γράφει : ΜΑΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΑ
(upd16)Σε καταρχήν συμφωνία για το σχηματισμό νέας, μεταβατικής κυβέρνησης, της οποίας δεν θα ηγηθεί ο Γ. Παπανδρέου κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, κατά τη συνάντηση τους στο προεδρικό μέγαρο με τον Κάρολο Παπούλια. Τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών για να καταλήξουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου και η διενέργεια εκλογών.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:
"Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 236ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων".
Ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά τις αρνήσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν
Ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η απόφαση για ματαίωση της σύσκεψης ελήφθη κατόπιν της άρνησης της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Το παρασκήνιο
Ο κύριος Παπανδρέου έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο και Νίκο Ζιώγα ενώ ο κ. Σαμαράς απο τους Γιάννη Μιχελάκη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. "Η κυβέρνηση αυτή παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Ο Α. Σαμαράς πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποίησε ήδη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μιας συναινετικής λύσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω αλλά έθεσε ένα όρο να παραιτηθεί άμεσα ο Γ Παπανδρέου.
Από το περιβάλλον Παπανδρέου ωστόσο αναφέρεται ότι είναι απαράδεκτο να τίθεται ως όρος η παραίτηση Παπανδρέου.... ενώ ο Χ. Καστανίδης υπουργός της κυβέρνησης απειλεί ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε το ερώτημα και να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί ο Α. Σαμαράς από την ΝΔ. Ο Παπανδρέου θα παραιτηθεί μετά την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης...ανέφερε ο κ Καστανίδης.... Ωστόσο είναι λάθος η προσέγγιση αυτή καθώς ο Α. Σαμαράς έχει ζητήσει να παραιτηθεί ο Παπανδρέου από πρωθυπουργός και όχι από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αν παραιτηθεί ο Παπανδρέου όλα θα πάρουν τον δρόμου τους τόνισε εμφατικά ο Α. Σαμαράς..... Επανέλαβε την πρόταση του για την άμεση δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης με κοινής αποδοχής πρωθυπουργό και σε 2 μήνες η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
Η εξέλιξη αυτή είναι ένα προφανώς θετική και φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα συναίνεσης των 2 μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο Γ Παπανδρέου θα παραιτηθεί σήμερα από πρωθυπουργός και εν συνεχεία θα συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να αποφασισθεί η σύνθεση της νέα μεταβατικής κυβέρνησης...
Ο Α. Σαμαράς δήλωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια ότι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας στο εσωτερικό και το εξωτερικό
Επανέφερε την πρότασή του για μεταβατική κυβέρνηση ενώ δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια συναινετική λύση. Ζήτησε την άμεση παραίτηση Παπανδρέου
Τάχθηκε υπερ της δανειακής σύμβασης, χωρίς τα μέτρα και αμέσως μετά εκλογές σε ένα διάστημα που δε θα υπερβαίνει το δίμηνο
Πάντως είναι γεγονός ότι ο Κ Παπούλιας έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο του διαπραγματευτή για μεταβατική κυβέρνηση γεννά κάποιες προσδοκίες. Αν σήμερα υπάρξει συμφωνία θα πρέπει σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συμφωνήσουν στον πρόσωπο του πρωθυπουργού. Πιθανότατα θα συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο....
Τα πρόσωπα που αναφέρονται είναι του Π Μολυβιάτη που προέρχεται από την ΝΔ, του Ε. Βενιζέλου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του Λ. Παπαδήμου μη πολιτικού προσώπου πρώην στελέχους της ΕΚΤ και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και του Σ. Δήμα που προέρχεται από την ΝΔ. Τα πιθανότερα πρόσωπα ο Παπαδήμος και ο Δήμας με βάση τελευταίες πληροφορίες και μάλλον ο Παπαδήμος προκρίνεται....
Εν τω μεταξύ φήμες θέλουν σήμερα στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο Παπανδρέου είναι έτοιμος να παραιτηθεί με στόχο να δρομολογήσει εξελίξεις....
Ωστόσο όπως και αν δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις είναι θέμα 6-8-9 εβδομάδων να προκυρηχθούν εκλογές. Ο χρόνος για την εκλογική αναμέτρηση πλέον κυλάει αντίστροφα.
Η εμπλοκή που υπάρχει είναι ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί, σύμφωνα με συνεργάτες του, να παραιτηθεί αφού συμφωνηθεί η νέα κυβέρνηση εθικής συνεργασίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία απαιτεί, διά στόματος Σαμαρά, άμεση παραίτηση του Παπανδρέου για να συμφωνηθεί η σύσταση της νέας κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ν. Βρεττού, ότι το σημερινό θα είναι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.
Σχετικές πληροφορίες μεταδίδουν και διεθνή ΜΜΕ, όπως το CNN και το Sky News για παραίτηση του Γ. Παπανδρέου. Ειδικά το CNN, ενώ μιλούσε για άμεση παραίτηση, άλλαξε το τηλεγράφημά του και μιλά πλέον για παραίτηση αφού συμφωνηθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αποδίδοντας τις πληροφορίες σε κυβερνητικές πηγές.
Προσερχόμενος στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η πολυφωνία της ανοησίας έχει τελειώσει. Ζούμε στιγμές τακτικής των δύο μεγάλων κομμάτων». Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία τα έχουν βρει, «ακόμα και στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού» και εκκρεμούν απλά κάποιες λεπτομέρειες.
Τι έγραφε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Φως στο τούνελ διαφαίνεται καθώς μετά από έντονες ζυμώσεις η ΝΔ φαίνεται ότι θα αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση. Ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και όπως όλα διαφαίνονται θα ταχθεί υπερ μιας συναινετικής λύσης.
Χθες πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ A. Σαμαράς, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως επικίνδυνο, τυχοδιώκτη και ζήτησε επιστροφή στην ομαλότητα με άμεση προσφυγή στις κάλπες. O Σαμαράς, θα επισκεφθεί άμεσα (στις 13:00 το μεσημέρι αύριο Κυριακή) τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για να συζητήσουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις....
Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι δεν δέχθηκε την πρόταση της ΝΔ
για την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά επιχείρησε να δεσμεύσει τους πάντες στις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Είναι παράλογο να βρίσκει χρόνο για δημοψήφισμα το οποίο εξέθεσε την Ελλάδα παγκοσμίως και δεν μπορεί να βρει χρόνο για εκλογές οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ομαλότητα;
Επί της ουσίας στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης ή συνεργασίας καθώς η ΝΔ και ο πρόεδρος της Α. Σαμαράς θεωρούν ότι οι όροι που ετέθησαν για μεταβατική κυβέρνηση δεν ικανοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γ Παπανδρέου και ζητούν πρόωρες εκλογές. Ο Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργός της χώρας στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για διερεύνηση κυβέρνησης συνεργασίας ενώ δεν αποκλείει ακόμη και την παραίτηση του από την θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο στελέχη της κυβερνώσας παράταξης δήλωναν ότι "αν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ο Γ Παπανδρέου θα παραμείνει πρωθυπουργός"
Η ΝΔ δεν συζητά κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά μεταβατική κυβέρνηση. Στην πρόταση της η ΝΔ είχε ζητήσει μεταβατική κυβέρνηση για 6 εβδομάδες ώστε να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και να εκταμιευθεί η 6η δόση ενώ ο Παπανδρέου ζητάει άλλο πλαίσιο συνεργασίας με κυβέρνηση συνεργασίας που θα έχει μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα.
Στην ΝΔ δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την δανειακή σύμβαση αλλά όχι το μνημόνιο και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν. Το κλίμα είναι τεταμένο πάντως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην κυριολεξία η πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση βρίσκεται στον αέρα.
Σε επίσημη συνέντευξη τύπου ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι η ΝΔ ζητάει άμεσα εκλογές...
Η ΝΔ όπως τόνισε ότι θα ψηφίσει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου, στέλνουμε ένα μήνημα δήλωσε ο Α. Σαμαράς θα ψηφίσουμε την δανειακή σύμβαση....
Αν η κυβέρνηση ζητήσει ευρεία πλειοψηφία, 180 ψήφους, η ΝΔ επίσης θα την καταψηφίσει καθώς τη θεωρούν αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το σύνταγμα χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία μόνο για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η συνέντευξη Α. Σαμαρά πρόεδρο της ΝΔ που ζήτησε εκλογές...
Η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, είναι η ακόλουθη:
«Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, πριν λίγες μέρες να εξαγγείλει δημοψήφισμα, προκάλεσε τεράστια αναταραχή μέσα στην Ευρώπη, έκανε πολύ χειρότερη την κρίση μέσα στην Ελλάδα, πόλωσε επικίνδυνα τον Ελληνικό λαό και μπλόκαρε την 6η δόση του δανείου.
Η Νέα Δημοκρατία πήρε πρωτοβουλία αμέσως να αποκαταστήσει την τεράστια ζημιά και να αποσοβήσει τους ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Αυτό ήταν για μας καθήκον εθνικής αξιοπρέπειας και ευρωπαϊκής ευθύνης.
Διακηρύξαμε ότι αποδεχόμαστε τη νέα συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την οποία έτσι κι αλλιώς την είχαμε από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίσει «αναπόφευκτη».
Άλλωστε το κείμενο της 26ης Οκτωβρίου δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, ενώ περιλαμβάνει το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης.
Ενώ, λοιπόν, η χώρα είχε εξασφαλίσει τα χρήματα, ο κ. Παπανδρέου τα μπλόκαρε με την απόφασή του για δημοψήφισμα. Κι εμείς τα ξεμπλοκάραμε αποδεχόμενοι την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου…
Ταυτόχρονα, ζητήσαμε μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση, ώστε να αποκατασταθεί αίσθημα σταθερότητας και να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες, όπου ο ελληνικός λαός θα εκφράσει τη θέλησή του σε συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας. Στην κυβέρνηση αυτή δεν διεκδικήσαμε καμία θέση, μόνο να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει γίνει πια επικίνδυνος για τον τόπο.
Με την πρότασή μας αποκαθιστούσαμε την ηρεμία και διεθνώς και εσωτερικά. Η πρότασή μας χαιρετίστηκε απ’ όλους – και ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αλλά και μέσα στην Ελλάδα - ως θετική συμβολή.
Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε «πολύ θετική», αλλά λίγο αργότερα στο Βουλή την απέρριψε ως… «καταστροφική»! Την απέρριψε συνολικά και απροσχημάτιστα.
Εμείς την πρότασή μας την κάναμε. Κι αυτός έκλεισε τις πόρτες. Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι. Ελπίζω να καταλάβει το λάθος του.
Τελικώς, ούτε ο ίδιος παραιτήθηκε, ούτε για εκλογές δεσμεύτηκε, ούτε την οποιαδήποτε σύγκλιση διευκόλυνε. Αντίθετα, έθεσε ως όρο να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με το σύνολο των νέων μέτρων που θα τη συνοδεύουν – πιθανώς σαν αυτά που έχουν διαλύσει την Οικονομία. Και μάλιστα με 180 ψήφους, πράγμα που κατά το Σύνταγμα παραπέμπει σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Δηλαδή κάθε φορά που εμείς πάμε να ανοίξουμε το δρόμο, η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου εφευρίσκει νέα εμπόδια και τον κλείνει.
Ζητούν τώρα να ψηφίσουμε μαζί με το «κούρεμα» και νέα μέτρα, που ακόμα δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι και πάντως δεν τα ξέρουμε εμείς. Δηλαδή θέλουν «λευκή επιταγή». Λευκή επιταγή δεν μπορεί κανένας να δώσει…
Και το ξεκαθαρίζω για μιαν ακόμα φορά: την ίδια οικονομική πολιτική που μας έφερε ως το σημερινό αδιέξοδο της ύφεσης, της μαζικής ανεργίας και της πλήρους αποτυχίας σε όλους τους στόχους, δεν την ψηφίζουμε.
Κάποιοι θέλουν, οπωσδήποτε να δέσουν τη χώρα χειροπόδαρα. Εμείς προσπαθούμε να της λύσουμε τα χέρια…
Θα εξακολουθήσω όλες τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες στο εξωτερικό και να για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο εσωτερικό.
Δηλώνω και πάλι και στέλνω παντού το μήνυμα – και στο εσωτερικό και στην Ευρώπη: Την απόφαση για το «κούρεμα» τη δεχόμαστε. Τους στόχους της σύγκλισης τους αποδεχόμαστε. Τις διαρθρωτικές αλλαγές τις δεχόμαστε επίσης. Όπως ακριβώς έκανε πριν από τις εκλογές και ο σημερινός Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος τότε ήταν στην Αντιπολίτευση.
Υπάρχουν, βέβαια, και πολιτικές που δεν δουλεύουν, που έχουν αντίθετα αποτελέσματα, και που θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν για να δουλέψει το πρόγραμμα και για να πιάσουμε τους στόχους μας.
Εμείς συμβάλαμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και μέσα στην Ελλάδα και έξω…
Ο κ. Παπανδρέου χθες ευτέλισε το Κοινοβούλιο:
--Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του για να… παραιτηθεί!
Και τελικώς δεν παραιτήθηκε. Ακόμα τουλάχιστον…
--Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, για να την αλλάξει με άλλη. Που τελικώς θα καταλήξει να είναι ίδια, όπως φαίνεται...
-- Χθες ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην τωρινή κυβέρνηση, κάνοντας προγραμματικές εξαγγελίες για την επόμενη, που όμως ακόμα… δεν υπάρχει!
Και από αυτά που εξήγγειλε, δεν ετοιμάζει κυβέρνηση δύο ή τριών ή πέντε μηνών. Αυτά είναι εξαγγελίες τετραετίας…
Και πάντως, όλα αυτά δεν τιμούν την πολιτική ζωή του τόπου.
Χθες στη Βουλή, ζήτησε από τα νέα παιδιά να μείνουν στη χώρα και να δουλέψουν. Δεν μας είπε πού θα δουλέψουν; Με την πολιτική του έχει καταδικάσει τη χώρα σε γενικευμένη ανεργία, σε απογοήτευση, σε απόγνωση, σε κατάθλιψη…
Ζήτησε να τα «βρούμε» και να δημιουργήσουμε μακρόβια κυβέρνηση αρκετών μηνών. Να τα βρούμε πού; Και να τα βρούμε πώς; Μια τέτοια κυβέρνηση απαιτεί συμφωνία εφ’ όλης της ύλης.
Χθες ο κ. Παπανδρέου πρότεινε κυβέρνηση συνεργασίας που θα πρέπει - εκτός από το νέο δάνειο, τις επόμενες δόσεις κλπ. – να διαχειριστεί και τα εξής, όπως ο ίδιος τα περιέγραψε:
-Το όνομα των Σκοπίων
-Τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο
-Τις αποκρατικοποιήσεις
-Την αξιοποίηση του πλούτου και της περιουσίας του ελληνικού λαού.
-Τα κοινοτικά κονδύλια
-Πολλές σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις
-Τις αλλαγές στις Τράπεζες.
Είναι δυνατόν, όλα αυτά να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού; Είναι δυνατόν να τα χειριστεί μια κυβέρνηση χωρίς εντολή και χωρίς νομιμοποίηση;
Πως μια τέτοια κυβέρνηση θα δεσμεύσει τις τύχες της χώρας για δεκαετίες; Όλα θα κρέμονται, κάθε στιγμή, από μια κλωστή.
Κι αν η κυβέρνηση αυτή διαρκέσει μερικούς μήνες, θα έχουμε, επί πλέον, μια πολύ μακρά προεκλογική περίοδο. Που είναι ό,τι χειρότερο…
Ο κ. Παπανδρέου δεν ψάχνει κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.
Προσπαθεί να δεσμεύσει τους πάντες στις προσωπικές και αδιέξοδες επιλογές του.
Όμως ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση. Με ισχυρή εντολή και ισχυρή νομιμοποίηση από το λαό.
Γιατί κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να σταθεί και να επιτύχει, αν δεν έχει την έγκριση και τη στήριξη του λαού.
Γι’ αυτό και επιμένουμε σε άμεσες εκλογές.
Ήλθε και μας είπε χθες, ότι είναι τάχα «επικίνδυνες» οι άμεσες εκλογές κι ότι δεν υπάρχει χρόνος…
Όμως υπήρχε χρόνος για να κάνει δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, με ένα κρίσιμο ερώτημα που θα τίναζε τα πάντα στον αέρα: την ίδια την παραμονή της χώρας στο ευρώ…
Αλλά δεν υπάρχει χρόνος, για τον κ. Παπανδρέου, να γίνουν εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, δηλαδή λύση ομαλότητας!
Κατά αυτόν, όλα μπορούν να γίνουν, ακόμα και τα πιο τυχοδιωκτικά, εκτός από ένα: εκλογές.
Εμείς ζητάμε πλέον μόνο ένα πράγμα. Στροφή στην ομαλότητα: Εκλογές!
Για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, να αποκαταστήσουμε την εικόνα της, και να οδηγηθούμε όσο πιο γρήγορα έξω απ’ αυτόν τον εφιάλτη».
www.bankingnews.gr
"Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 236ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων".
Ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά τις αρνήσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν
Ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η απόφαση για ματαίωση της σύσκεψης ελήφθη κατόπιν της άρνησης της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Το παρασκήνιο
Ο κύριος Παπανδρέου έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο και Νίκο Ζιώγα ενώ ο κ. Σαμαράς απο τους Γιάννη Μιχελάκη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. "Η κυβέρνηση αυτή παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Ο Α. Σαμαράς πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποίησε ήδη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μιας συναινετικής λύσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω αλλά έθεσε ένα όρο να παραιτηθεί άμεσα ο Γ Παπανδρέου.
Από το περιβάλλον Παπανδρέου ωστόσο αναφέρεται ότι είναι απαράδεκτο να τίθεται ως όρος η παραίτηση Παπανδρέου.... ενώ ο Χ. Καστανίδης υπουργός της κυβέρνησης απειλεί ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε το ερώτημα και να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί ο Α. Σαμαράς από την ΝΔ. Ο Παπανδρέου θα παραιτηθεί μετά την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης...ανέφερε ο κ Καστανίδης.... Ωστόσο είναι λάθος η προσέγγιση αυτή καθώς ο Α. Σαμαράς έχει ζητήσει να παραιτηθεί ο Παπανδρέου από πρωθυπουργός και όχι από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αν παραιτηθεί ο Παπανδρέου όλα θα πάρουν τον δρόμου τους τόνισε εμφατικά ο Α. Σαμαράς..... Επανέλαβε την πρόταση του για την άμεση δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης με κοινής αποδοχής πρωθυπουργό και σε 2 μήνες η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
Η εξέλιξη αυτή είναι ένα προφανώς θετική και φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα συναίνεσης των 2 μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο Γ Παπανδρέου θα παραιτηθεί σήμερα από πρωθυπουργός και εν συνεχεία θα συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να αποφασισθεί η σύνθεση της νέα μεταβατικής κυβέρνησης...
Ο Α. Σαμαράς δήλωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια ότι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας στο εσωτερικό και το εξωτερικό
Επανέφερε την πρότασή του για μεταβατική κυβέρνηση ενώ δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια συναινετική λύση. Ζήτησε την άμεση παραίτηση Παπανδρέου
Τάχθηκε υπερ της δανειακής σύμβασης, χωρίς τα μέτρα και αμέσως μετά εκλογές σε ένα διάστημα που δε θα υπερβαίνει το δίμηνο
Πάντως είναι γεγονός ότι ο Κ Παπούλιας έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο του διαπραγματευτή για μεταβατική κυβέρνηση γεννά κάποιες προσδοκίες. Αν σήμερα υπάρξει συμφωνία θα πρέπει σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συμφωνήσουν στον πρόσωπο του πρωθυπουργού. Πιθανότατα θα συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο....
Τα πρόσωπα που αναφέρονται είναι του Π Μολυβιάτη που προέρχεται από την ΝΔ, του Ε. Βενιζέλου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του Λ. Παπαδήμου μη πολιτικού προσώπου πρώην στελέχους της ΕΚΤ και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και του Σ. Δήμα που προέρχεται από την ΝΔ. Τα πιθανότερα πρόσωπα ο Παπαδήμος και ο Δήμας με βάση τελευταίες πληροφορίες και μάλλον ο Παπαδήμος προκρίνεται....
Εν τω μεταξύ φήμες θέλουν σήμερα στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο Παπανδρέου είναι έτοιμος να παραιτηθεί με στόχο να δρομολογήσει εξελίξεις....
Ωστόσο όπως και αν δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις είναι θέμα 6-8-9 εβδομάδων να προκυρηχθούν εκλογές. Ο χρόνος για την εκλογική αναμέτρηση πλέον κυλάει αντίστροφα.
Η εμπλοκή που υπάρχει είναι ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί, σύμφωνα με συνεργάτες του, να παραιτηθεί αφού συμφωνηθεί η νέα κυβέρνηση εθικής συνεργασίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία απαιτεί, διά στόματος Σαμαρά, άμεση παραίτηση του Παπανδρέου για να συμφωνηθεί η σύσταση της νέας κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ν. Βρεττού, ότι το σημερινό θα είναι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.
Σχετικές πληροφορίες μεταδίδουν και διεθνή ΜΜΕ, όπως το CNN και το Sky News για παραίτηση του Γ. Παπανδρέου. Ειδικά το CNN, ενώ μιλούσε για άμεση παραίτηση, άλλαξε το τηλεγράφημά του και μιλά πλέον για παραίτηση αφού συμφωνηθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αποδίδοντας τις πληροφορίες σε κυβερνητικές πηγές.
Προσερχόμενος στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η πολυφωνία της ανοησίας έχει τελειώσει. Ζούμε στιγμές τακτικής των δύο μεγάλων κομμάτων». Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία τα έχουν βρει, «ακόμα και στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού» και εκκρεμούν απλά κάποιες λεπτομέρειες.
Τι έγραφε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Φως στο τούνελ διαφαίνεται καθώς μετά από έντονες ζυμώσεις η ΝΔ φαίνεται ότι θα αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση. Ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και όπως όλα διαφαίνονται θα ταχθεί υπερ μιας συναινετικής λύσης.
Χθες πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ A. Σαμαράς, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως επικίνδυνο, τυχοδιώκτη και ζήτησε επιστροφή στην ομαλότητα με άμεση προσφυγή στις κάλπες. O Σαμαράς, θα επισκεφθεί άμεσα (στις 13:00 το μεσημέρι αύριο Κυριακή) τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για να συζητήσουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις....
Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι δεν δέχθηκε την πρόταση της ΝΔ
για την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά επιχείρησε να δεσμεύσει τους πάντες στις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Είναι παράλογο να βρίσκει χρόνο για δημοψήφισμα το οποίο εξέθεσε την Ελλάδα παγκοσμίως και δεν μπορεί να βρει χρόνο για εκλογές οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ομαλότητα;
Επί της ουσίας στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης ή συνεργασίας καθώς η ΝΔ και ο πρόεδρος της Α. Σαμαράς θεωρούν ότι οι όροι που ετέθησαν για μεταβατική κυβέρνηση δεν ικανοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γ Παπανδρέου και ζητούν πρόωρες εκλογές. Ο Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργός της χώρας στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για διερεύνηση κυβέρνησης συνεργασίας ενώ δεν αποκλείει ακόμη και την παραίτηση του από την θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο στελέχη της κυβερνώσας παράταξης δήλωναν ότι "αν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ο Γ Παπανδρέου θα παραμείνει πρωθυπουργός"
Η ΝΔ δεν συζητά κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά μεταβατική κυβέρνηση. Στην πρόταση της η ΝΔ είχε ζητήσει μεταβατική κυβέρνηση για 6 εβδομάδες ώστε να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και να εκταμιευθεί η 6η δόση ενώ ο Παπανδρέου ζητάει άλλο πλαίσιο συνεργασίας με κυβέρνηση συνεργασίας που θα έχει μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα.
Στην ΝΔ δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την δανειακή σύμβαση αλλά όχι το μνημόνιο και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν. Το κλίμα είναι τεταμένο πάντως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην κυριολεξία η πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση βρίσκεται στον αέρα.
Σε επίσημη συνέντευξη τύπου ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι η ΝΔ ζητάει άμεσα εκλογές...
Η ΝΔ όπως τόνισε ότι θα ψηφίσει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου, στέλνουμε ένα μήνημα δήλωσε ο Α. Σαμαράς θα ψηφίσουμε την δανειακή σύμβαση....
Αν η κυβέρνηση ζητήσει ευρεία πλειοψηφία, 180 ψήφους, η ΝΔ επίσης θα την καταψηφίσει καθώς τη θεωρούν αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το σύνταγμα χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία μόνο για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η συνέντευξη Α. Σαμαρά πρόεδρο της ΝΔ που ζήτησε εκλογές...
Η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, είναι η ακόλουθη:
«Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, πριν λίγες μέρες να εξαγγείλει δημοψήφισμα, προκάλεσε τεράστια αναταραχή μέσα στην Ευρώπη, έκανε πολύ χειρότερη την κρίση μέσα στην Ελλάδα, πόλωσε επικίνδυνα τον Ελληνικό λαό και μπλόκαρε την 6η δόση του δανείου.
Η Νέα Δημοκρατία πήρε πρωτοβουλία αμέσως να αποκαταστήσει την τεράστια ζημιά και να αποσοβήσει τους ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Αυτό ήταν για μας καθήκον εθνικής αξιοπρέπειας και ευρωπαϊκής ευθύνης.
Διακηρύξαμε ότι αποδεχόμαστε τη νέα συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την οποία έτσι κι αλλιώς την είχαμε από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίσει «αναπόφευκτη».
Άλλωστε το κείμενο της 26ης Οκτωβρίου δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, ενώ περιλαμβάνει το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης.
Ενώ, λοιπόν, η χώρα είχε εξασφαλίσει τα χρήματα, ο κ. Παπανδρέου τα μπλόκαρε με την απόφασή του για δημοψήφισμα. Κι εμείς τα ξεμπλοκάραμε αποδεχόμενοι την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου…
Ταυτόχρονα, ζητήσαμε μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση, ώστε να αποκατασταθεί αίσθημα σταθερότητας και να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες, όπου ο ελληνικός λαός θα εκφράσει τη θέλησή του σε συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας. Στην κυβέρνηση αυτή δεν διεκδικήσαμε καμία θέση, μόνο να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει γίνει πια επικίνδυνος για τον τόπο.
Με την πρότασή μας αποκαθιστούσαμε την ηρεμία και διεθνώς και εσωτερικά. Η πρότασή μας χαιρετίστηκε απ’ όλους – και ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αλλά και μέσα στην Ελλάδα - ως θετική συμβολή.
Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου την χαρακτήρισε «πολύ θετική», αλλά λίγο αργότερα στο Βουλή την απέρριψε ως… «καταστροφική»! Την απέρριψε συνολικά και απροσχημάτιστα.
Εμείς την πρότασή μας την κάναμε. Κι αυτός έκλεισε τις πόρτες. Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι. Ελπίζω να καταλάβει το λάθος του.
Τελικώς, ούτε ο ίδιος παραιτήθηκε, ούτε για εκλογές δεσμεύτηκε, ούτε την οποιαδήποτε σύγκλιση διευκόλυνε. Αντίθετα, έθεσε ως όρο να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με το σύνολο των νέων μέτρων που θα τη συνοδεύουν – πιθανώς σαν αυτά που έχουν διαλύσει την Οικονομία. Και μάλιστα με 180 ψήφους, πράγμα που κατά το Σύνταγμα παραπέμπει σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Δηλαδή κάθε φορά που εμείς πάμε να ανοίξουμε το δρόμο, η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου εφευρίσκει νέα εμπόδια και τον κλείνει.
Ζητούν τώρα να ψηφίσουμε μαζί με το «κούρεμα» και νέα μέτρα, που ακόμα δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι και πάντως δεν τα ξέρουμε εμείς. Δηλαδή θέλουν «λευκή επιταγή». Λευκή επιταγή δεν μπορεί κανένας να δώσει…
Και το ξεκαθαρίζω για μιαν ακόμα φορά: την ίδια οικονομική πολιτική που μας έφερε ως το σημερινό αδιέξοδο της ύφεσης, της μαζικής ανεργίας και της πλήρους αποτυχίας σε όλους τους στόχους, δεν την ψηφίζουμε.
Κάποιοι θέλουν, οπωσδήποτε να δέσουν τη χώρα χειροπόδαρα. Εμείς προσπαθούμε να της λύσουμε τα χέρια…
Θα εξακολουθήσω όλες τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες στο εξωτερικό και να για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο εσωτερικό.
Δηλώνω και πάλι και στέλνω παντού το μήνυμα – και στο εσωτερικό και στην Ευρώπη: Την απόφαση για το «κούρεμα» τη δεχόμαστε. Τους στόχους της σύγκλισης τους αποδεχόμαστε. Τις διαρθρωτικές αλλαγές τις δεχόμαστε επίσης. Όπως ακριβώς έκανε πριν από τις εκλογές και ο σημερινός Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος τότε ήταν στην Αντιπολίτευση.
Υπάρχουν, βέβαια, και πολιτικές που δεν δουλεύουν, που έχουν αντίθετα αποτελέσματα, και που θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν για να δουλέψει το πρόγραμμα και για να πιάσουμε τους στόχους μας.
Εμείς συμβάλαμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και μέσα στην Ελλάδα και έξω…
Ο κ. Παπανδρέου χθες ευτέλισε το Κοινοβούλιο:
--Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του για να… παραιτηθεί!
Και τελικώς δεν παραιτήθηκε. Ακόμα τουλάχιστον…
--Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, για να την αλλάξει με άλλη. Που τελικώς θα καταλήξει να είναι ίδια, όπως φαίνεται...
-- Χθες ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην τωρινή κυβέρνηση, κάνοντας προγραμματικές εξαγγελίες για την επόμενη, που όμως ακόμα… δεν υπάρχει!
Και από αυτά που εξήγγειλε, δεν ετοιμάζει κυβέρνηση δύο ή τριών ή πέντε μηνών. Αυτά είναι εξαγγελίες τετραετίας…
Και πάντως, όλα αυτά δεν τιμούν την πολιτική ζωή του τόπου.
Χθες στη Βουλή, ζήτησε από τα νέα παιδιά να μείνουν στη χώρα και να δουλέψουν. Δεν μας είπε πού θα δουλέψουν; Με την πολιτική του έχει καταδικάσει τη χώρα σε γενικευμένη ανεργία, σε απογοήτευση, σε απόγνωση, σε κατάθλιψη…
Ζήτησε να τα «βρούμε» και να δημιουργήσουμε μακρόβια κυβέρνηση αρκετών μηνών. Να τα βρούμε πού; Και να τα βρούμε πώς; Μια τέτοια κυβέρνηση απαιτεί συμφωνία εφ’ όλης της ύλης.
Χθες ο κ. Παπανδρέου πρότεινε κυβέρνηση συνεργασίας που θα πρέπει - εκτός από το νέο δάνειο, τις επόμενες δόσεις κλπ. – να διαχειριστεί και τα εξής, όπως ο ίδιος τα περιέγραψε:
-Το όνομα των Σκοπίων
-Τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο
-Τις αποκρατικοποιήσεις
-Την αξιοποίηση του πλούτου και της περιουσίας του ελληνικού λαού.
-Τα κοινοτικά κονδύλια
-Πολλές σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις
-Τις αλλαγές στις Τράπεζες.
Είναι δυνατόν, όλα αυτά να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού; Είναι δυνατόν να τα χειριστεί μια κυβέρνηση χωρίς εντολή και χωρίς νομιμοποίηση;
Πως μια τέτοια κυβέρνηση θα δεσμεύσει τις τύχες της χώρας για δεκαετίες; Όλα θα κρέμονται, κάθε στιγμή, από μια κλωστή.
Κι αν η κυβέρνηση αυτή διαρκέσει μερικούς μήνες, θα έχουμε, επί πλέον, μια πολύ μακρά προεκλογική περίοδο. Που είναι ό,τι χειρότερο…
Ο κ. Παπανδρέου δεν ψάχνει κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.
Προσπαθεί να δεσμεύσει τους πάντες στις προσωπικές και αδιέξοδες επιλογές του.
Όμως ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση. Με ισχυρή εντολή και ισχυρή νομιμοποίηση από το λαό.
Γιατί κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να σταθεί και να επιτύχει, αν δεν έχει την έγκριση και τη στήριξη του λαού.
Γι’ αυτό και επιμένουμε σε άμεσες εκλογές.
Ήλθε και μας είπε χθες, ότι είναι τάχα «επικίνδυνες» οι άμεσες εκλογές κι ότι δεν υπάρχει χρόνος…
Όμως υπήρχε χρόνος για να κάνει δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, με ένα κρίσιμο ερώτημα που θα τίναζε τα πάντα στον αέρα: την ίδια την παραμονή της χώρας στο ευρώ…
Αλλά δεν υπάρχει χρόνος, για τον κ. Παπανδρέου, να γίνουν εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, δηλαδή λύση ομαλότητας!
Κατά αυτόν, όλα μπορούν να γίνουν, ακόμα και τα πιο τυχοδιωκτικά, εκτός από ένα: εκλογές.
Εμείς ζητάμε πλέον μόνο ένα πράγμα. Στροφή στην ομαλότητα: Εκλογές!
Για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, να αποκαταστήσουμε την εικόνα της, και να οδηγηθούμε όσο πιο γρήγορα έξω απ’ αυτόν τον εφιάλτη».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών