Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 5 δισ ο «λογαριασμός σοκ» των μέτρων για την τριετία 2018 - 2020 που ζητάει το ΔΝΤ για να επιστρέψει στην Αθήνα

Στα 5 δισ ο «λογαριασμός σοκ» των μέτρων για την τριετία 2018 - 2020 που ζητάει το ΔΝΤ για να επιστρέψει στην Αθήνα
H κόντρα ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ καλά κρατεί, απομακρύνεται το σενάριο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, όπως επιβεβαίωσε και ο Ντάισελμπλουμ
Μέτρα που ανεβάζουν τον «λογαριασμό» ακόμη και στα 5 δις. ευρώ για την τριετία 2018 - 2020,από την στιγμή που οι στόχοι στα πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος θα παραμείνουν «κολλημένοι» στο 3,5%, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιστρέψει στην Αθήνα και να κλείσει την β΄ αξιολόγηση.
Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχε δώσει κανένα σήμα για το πότε η αποστολή αξιολόγησης  του Ταμείου υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου θα έρθει στην χώρα μας για να ενσωματωθεί με αυτή της ευρωπαϊκής τρόικας ( ΕΕ, ΕΚΤ, ΕSM) η οποία έχει βγάλει εισιτήρια για την επόμενη εβδομάδα.
Το μόνο το οποίο έγινε,  χθες 6/12/2016, γνωστό από αξιωματούχο του ΔΝΤ, ήταν το ποσό ενοχλημένη ήταν η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τη στάση των Ευρωπαίων, τόσο στο θέμα των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος όσο και στο ζήτημα των πλεονασμάτων.
«Εμείς ζητάμε στόχο που δεν απαιτεί λιτότητα. Άλλοι συμφωνούν σε μη ρεαλιστικούς στόχους που απαιτούν λιτότητα», ανέφερε.
Τονίζεται εξάλλου ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται «κλειδί» για μπορέσουν τα Κοινοβούλια Γερμανίας και Ολλανδίας να εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.
Σε αυτή τη φάση όμως που η κόντρα ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ καλά κρατεί, απομακρύνεται το σενάριο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι θα χρειαστούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα, για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα στο 3,5%. Στο πλαίσιο αυτό ζητά εμπροσθοβαρή μέτρα 4,5  με 5 δισ. ευρώ για την τριετία 2018-2020 που θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, διαφορετικά ο πήχης στα πλεονάσματα θα πρέπει να κατέβει στο 1,5%.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν τώρα το θέμα των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ισχυρίστηκε προχθές πως ούτε για το ΔΝΤ έχει σημασία πόσα χρόνια θα διατηρηθεί ο στόχος στο 3,5% του ΑΕΠ, «δεδομένου ότι θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018 με διατηρήσιμο για τα επόμενα χρόνια τρόπο».
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη τονίζει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, διότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018. Παρ’ όλα αυτά όπως είπε στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου  οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 κι ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που ζητάει επιπλέον μέτρα για το 2019 και το 2020 τα οποία αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.
Τα οποία μαζί με το δημοσιονομικό «κενό» του 2018 που υπολογίζεται από 0,3% έως 0,4% του ΑΕΠ αυτά αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις που κατ΄ ελάχιστο φθάνουν τα 4,5 δις. ευρώ.
Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ, είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης, είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Γ. Χουλιαράκης είπε ότι έγινε πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, και δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης