Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως τις 17-21/10 οι διοικήσεις στις ελληνικές τράπεζες – Ο Ζανιάς στην ΕΤΕ και ο Ρίζος στην Πειραιώς; - Στο βάθος Θωμόπουλος

Έως τις 17-21/10 οι διοικήσεις στις ελληνικές τράπεζες – Ο Ζανιάς στην ΕΤΕ και ο Ρίζος στην Πειραιώς; - Στο βάθος Θωμόπουλος
Μεταξύ 17 με 21 Οκτωβρίου του 2016 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες που έχουν εκκρεμότητες με προεξάρχουσες Πειραιώς και Εθνική τράπεζα.
Με βάση πλήθος πηγών οι διοικητικές εξελίξεις αναμένεται να πάρουν την εξής τροπή….
1)Στην Πειραιώς πρώτα θα οριστεί ο πρόεδρος και ακολούθως ο διευθύνων σύμβουλος.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι έλληνες τραπεζίτες του εξωτερικού.
2)Ο Γιώργος Πουλόπουλος ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος - που είναι κατάλληλος - εμφανίζει πιθανότητες αλλά υπάρχουν και αντιδράσεις.
3)Η πλευρά του Paulson δεν κατάφερε να έχει επαφές στην Ελλάδα με την κυβέρνηση – φήμες ότι υπήρξε συνάντηση του Paulson με την ελληνική αντιπροσωπεία στην Νέα Υόρκη δεν επιβεβαιώνονται – αλλά έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας ο A. Blades ο εκπρόσωπος του Paulson με την διοίκηση του ΤΧΣ και συγκεκριμένα με τον Χριστόφορο Στράτο τον CEO του Ταμείου.
4)Alpha bank και Πειραιώς ζήτησαν από το ΤΧΣ και τον SSM να επιτρέψει στα διοικητικά τους συμβούλια να διαθέτουν 1 ή 2 επιχειρηματίες σε αντίθεση με αυτά που ορίζει ο νόμος....
Το ΤΧΣ είχε αποδεχθεί τον Ε. Βασιλάκη τον γνωστό επιχειρηματία αλλά ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει από την Πειραιώς.
Η Eurobank και η Εθνική δεν έχουν υποβάλλει ανάλογο αίτημα στο ΤΧΣ.
5)Υπάρχει μια ένδειξη ότι ΤΧΣ και SSM δεν βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία… σε διάφορα θέματα.

Πιο συγκεκριμένα

Πειραιώς

Είναι πιθανό – όχι οριστικό – πρόεδρος της Πειραιώς να αναλάβει ο Λουκάς Ρίζος πρώην βασικό στέλεχος της Deutsche Post Bank.
Διευθύνων σύμβουλος – θα ήταν άριστη εξέλιξη να παραμείνει ο Πουλόπουλος – αλλά μάλλον θα είναι κάποιο νέο πρόσωπο έλληνας τραπεζίτης του εξωτερικού.
Πλήθος πηγών πάντως αναφέρει το εξής και το καταθέτουμε ως μας μεταφέρθηκε «σε αυτή την φάση θα υπάρξει μια διοίκηση στην Πειραιώς που θα επιλύσει τις διοικητικές εκκρεμότητες.
Ο στόχος πάντως είναι σε κάποιο βάθος χρόνου να έρθει ο Άνθιμος Θωμόπουλος ξανά στην Πειραιώς ως διευθύνων σύμβουλος καθώς αποτελεί την επιλογή του Paulson.
Αυτό δεν έχει αλλάξει…»
Οι μελλοντικές εξελίξεις θα δούμε αν θα επιβεβαιώσουν αυτή την πληροφορία αλλά το ζητούμενο είναι τι θα γίνει στο εσωτερικό της Πειραιώς και κυρίως πόσα στελέχη θα αποχωρήσουν…γιατί επίκεινται παραιτήσεις.
Το 9,24% που ελέγχει ο Paulson στην Πειραιώς ή 21% μαζί με φίλα προσκείμενους μετόχους και οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχει ανοίξει με το ΤΧΣ συνηγορούν στην άποψη ότι η Πειραιώς θα ελεγχθεί από τον Paulson με την συγκατάβαση του ΤΧΣ… παρ΄ ότι η κυβέρνηση έχει συναντηθεί αλλά δεν έχει συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα με τον Blades τον εκπρόσωπο του Paulson στην Πειραιώς.
Μια συνάντηση βασικού κορυφαίου στελέχους (κυρίας) της Πειραιώς με θεσμική αρμοδιότητα με κορυφαίο παράγοντα της κυβέρνησης έχει πολύ ενδιαφέρον και ακόμη μεγαλύτερο παρασκήνιο.

Εθνική τράπεζα

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής βιογραφικό για την θέση του προέδρου της Εθνικής τράπεζας.
Ο Γιώργος Ζανιάς ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής συμμετέχει στην διαδικασία, υποστηρίζεται από την ΤτΕ, δεν είναι αρνητικός ο SSM, ενώ από ότι αναφέρεται δεν έχει πρόβλημα με τον νόμο γιατί ήταν μεν υπουργός αλλά σε υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 12 με 14 τραπεζικά στελέχη αλλά κατά ορισμένους ο Ζανιάς έχει προβάδισμα.
Στην διαδικασία υπάρχουν και 2 εκπλήξεις ωστόσο αρκετά ενδιαφέρουσες.

Alpha bank

Το ζήτημα της μείωσης των εκτελεστικών μελών στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha bank από 4 σε 3 έχει επανέλθει από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Υπήρχε η εντύπωση ότι αυτό το ζήτημα είχε κλείσει και ότι μεταφέρεται για το καλοκαίρι του 2017.
Όμως νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο SSM το έχει ξαναθέσει το θέμα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης