Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ούτε λευκός, ούτε μαύρος αλλά γκρίζος καπνός θα βγει για την Ελλάδα, από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου του 2016

tags :
Ούτε λευκός, ούτε μαύρος αλλά γκρίζος καπνός θα βγει για την Ελλάδα, από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου του 2016
Ο Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόταση για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και 2% το 2020 από 3,5% που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
Ούτε μαύρος, αλλά ούτε και λευκός.
Γκρίζος θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο καπνός που θα βγει το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο στις επόμενες έξι ημέρες που απομένουν ώς το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου του 2016 να προλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο μερών να γεφυρώσουν τις μεγάλες διαφορές που τους χωρίζουν στα εργασιακά - οι οποίες, πριν καν ακόμη ξεκινήσει η β΄ αξιολόγηση ήταν γνωστό ότι  θα αποτελούσαν το πιο δύσκολο κομμάτι.
Όπως ήταν αναμενόμενο ούτε στο χθεσινό EuroWorkinhg Group κατέστη εφικτό να ξεπεραστεί αυτό το «αγκάθι» ενώ πρόοδος σημειώθηκε μόνο στο δημοσιονομικό καθώς η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές μειώθηκε από τα 600 εκατ. ευρώ στα 180 εκατ. ευρώ.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης αν δεν εγκαταλειφθούν και οι τελευταίες «κόκκινες γραμμές» από την κυβέρνηση, όπως η διατήρηση του σημερινού ορίου ομαδικών απολύσεων, η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η αποφυγή μιας νέας μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, πολιτική συμφωνία επί του επικαιροποιημένου μνημονίου δεν πρόκειται να υπάρξει.
Το πιθανότερο σενάριο είναι στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας να καταλήξει σε μία «γκρίζα» συμφωνία όπου η επισφράγιση της β΄ αξιολόγησης  θα παραπέμπεται  σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, είτε πριν από τα Χριστούγεννα είτε στις αρχές Ιανουαρίου του 2017.
Σε ότι αφορά το χρέος οι υπουργοί Οικονομικών πιθανότατα δεν θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση της μακροπρόθεσμης λύσης και να μείνουν μόνο στα (περιορισμένης αποτελεσματικότητας)  βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχει εξασφαλίσει η Αθήνα με το κλείσιμο της Α αξιολόγησης.
Τούτο ενδεχομένως να πάει πίσω και την απόφαση του ΔΝΤ για την ενεργό συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ως χρηματοδότης και όχι ως τεχνικός σύμβουλος.
Χθες, πάντως ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί  από το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα «ως εγγυητής της σταθερότητας».
Η επισήμανση αυτή ερμηνεύθηκε ως μήνυμα ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο και πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2019-2020, τα οποία πιθανότατα θα ληφθούν προκαταβολικά.

Βέβαια ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, ήταν αισιόδοξος για την δυνατότητα να υπάρξει μία συμφωνία επί της αρχής έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Πιο επιφυλακτικός ήταν το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπερνουά Κερέ, λέγοντας ότι το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε και θα θέσει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.
Για το θέμα όμως της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τα πράγματα εκεί είναι ακόμη αχαρτογράφητα.
Νωρίτερα, από το Ελληνοαμερικανικό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έφερε τους δανειστές προ των ευθυνών τους για την εμμονή που δείχνουν σε νέα μέτρα καθυστερώντας έτσι το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και τις συζητήσεις για το χρέος .
Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόταση για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και 2% το 2020 από 3,5% που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
Καινούργιο στοιχείο αυτής της πρότασης είναι ότι το 1% του στόχου ή 1,8 δισ. ευρώ από τα πρωτογενή πλεονάσματα θα δίνεται ως μέρισμα για ελαφρύνσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης