησαν στο bankingnews και οι οποίες γνωρίζουν ορισμένες πτυχές των παρασκηνιακών διεργασιών «οι ευρωπαίοι σκόπιμα επέλεξαν να μεταθέσουν για το τέλος δηλαδή το 2018 την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο στόχος ήταν διττός για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις – υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα γιατί οι ευρωπαίοι θα ήθελαν την λύση για το χρέος να την κάνουν δώρο στον επόμενο… και όχι στον σημερινό πρωθυπουργό.
Οι ευρωπαίοι παρ΄ όλα αυτά θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα και στο βραχυχρόνιο σκέλος των μέτρων θα εξεταστεί ο ESM να αγοράσει έως 10 δισεκ. – και όχι έως 14 δισκεκ – των δανείων του ΔΝΤ σε σύνολο 20-21 δισεκ. με στόχο να μειωθεί το επιτοκιακό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά 300 εκατ ετησίως.
Ωστόσο θα πρέπει να αποκλειστεί η ΕΕ και οι δανειστές να καταστήσουν εμπροσθοβαρή την συμφωνία για το χρέος με την Ελλάδα γιατί ακόμη η χώρα απέχει από το να έχει εναρμονιστεί με τις συμβατικές δεσμεύσεις της.
Ως προς το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για να διαπιστωθεί αν το ΔΝΤ κρίνει βιώσιμο το χρέος.
Το ΔΝΤ δεν θα κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος αλλά θα θέτει ορισμένες σαφείς παραμέτρους για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος»
Πρακτικά δεν μπορεί η Ελλάδα να προσβλέπει σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα 3 φιάσκο road show με HSBC, KBW και Λονδίνο

Η παρουσία των ελληνικών εταιριών σε διεθνή road show διαχρονικά αποτελούσε μια ευκαιρία προβολής της Ελλάδος και των προοπτικών της οικονομίας.
Όμως στα road show που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο εξωτερικό και ειδικά της HSBC και της KBW πέραν της χαμηλής συμμετοχής… εκτυλίχθηκαν σε φιάσκο γιατί οι ξένοι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα.
Η Ελλάδα είναι μια αδιάφορη, απομονωμένη αγορά και οικονομία που όταν ξεκαθαρίσει με το χρέος και διασφαλιστεί ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές.
Μέχρι τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται είτε σε κερδοσκοπικά hedge funds είτε στην διαχείριση των NPLs όπου οι ξένοι προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές και ζητούν μεγάλες δικλείδες ασφαλείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.
Παρά την θεωρητικά μεγάλη συμμετοχή και ηχηρή παρουσία τραπεζών και μεγάλων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων το Road Show του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν θα εξελιχθεί καλά.
«Πάμε να ακούσουμε αλλά η Ελλάδα σε αυτή την φάση είναι αδιάφορη επενδυτικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης