Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δε περιμένει… πιστωτικό γεγονός η Goldman Sachs - Επιβεβαιώνει άτυπα η ISDA - Ενεργοποίηση των CDS βλέπει η Barclays

tags :
Δε περιμένει… πιστωτικό γεγονός η Goldman Sachs - Επιβεβαιώνει άτυπα η ISDA - Ενεργοποίηση των CDS βλέπει η Barclays
Εκ διαμέτρου αντίθετες εμφανίζονται πολλές απόψεις αναλυτών για το αν τελικά προκληθεί πιστωτικό γεγονός από το μεγαλύτερο haircut που επιβάλλεται στα ελληνικά ομόλογα, αποτιμώντας τα προσωρινά συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα από τη Σύνοδο Κορυφής. Η Barclays θεωρεί ότι θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός εάν δεν δημιουργηθεί ένα δίκτυ ασφαλείας στον τραπεζικό κλάδο, ενώ η Goldman Sachs θεωρεί ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος σκληρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
O κίνδυνος «σκληρής αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους έχει εκλείψει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, σε έκθεσή της, στην οποία αποτιμά τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η χθεσινή συμφωνία για την Ελλάδα αποσκοπεί στη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, μέσω μιας μεγαλύτερης συμμετοχής των ιδιωτών, που συνεπάγεται απομείωση κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομόλογων που κατέχουν.
Όπως συμπεραίνει η τράπεζα, «ο κίνδυνος της επικείμενης και ενδεχομένως άτακτης σκληρής αναδιάρθρωσης, που σερνόταν τις τελευταίες ημέρες, έχει εκλείψει. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι μάλλον απίθανο να ενεργοποιηθούν τα CDS», αναφέρει η Goldman Sachs, εστιάζοντας στο ότι έχει περιορισθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.
Πάντως, όπως τονίζεται στην έκθεση οι πληροφορίες σχετικά με τη συναλλαγή είναι ελλιπείς, καθώς δεν είναι σαφές το εάν η Ελλάδα θα επαναγοράσει χωριστά τα ομόλογά της στη δευτερογενή αγορά ή αν τα ομόλογα, που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, θα εκτεθούν σε περαιτέρω πιθανές προσαρμογές όταν ενεργοποιηθεί ο ESM.
Παράλληλα, νομικός σύμβουλος της ISDA, της επιτροπής δηλαδή που θα αποφανθεί για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός, δήλωσε ανώνυμα στο Reuters, ότι εάν διασφαλιστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής των ιδιωτών στο μεγαλύτερο haircut, τότε δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, άρα δεν θα ενεργοποιηθούν τα CDS.

Barclays: Σε πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει το haircut του 50% - Εξαιρετικά επικίνδυνες οι συνέπειες εάν δεν υπάρξει κάποιο δίκτυ ασφαλείας

Πιστωτικό γεγονός θα θεωρηθεί ένα haircut της τάξεως του 50% με 60% στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με έκθεση Barclays, η οποία μάλιστα βλέπει μετά από μία τέτοια εξέλιξη να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια των CDS.
Όπως σημειώνει η βρετανική επενδυτική, η οποία μάλιστα είναι και μέλος με δικαίωμα ψήφου στην ISDA (την επιτροπή που θα αποφανθεί για το αν αποτελεί πιστωτικό γεγονός η επιβολή haircut), το να δοθεί το σήμα για μία σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς το επαρκές backstop, θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο από πλευράς χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Σύμφωνα με την Barclays, σε περίπτωση που αποφασιστεί ένα μεγάλο haircut στα ελληνικά ομόλογα, σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει παραιτηθεί της θέσης της να μην προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε οποιαδήποτε σκληρή αναδιάρθρωση. Ήδη η ΕΚΤ έχει εκφράσει τις ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις ενεργοποίησης των CDS, για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και για την οικονομική σταθερότητα των υπόλοιπων αδύναμων χωρών μελών. Μάλιστα, δεν ήταν και λίγες οι ανησυχίες για την πρόκληση μαζικής εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και την εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Μία σκληρή αναδιάρθρωση θα έχει τεράστια αντίκτυπο στον ελληνικό χρηματοοικονομικό κλάδο ο οποίος έχει πάνω από 80 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων, από τα οποία τα 45-50 δις είναι στα χέρια των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τη βρετανική επενδυτική, εκτός από την ενεργοποίηση των CDS, οι επιπτώσεις της σκληρής αναδιάρθρωσης θα είναι επίσης και οι εξής:
-Ένα haircut της τάξης του 50-60% θα προκαλέσει ανάλογη μείωση στις εγγυήσεις που είναι διαθέσιμες στις τράπεζες που χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως collateral.
-Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να επιτρέψει μία μεγαλύτερη χρήση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες
-Οι χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστεί να αποφασίσουν γύρω από τί θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ, αξίας περίπου 45 δις ευρώ. Μία πιθανότητα είναι πως η ΕΚΤ θα «ελαφρυνθεί» από την έκθεσή της αυτή (την οποία θα αναλάβει μάλλον το EFSF) πριν γίνει η αναδιάρθρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης