Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επικείμενη συμφωνία (έως 26/1/2017) Ελλάδος δανειστών περιλαμβάνει και Κόφτη δαπανών και 3,5% πλεόνασμα και ΔΝΤ

tags :
Η επικείμενη συμφωνία (έως 26/1/2017) Ελλάδος δανειστών περιλαμβάνει και Κόφτη δαπανών και 3,5% πλεόνασμα και ΔΝΤ
Η συμφωνία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου του 2017 να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Η επικείμενη συμφωνία η οποία αναμένεται έως 26/1/2017 Ελλάδος δανειστών περιλαμβάνει και Κόφτη δαπανών και 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με βάση αξιόπιστη πηγή που μίλησε στο bankingnews «παρά την ένταση, τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και το χάσμα ΕΕ και ΔΝΤ….ο συμβιβασμός είναι προ των πυλών.
Όμως ο συμβιβασμός – συμφωνία θα περιλαμβάνει επέκταση του κόφτη δαπανών κατά 5 επιπλέον χρόνια (η Γερμανία ζητάει 10 χρόνια), το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει ως στόχος 3,5% και μετά το 2018 ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα ίσως όχι με 6 δισεκ. που αρχικώς είχε σχεδιαστεί αλλά με 3 δισεκ.
Με ρεαλιστικά κριτήρια δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ και δεν μπορεί η Γερμανία να μιλάει για αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ όμως απασφαλίζει και δύο άλλα ζητήματα
1)Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους με συμφωνία από το ΔΝΤ θα είναι θετική
Εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία προφανώς και δεν θα είναι θετική
2)Η συμφωνία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου του 2017 να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Οι 3 δεσμεύσεις

1)Η νέα δέσμευση απέναντι στους δανειστές για ένα εμπροσθοβαρές «πακέτο» μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο αν και αφορά την διετία 2019 - 2020 και ένα μέρος της τρύπας που είναι ακόμη ανοικτή για το 2018, θα πρέπει να νομοθετηθεί από τώρα

2)Την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2018, που κανονικά ο χρόνος εφαρμογής αυτού του μηχανισμού εξέπνεε με το τρίτο μνημόνιο  

3)Τη διατήρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021 ή έως το 2025 με την Γερμανία να θέτει 10ετής στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης