Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – Επικίνδυνο το λάθος μήνυμα

Γιατί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – Επικίνδυνο το λάθος μήνυμα
Για 10 λόγους τα ελληνικά ομόλογα δεν θα πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Το έσχατο διάστημα όλο και περισσότεροι αναφέρουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το γνωστό QE της ΕΚΤ.
Μάλιστα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πολλές φορές έχει επαναλάβει ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει το καθήκον της να εντάξει τα ελάχιστα ελληνικά ομόλογα έως 3,8 με 4 δισεκ. που μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα ποντάρει πολιτικά στην λύση για το χρέος και στην ποσοτική χαλάρωση θεωρώντας ότι αυτά τα δύο στοιχεία θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν πάνω από 50% π.χ. στην 10ετία και 20% στο ετήσιο, οι τιμές των ομολόγων θα αυξηθούν και με αυτό τον τρόπο τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν με όρους αποδόσεων πιο κοντά στα Πορτογαλικά….
Μετά από μια τέτοια προοπτική η Ελλάδα θα μπορούσε να προσβλέπει σε έξοδο στις αγορές π.χ. μέσω reopening – επανέκδοσης των 3ετών ομολόγων…

Και ενώ η διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι εύλογο αίτημα – και ορθά επιμένει η Ελλάδα – σε επίλυση αυτού του κομβικού ζητήματος, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ήταν λάθος από πολλές πλευρές….

Γιατί δεν πρέπει να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Οι βασικοί λόγοι που τα ελληνικά ομόλογα δεν θα πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι οι εξής

1)Τα ελληνικά ομόλογα υπό μια έννοια είναι ήδη ενταγμένα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μάλιστα ήταν τα πρώτα που αγοράστηκαν το 2012.
Το 2012 αγόρασε έως 40-42 δισεκ. ελληνικά ομόλογα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και Ταμεία η ΕΚΤ τα οποία μέσω των αποπληρωμών έχουν μειωθεί στα 25-28 δισεκ.
Στα ομόλογα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα 14,9 δισεκ έντοκα γραμμάτια που μόνο ένα μέρος τους χρησιμοποιείται ως collaterals.

2)H EΚΤ έχει ορισμένους κανόνες για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Ελλάδα δεν πληροί κανένα από αυτούς τους κανόνες και προφανώς θα πρόκειται για ευνοϊκή μεταχείριση έναντι άλλων χωρών που έχουν δείξει συνέπεια και σταθερότητα.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες κατά το δοκούν.
Ήδη έχει χάσει αξιοπιστία με την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Έχει αγοράσει λίγο πάνω από 1 τρισεκ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία και τι έχει αλλάξει στην Ευρώπη;
Τίποτε.

3)Η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης ως εξής
Standard and Poor’s Β-
Moody’s Caa3 μόλις 3 βαθμίδες πάνω από το default – Στις 14 Οκτωβρίου του 2016 θα επαναξιολογηθεί η βαθμολογία της Ελλάδος
Fitch CCC μόλις 5 βαθμίδες πάνω από το default.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι junk δηλαδή σκουπίδια είναι κάτι χειρότερο είναι σκουπίδια σε αποσύνθεση.
Για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να την βαθμολογήσουν τουλάχιστον όπως την Πορτογαλία.
Η Πορτογαλία βαθμολογείται με ΒΒ+ με βάση την Fitch, με ΒΒ+ με βάση την Standard and Poor’s και Ba1 με βάση την Moody’s.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αναβαθμιστεί 5 βαθμίδες με βάση την Standard and Poor’s για να φθάσει την Πορτογαλία, χρειάζεται να αναβαθμιστεί 8 βαθμίδες με βάση την Moody’s και 7 βαθμίδες αναβάθμιση με βάση την Fitch.

4)Η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι προαπαιτούμενο – πέραν από τις μεταρρυθμίσεις και την αξιολόγηση – είναι και η βιωσιμότητα του χρέους.
Με 328 δισεκ. χρέος που αυξάνεται... οι εξωραϊσμοί και οι ωραιοποιήσεις του τύπου μείωσης επιτοκίων και επιμήκυνσης για 5 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής δεν αποτελεί παρέμβαση όπου θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.

5)Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αλλοιώσει την προσπάθεια της ΕΚΤ να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων αν και οι στρεβλώσεις που ήδη υπάρχουν στις καμπύλες αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη είναι ακραίες.

6)Ο στόχος ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι για να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να περάσει ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ εμπιστεύεται το ελληνικό χρέος…
Όμως είναι τελείως υπερφίαλο να πιστεύει κανείς ότι αν βγει η Ελλάδα μια φορά στις αγορές υπό καθεστώς προστασίας θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

7)Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί προβληματική οικονομία.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν πρέπει να κατεβάσει τον πήχη.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να βγει στις αγορές.
Χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο ώστε μέσω την ανάκαμψης των δημοσίων οικονομικών να ανακτήσει αξιοπιστία.

8)Οι μόνοι κερδισμένοι από μια ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι ορισμένα κερδοσκοπικά funds που θα στηθούν ποντάροντας στην άνοδο των τιμών και στην πτώση των αποδόσεων.
Επειδή ήδη η ΕΚΤ έχει αποτύχει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν χρειάζεται να οδηγηθεί σε παρεμβάσεις και θεατρινισμούς.   

9)Οι θιασώτες της ένταξης τονίζουν ότι 4 δισεκ. ομόλογα ελληνικά που θα ενταχθούν δεν θα αυξήσουν το ρίσκο στον ισολογισμό της ΕΚΤ αλλά θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα.
Ωραία προσέγγιση αλλά αν η ποσοτική χαλάρωση είναι για να ωραιοποιεί τις τιμές των ομολόγων… λυπούμαστε αλλά αυτό ονομάζεται αποτυχία…

10)Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα – εφόσον ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – να χαλαρώσει στις μεταρρυθμίσεις και αντί να φανεί συνεπής να αρχίσει το ίδιο γνωστό τροπάριο των σκόπιμων καθυστερήσεων.
Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή βελτίωση παντού με δικές της δυνάμεις όχι με τεχνάσματα.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης