Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς νέο success story - Κλείδωσε το 90% των μέτρων, αφορά 54 δισ χρέους ή 16% – Προσεχώς μπαράζ αναβαθμίσεων

Προς νέο success story - Κλείδωσε το 90% των μέτρων, αφορά 54 δισ χρέους ή 16% – Προσεχώς μπαράζ αναβαθμίσεων
Ο σχεδιασμός είναι εάν όχι μέσα στον Δεκέμβριο του 2016, τον Ιανουάριο του 2017 να ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία σχεδόν στο 90% έχουν οριστικοποιηθεί.
Το νέο success story της Ελλάδος με επίκεντρο τον Τσίπρα – όπως στο παρελθόν με τον Σαμαρά – προετοιμάζεται πυρετωδώς (αρκεί να μην έχει την τύχη του σχεδίου ανάπτυξης του Σαμαρά).
Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews και είναι σε θέση να γνωρίζει την ουσία των διαπραγματεύσεων έχουν σχεδιαστεί τα εξής

-Κατά πάσα πιθανότητα η αξιολόγηση δεν θα κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 αλλά θα απαιτηθούν 2-3 εβδομάδες ακόμη με προοπτική έως τις 20-22 Δεκεμβρίου του 2016 να έχουν κλειδώσει τα μέτρα και η συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης.
(Η κυβέρνηση πάντως δίνει μάχη ώστε να κλείσει την αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου)


-Είχε εξεταστεί η αυτονόμηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση ανεξαρτήτως του χρόνου που θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Ωστόσο μετά τις συνεχείς πιέσεις της Γερμανίας θα πρέπει πρώτα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να παρουσιαστούν και συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

-Ο σχεδιασμός είναι εάν όχι μέσα στον Δεκέμβριο του 2016, τον Ιανουάριο του 2017 να ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία σχεδόν στο 90% έχουν οριστικοποιηθεί.
Τα μέτρα για το χρέος αφορούν περίπου 54 δισεκ. δάνεια ή το 16% του συνολικού χρέους ή το 21% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι δανειστές πλην των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, έντοκα κ.α..

-Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία έχει παρουσιάσει αναλυτικά το bankingnews.gr αφορούν
Επιμήκυνση 4-5 χρόνια
Μείωση επιτοκίων με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,3% με 1,45%
Εκδόσεις swaps
Μετατροπή των 27,5 δισεκ. ομολόγων EFSF σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.

-Οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες.
Η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Β- σε Β+
Η Moody’s από Caa3 σε Caa1 και η Fitch από την κλίμακα CCC σε Β-.
Το μπαράζ των αναβαθμίσεων – χρονικά προσδιορίζονται στο α΄ δίμηνο του 2017 -  θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων.
Το χρηματιστήριο θα βρεθεί πάνω από τις 730 μονάδες και οι αποδόσεις των ομολόγων π.χ. 10ετία θα υποχωρήσει στο 5%.

-Στις 9 Μαρτίου του 2017 θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα είναι συνολικά 3,8 με 4 δισεκ.
Η Κύπρος δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ήδη έχει πολύ χαμηλά επιτόκια, οπότε υπάρχει μια υπερβολή γύρω από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

-Με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αποδόσεις των ομολόγων και θα υπάρξει ένας νέος γύρος αναβάθμισης της οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Ο στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ της βαθμολογίας της Πορτογαλίας και της Ελλάδος από 5 βαθμίδες στις 2 βαθμίδες.
Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία βαθμολογείται με ΒΒ+ με βάση την Standard and Poor’s.

-Τον Απρίλιο ή αργότερο Μάιο του 2017 η Ελλάδα θα επιχειρήσει μετά το 2014 την πρώτη νέα έκδοση ομολόγων 3ετούς διάρκειας 2 δισεκ. ευρώ μάλλον re-opening.
Ως bonus δεν θα αποκλειόταν σε επόμενη φάση ο Στ. Παπαδόπουλος ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ να αναλάβει κάποια σημαίνουσα θέση νούμερο 2 ή νούμερο 3 σε κάποια εμπορική τράπεζα.

Σοβαρή υποσημείωση

Ο σχεδιασμός αυτός τελεί υπό μια σοβαρή προυπόθεση, να μην χαθεί ο έλεγχος στην Ιταλία.
Εάν χαθεί ο έλεγχος στην Ιταλία λόγω δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου του 2016, το πρώτο που θα συμβεί θα είναι η υποχώρηση του ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο ή και κάτω από 1 προς 1.
Ταυτόχρονα οι αρνητικές εξελίξεις θα επηρεάσουν δυσμενώς και τα σχέδια των ευρωπαίων για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης