Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιζήμια υποχώρηση της Ελλάδος στην λύση για το χρέος - Βραχυπρόθεσμα μέτρα με συμμετοχή ΔΝΤ σε «νέο μνημόνιο»

tags :
Επιζήμια υποχώρηση της Ελλάδος στην λύση για το χρέος - Βραχυπρόθεσμα μέτρα με συμμετοχή ΔΝΤ σε «νέο μνημόνιο»
Όμως το ΔΝΤ ζητάει η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα να συνδεθεί με νέο πρόγραμμα δηλαδή ένα τροποποιημένο τρίτο μνημόνιο ή ένα 4ο μνημόνιο.
Νέα τροπή - σίγουρα επιζήμια και αρνητική - φαίνεται ότι λαμβάνουν οι εξελίξεις περί το ελληνικό χρέος καθώς η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει την στρατηγική της σοβαρής αναδιάρθρωσης.....
Η κυβέρνηση βλέποντας ότι έχει αποτύχει να περάσει την πρόταση για μια σοβαρή αναδιάρθρωση στο χρέος κάνει στροφή 180 μοιρών και αποδέχεται την ήπια εκδοχή της «αναδιάρθρωσης».
Η εξέλιξη αυτή είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα καθώς η κυβέρνηση απέτυχε να περάσει τον βασικό σχεδιασμό για μια γενναία αναδιάρθρωση στο χρέος και αντί να κάνει βήματα εμπρός υπαναχωρεί, αναδιπλώνεται και δέχεται πολύ λιγότερα από αυτά που επιβάλλεται να διεκδικήσει....
Η στρατηγική αυτή είναι επικίνδυνη και απαράδεκτη για τα εθνικά συμφέροντα και όπως και αν το προπαγανδίσει η κυβέρνηση η ουσία είναι ότι έκανε ένα βήμα πίσω, πρόκειται για λανθασμένη αναδίπλωση σε ένα τόσο καίριο θέμα για την εθνική οικονομία.
Οι πιέσεις των Γερμανών που ήταν ξεκάθαροι, σοβαρή λύση για το χρέος η Ελλάδα δεν θα πάρει και η απαίτηση των Γερμανών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργούν ένα σκηνικό φιάσκου για την Ελλάδα.
Τι θα συμβεί ακριβώς;
Η Ελλάδα εγκατέλειψε την ουσιαστική λύση – αναδιάρθρωση για το χρέος.
Ταυτόχρονα αποδέχθηκε την απαίτηση της Γερμανίας παράλληλα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα δοθούν σύντομα εντός του 2016 και θα εφαρμοστούν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2017, να συμμετάσχει πλήρως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι ευρωπαίοι για όλα αυτά ως δέλεαρ θα δώσουν στην Ελλάδα στις 9 Μαρτίου του 2017 την ποσοτική χαλάρωση, η ΕΚΤ θα εντάξει τα 4 δισεκ.  ελληνικά ομόλογα - μόνο 4 δισκ. μπορούν να ενταχθούν - σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Για να τεθεί απλά όταν η Ελλάδα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να συμμετάσχει πλήρως δηλαδή με κεφάλαια – ίσως 8 δισεκ. – στο ελληνικό πρόγραμμα το τρίτο μνημόνιο.
Όμως το ΔΝΤ ζητάει η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα να συνδεθεί με νέο πρόγραμμα δηλαδή ένα τροποποιημένο τρίτο μνημόνιο ή ένα 4ο μνημόνιο.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά;
Η Ελλάδα έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω όσον αφορά την λύση στο χρέος.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμο, όσοι το υποστηρίξουν ούτε το εθνικό συμφέρον θα υπηρετούν ούτε την στοιχειώδη οικονομική λογική.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος κάνει ένα βήμα πίσω αλλά το χειρότερο είναι το εξής θα υποχρεωθεί να συνδεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – τα οποία έχουν θεωρηθεί άνευ ουσίας από τους Γερμανούς – με ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα το Ταμείο ζητάει νέο τροποποιημένο μνημόνιο δηλαδή περισσότερα μέτρα.
Αυτό δεν ονομάζεται επιτυχία αλλά παταγώδης αποτυχία.

Ποσοτική χαλάρωση μάλλον 9 Μαρτίου του 2017 και όχι 19 Ιανουαρίου του 2017

Τα ελληνικά ομόλογα περίπου 4 δισεκ. θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μάλλον 9 Μαρτίου του 2017 και όχι στις 19 Ιανουαρίου του 2017.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η πιθανότερη ημερομηνία ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι η 9η Μαρτίου του 2017.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν σε χαμηλά πολλών ετών λόγω αντίστοιχης ανόδου των τιμών αλλά είναι απίθανο να προσεγγίσουν τις επιδόσεις της Πορτογαλίας.
Π.χ. το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 7,8% θα υποχωρήσει στο 5% με 4,8%.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τις υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα της.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος….

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που έχουν επεξεργαστεί οι δανειστές - και τα οποία δεν καθιστούν βιώσιμο το χρέος - είναι τα εξής
1)Παράταση – επιμήκυνση κατά 4 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής από 28,5 σε 32,5 χρόνια
2)Να μετατραπεί ένα μικρό – μειοψηφικό ποσοστό – του χρέους της Ελλάδος από κυμαινόμενο σε σταθερό
3)Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος να εκδώσει interest rates swaps
4)Το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει swaps για τους εγγυημένους δανειακούς τίτλους Collateralized Loan Obligations – CLOs
5)Τα ομόλογα EFSF που έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να αντικατασταθούν με 30ετή ομόλογα με σταθερό επιτόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης