Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Narrow Capital: Τι θα συμβεί στην Deutsche bank μετά την αποτυχία συμβιβασμού με τις ΗΠΑ για τα 14 δισ. και το bail in

tags :
Narrow Capital: Τι θα συμβεί στην Deutsche bank μετά την αποτυχία συμβιβασμού με τις ΗΠΑ για τα 14 δισ. και το bail in
Ως ο μεγαλύτερος διαπραγματευτής παραγώγων του κόσμου και πιο συστημική τράπεζα της Ευρώπης η υπόθεση της Deutsche bank είναι πολύ σοβαρή.
Μετά από μια μακρά περίοδο φημών ότι η Deutsche bank θα έρθει σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης για τα 14 δισεκ. δολάρια πρόστιμο από τα ενυπόθηκα δάνεια καθώς και αναφορές ότι το Κατάρ θέλει να αυξήσει το ποσοστό του από 10% σε 25%... νέα δεδομένα έρχονται να προστεθούν στο δύσκολο πάζλ....
Η μετοχή ήδη έχει ανακάμψει πάνω από 25% εσχάτως λόγω των φημών… ωστόσο όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche bank John Cryan απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την επίλυση μια πολύχρονης έρευνα σε σχέση με στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.
Ο CEO της Deutsche bank είχε πολλές κρίσιμες συναντήσεις στις ΗΠΑ με στόχο να διαπραγματευθεί το πρόστιμο των 14 δισεκ. δολαρίων αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν ανέφερε η Bild am Sonntag.
Η Deutsche bank εξακολουθεί να εξετάζει την αίτηση αποζημίωσης των Anshu Jain και Josef Ackermann, των δύο πρώην διευθυνόντων συμβούλων της τράπεζας.
Η Deutsche bank είχε παγώσει μέρος από τα εκατομμύρια σε πληρωμές μπόνους για τον Jain και άλλων πρώην κορυφαίων στελεχών.
Ο Cryan, είναι Βρετανός ο οποίος μιλάει άπταιστα γερμανικά – όπως αναφέρει το zero hedge - έχει προσπαθήσει τις 3 τελευταίες εβδομάδες να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η Deutsche Bank μπορεί να ξεπεράσει τα τεράστια εμπόδια για την οικονομική υγεία της.
Στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της Deutsche bank περιλαμβάνονται
1)Αρνήσεις για διάσωση της με κρατικά κεφάλαια κατηγορώντας τους κερδοσκόπους
2)Οι φήμες για άντληση κεφαλαίων με εταιρείες της Wall Street,
3) Οι φήμες για ενέσεις κεφαλαίων από μεγάλες εταιρείες της Γερμανίας
4)Οι φήμες ότι το Κατάρ θα επενδύσει νέα κεφάλαια στην Deutsche bank που δεν επιβεβαιώνεται
5)Θα πωληθούν βασικά στοιχεία του ενεργητικού και θα καταργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.





Τι θα συμβεί στην συνέχεια;

1) Η άνοδος της μετοχής κατά 25% λόγω φημών θα έχει μάλλον άδοξο τέλος καθώς ακόμη λύση για την Deutsche bank δεν έχει βρεθεί.
 2) Η Deutsche Bank θα πρέπει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια.
Ήδη αύξησε κατά 3 δισεκ. δολάρια το όριο των ανασφάλιστων ομολόγων της
Η Deutsche bank στηρίζεται με όρους ρευστότητας από την ΕΚΤ, ωστόσο διαθέτει πάνω από 200 δισεκ. ρευστότητα.
3) Το bail in είναι πιο πιθανό από ότι ένα «σχέδιο διάσωσης».  



Τι αναφέρει το Narrow Road Capital, hedge fund από την Αυστραλία για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Deutsche bank;

 « Μετά την επιβεβαίωση ότι τα hedge funds έχουν αρχίσει να μειώνουν θέσεις στην μετοχή και σε συναλλαγές με την Deutsche Bank η τράπεζα βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση.
Είναι σωστό να πούμε ότι η Deutsche Bank δεν έχει υποστεί κρίση ρευστότητας και ότι ακόμη και αν συνέβαινε αυτό, η Bundesbank θα μπορούσε να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα.
Αλλά η ρευστότητας από μόνη της δεν εγγυάται ότι μια τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε μακροπρόθεσμη βάση, η φερεγγυότητα και η αποδοτικότητα είναι απαραίτητη.
Η Deutsche Bank τόσο σε φερεγγυότητα όσο και σε κερδοφορία εμφανίζει οριακές προοπτικές.
Η Deutsche Bank πρέπει να αναδιαρθρώσει ουσιαστικά τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και τον ισολογισμό της και μια τέτοια εξέλιξη θα πάρει χρόνο και κεφάλαιο τα οποία δεν διαθέτει η Deutsche bank.

Οριακά τα κεφάλαια
     
Σε αντίθεση με άλλες παγκόσμιες τράπεζες η Deutsche Bank απέτυχε να εμφανίζει ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίου μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers πριν από 8 χρόνια.
Είχε τη δυνατότητα να παραμείνει υποκεφαλαιοποιημένη εξέλιξη που οφείλεται στις αδύναμες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες εναντιώνονται στην παγκόσμια προσπάθεια ώστε  όλες οι τράπεζες να αυξήσουν τα επίπεδα κεφαλαίου τους.
Ενώ οι γερμανικές και ιταλικές ρυθμιστικές αρχές αγωνίζονται για χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίων η Ελβετία και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου, ιδίως για τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Η Deutsche Bank, διαθέτει λιγότερα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία  έναντι άλλων μεγάλων τραπεζών.
Η Deutsche bank έχει 1,8 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό και μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 402 δισεκ. με τάσεις μείωσης.
Η τράπεζα ακολούθησε μια διαδικασία βελτιστοποίησης του κεφαλαίου η οποία μείωσε τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία, χωρίς μείωση του ισολογισμού της, κατά το ίδιο ποσοστό.
Από τον πιο αυστηρό δείκτη μόχλευσης, η Deutsche Bank είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο.
Όταν η πιο συστημική και σημαντική τράπεζα της Ευρώπης η Deutsche bank είναι η λιγότερο κεφαλαιοποιημένη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό.

Η καθαρή θέση της Deutsche Bank είναι 61,9 δισεκ. ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία είναι μόνο 15,8 δισεκ. ευρώ.
Το σύνολο του ενεργητικού της είναι 114 φορές την κεφαλαιοποίηση της στο χρηματιστήριο.
Οι μόνες τράπεζες με ανάλογη εικόνα είναι οι ιταλικές τράπεζες που έχουν αμφίβολη φερεγγυότητα και πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2016/09/20/db%20narrow%201.jpg
     
Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για μια τράπεζα να αυξήσει το κεφάλαιό της.

Αμφίβολη κερδοφορία και κεφάλαια

Πρώτον, τα κέρδη μπορεί να διατηρηθούν χωρίς μια  τράπεζα να καταβάλλει μερίσματα.
Η Deutsche Bank δεν είναι πραγματικά κερδοφόρα από το 2011. Με βάση τα αποτελέσματα της τράπεζας τα τελευταία 7,5 χρόνια είναι 7,8 δισ κατά μέσο όρο 1,04 δις ευρώ ετησίως.
Αυτό ισοδυναμεί με μια απόδοση ιδίων κεφαλαίων 1,68% από το 2009.
Κατά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, η συσσωρευμένη ζημιά είναι 3,8 δισεκ ευρώ με τη μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων περί το -1,38%.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει δηλώσει ότι το 2016 θα είναι ένα έτος αιχμής για την αναδιάρθρωση, που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν απώλειες για το 2016.
Το πρόστιμο 14 δισεκ. δολαρίων υπό διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο το 2016.
Περαιτέρω πρόστιμα για νέα σκάνδαλα, οι δυσκολίες που λειτουργούν σε ένα αρνητικό περιβάλλον επιτοκίων και η πιθανότητα μιας άλλης ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας ύφεσης σημαίνει ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος απωλειών κατά τα επόμενα έτη.
Παρ΄ ότι δόθηκε επαρκής χρόνος ώστε να αναδιαρθρωθεί η  Deutsche Bank τα αποτελέσματα ήταν χαμηλής απόδοσης. Δυστυχώς, σπαταλήθηκαν ευκαιρίες τα τελευταία 8 χρόνια και τώρα δεν έχει ούτε το χρόνο ή κεφάλαια που απαιτούνται για να προβεί στις ανάλογες π.χ. μειώσεις προσωπικού

   
 
Οι πωλήσεις από περιουσιακά στοιχεία δεν επαρκούν
     
Ο δεύτερος τρόπος για να αντλήσει κεφάλαια είναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και η Deutsche Bank έχει πει πολλά σχετικά με τα σχέδια πώλησης περιουσιακών στοιχείων της.
 Οι πωλήσεις συμμετοχών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα θα οδηγήσουν σε ένα έσοδο περίπου 4,5 δισεκ. ευρώ.
Η πώληση της εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα έσοδο 10 δισεκ.
Συνολικά θα μπορούσαν να αντληθούν 14,5 δισεκ. που είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι αρκετά.
Όμως πουλώντας assets μειώνονται τα μελλοντικά κέρδη σημαντικά.
     
Είναι αδύνατη μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου
     
Ο τρίτος τρόπος όπου μια τράπεζα μπορεί να ενισχύσει τον ισολογισμό της είναι μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Το πρόβλημα για την Deutsche Bank είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου που χρειάζεται είναι πολύ μεγάλη για την τρέχουσα συγκυρία.  
Αύξηση 254% της κεφαλαιοποίησης της Deutsche bank στο χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά αισιόδοξη.
Bail out κρατική βοήθεια ή bail in μέσω ομολογιούχων;
Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη κεφαλαίου η Deutsche Bank χρειάζεται είτε ένα σχέδιο διάσωσης τύπου bail out κρατικής βοήθειας ή ένα bail-in.
Ένα πακέτο διάσωσης από την γερμανική κυβέρνηση είναι νομικά δυνατό, δεδομένων των κενών που υπάρχει στην νομοθεσία .
Τα κενά αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να το πράξη.
Τα τελευταία χρόνια η Merkel και οι υπουργοί της κυβέρνησης της  έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τη δυνατότητα της ιταλικής κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα σχέδιο διάσωσης για τις ιταλικές τράπεζες.

 Μηχανικό bail in      

Πρόσφατα εισήγαγε η ΕΕ κανονισμούς που καθορίζουν το πλαίσιο για το πώς ένα bail in θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Τα ίδια Κεφάλαια, βαθμίδα 1 (Cocos ή υβριδικά) και δάνεια μειωμένης εξασφάλισης μπορεί να διαγραφούν εντελώς, εάν η τράπεζα έχει καταστεί μη βιώσιμη.
Ομολογιακά δάνεια, ιδιαίτερα αυτά που καλύπτονται από μεγάλες εταιρίες οι τράπεζες μπορούν επίσης να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια.
Ένας συνδυασμός και των δύο είναι προφανές ότι θα καταστούσε επαρκώς κεφαλαιοποιημένη την Deutsche bank.


     
Πόσα κεφάλαια χρειάζεται η Deutsche bank;

Πόσα κεφάλαια χρειάζεται η Deutsche bank;      
Εάν τα βασικά πρωτοβάθμια ίδια κεφάλαια φθάσουν στο 9% η Deutsche Bank θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας μεταξύ των παγκόσμιων τραπεζών.
Αυτό θα παράσχει ισχυρή διαβεβαίωση ότι δεν θα χρειαστεί άλλο  bail-in στο μέλλον.
Το  9%, ένα 111,5 δισεκ. ευρώ των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Αυτό θα προέλθει από τη διαγραφή των ομολογιακών tier 1, μειωμένης εξασφάλισης χρέους και 98,5 δις ευρώ από ομολογιακά δάνεια που μετατρέπονται σε μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι 63,1% των ομολογιακών δανείων senior debt  πρέπει να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο.
Για κάθε 100 ευρώ senior debt οι ομολογιούχοι θα λάβουν  36,90 ευρώ σε νέα ομολογιακά δάνεια, καθώς αξία σε νέες μετοχές.
H διαδικασία ωστόσο του bail in πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή ώστε οι ομολογιούχοι να διασφαλιστούν στο βαθμό του εφικτού τόσο από τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν όσο και από τις νέες μετοχές της Deutsche bank που θα αποκτήσουν.

Πως θα υλοποιηθεί μια αύξηση;      

 Υπάρχουν δύο τύποι προσέγγισης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πώληση των μετοχών με ένα μοντέλο έκδοσης rights δικαιωμάτων και ένα μοντέλο IPO.
Το μοντέλο έκδοσης δικαιωμάτων είναι η πιο αποτελεσματικό, αλλά δεν θα επιτρέψει στην  Deutsche Bank να βρει νέους επενδυτές.
Θα έχει μόνο λίγες ημέρες για να αναπτύξει τη στρατηγική της για να καταστήσει την τράπεζα και πάλι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη σε περιορισμένο χρόνο.
Θα πρέπει να εξηγήσει σε μεγάλους διεθνείς επενδυτές γιατί πρέπει να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Το μοντέλο IPO διαρκεί περισσότερο, αλλά θα επιτρέψει στη διοίκηση να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο αναδιάρθρωσης της Deutsche bank.
Το μειονέκτημα του πρόσθετου χρόνου είναι ότι αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης μιας τραπεζικής κρίσης σε άλλες τράπεζες, καθώς οι επενδυτές θα αναμένουν την έκδοση των νέων μετοχών.  
Ως προς την αξία των ομολογιακών αυτά σε άλλες τράπεζες διαπραγματεύονταν σε 0,5 έως 1,0 φορά  τη λογιστική αξία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016.
Αυτό συνεπάγεται το νέο μετοχικό κεφάλαιο αξίζει 89,2 με 178,4 δισεκ. ευρώ.
Εάν συνδυαστεί με νέο ομολογιακό δάνειο 57,5 δισ αυτό σημαίνει  ανάκτηση 94% - 151,1% για τα παλιά ομολογιακά δάνεια.
Εάν χρησιμοποιηθεί η διαδικασία IPO αυτό θα επιτρέψει στους ομολογιούχους του παλαιού χρέους μειωμένης εξασφάλισης, tier 1 και στους μετόχους να αποκτήσουν κάποια αξία.  
Εάν το book build οδηγήσει σε ανάκτηση των κοινών ομολογιακών δανείων, αυτό συνεπάγεται ότι η τιμή του βιβλίου θα πρέπει να είναι 0,55 ή παραπάνω η πρόσθετη αξία θα μπορούσε να διατεθεί στους κατόχους μειωμένη εξασφάλισης κεφαλαίων, μέσω της προτεραιότητας που θα μπορούσε να τους δοθεί.

Συμπεράσματα

Η θέση της Deutsche Bank είναι σήμερα πολύ δύσκολη.
Ως ο μεγαλύτερος διαπραγματευτής παραγώγων του κόσμου και πιο συστημική τράπεζα της Ευρώπης η υπόθεση της Deutsche bank είναι πολύ σοβαρή.
Η Deutsche Bank είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την Lehman Brothers, καθιστώντας το ενδεχόμενο μιας απροσδόκητης και ασυντόνιστης αποτυχίας καταστροφική.
Η Deutsche Bank χρειάζεται σημαντικό χρόνο και κεφάλαια για να ανακάμψει, κανένα από τα οποία δεν έχει τώρα.
Δεν έχει την κερδοφορία να αυξήσει την κεφαλαιακή της βάσης γρήγορα ή να υποστηρίξει σχέδιο άντλησης κεφαλαίων.
Η Deutsche Bank χρειάζεται είτε ένα bail-in ή ένα σχέδιο κρατικής διάσωσης bail out.
Μια ομαλή διαδικασία bail-in θα επιτρέψει στην Deutsche Bank τον πρόσθετο χρόνο και τα κεφάλαια που χρειάζεται.
Στην πρώτη περίπτωση, η Deutsche bank θα πρέπει να κηρυχθεί μη βιώσιμη με όλα τα ίδια κεφάλαια, τα tier 1 και δάνεια μειωμένης εξασφάλισης να διαγράφονται.
Με τη μετατροπή 63,1% των μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων σε νέες μετοχές ο δείκτης μόχλευσης θα αυξηθεί σε ένα αναμφισβήτητα ισχυρό 9%.
Οι κάτοχοι senior debt θα ανακτήσουν τουλάχιστον το 94% της τρέχουσας θέσης τους.
Χρησιμοποιώντας ένα IPO μοντέλο, όπου απαιτείται μια περίοδος 2-3 μηνών, θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να διασφαλιστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης