Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το νέο σχέδιο – Ευρωπαϊκό μνημόνιο με 3,5% πλεόνασμα αλλά 3 δισ. νέα λιτότητα, χωρίς μεσοπρόθεσμα για χρέος και χωρίς QE

Το νέο σχέδιο – Ευρωπαϊκό μνημόνιο με 3,5% πλεόνασμα αλλά 3 δισ. νέα λιτότητα, χωρίς μεσοπρόθεσμα για χρέος και χωρίς QE
Θα αποδειχθεί ουτοπία ότι το ευρωπαικό μνημόνιο θα είναι ηπιότερο από το τρίτο μνημόνιο με συμμετοχή του ΔΝΤ.....
Ένα νέο σχέδιο αρχίζει να εξυφαίνεται στον ελληνικό ορίζοντα, σχέδιο το οποίο πρακτικά θα είναι χειρότερο ακόμη και εάν εγκαταλειφθεί οριστικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
 Με βάση αυτό το νέο σχέδιο που θα περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό μνημόνιο όπως το περιέγραψε ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και θα χρειαστεί προφανώς νέες εγκρίσεις από κοινοβούλια, άρα θα απαιτήσει πολύ χρόνο, θα σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης κρίσιμων αποφάσεων.
Στις 26 Ιανουαρίου στο τακτικό Eurogroup θα καταγραφούν οι διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 χωρίς νέα μέτρα αλλά εάν επιμείνουν οι ευρωπαίοι σε πλεονάσματα 3,5% τότε απαιτούνται από την Ελλάδα 4,5 δισεκ. μέτρα καθώς και υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων εντός του 2017.
Η Γερμανία τονίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους αλλά μόνο μεταρρυθμίσεις και υπερτονίζει ότι και χωρίς το ΔΝΤ… το ευρωπαϊκό μνημόνιο θα είναι εξίσου σκληρό για την Ελλάδα.
Σε αυτό το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον, ο στόχος είναι όχι η 26η Ιανουαρίου αλλά η 20η Φεβρουαρίου του 2017.
Στόχος είναι στις 20 Φεβρουαρίου του 2017 στο επόμενο Eurogroup να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές με στόχο είτε στις 20 Φεβρουαρίου είτε τον Μάρτιο να υπάρξει συμφωνία.
Εάν οριστικοποιηθεί ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι να αποπληρωθούν τα 16 δισεκ. δανείων που έχει χορηγήσει προς την Ελλάδα, τότε

1)Θα ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός του τρίτου μνημονίου διαδικασία που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017 δηλαδή χείριστο σενάριο, καθώς μεσολαβούν οι γερμανικές εκλογές αρχές Φθινοπώρου του 2017.

2)Η Γερμανία και ο ESM θα διατηρήσουν τον στόχο του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά θα δεχθούν να μειώσουν τον στόχο για νέα μέτρα από 4,5 σε 3 δισεκ. όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή.

3)Αυτή η έκπτωση μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα όμως θα έχει κόστος και το κόστος ίσως είναι πολύ μεγαλύτερο και χειρότερο από την πρόταση του ΔΝΤ.

4)Η Ευρώπη θα παγώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζοντας ότι αυτά θα αξιολογηθούν από το 2018.
Αυτό όμως σημαίνει ότι ούτε στις 28 Απριλίου, ούτε στις 8 Ιουνίου του 2017 θα δοθεί QE, τα ελληνικά ομόλογα ΔΕΝ θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

5)Η Ελλάδα είχε πολιτικά επενδύσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όχι με σκοπό τα 3,8 με 4 δισεκ. ομόλογα που θα εντασσόντουσαν αλλά για να έχει την κάλυψη της αξιοπιστίας της ΕΚΤ.
Εάν μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται σε μνημόνιο και απέχει από την διαβάθμιση investment grade δηλαδή BBB- ή Βaa3 και υψηλότερα, βρίσκεται σε ποσοτική χαλάρωση αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα εγγυάται για την φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα σε αυτό το σενάριο θα έβγαινε στις αγορές μετά βεβαιότητας.

6)Μένοντας όμως η Ελλάδα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές το 2017 και αποτελεί ερωτηματικό τι θα συμβεί το 2018.

7)Σε ένα τέτοιο σενάριο οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης ίσως και να μην αναβαθμίσουν ούτε 1 βαθμίδα ή το πολύ 1 βαθμίδα την Ελλάδα ακόμη και στο σενάριο της θετικής αξιολόγησης.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους σε μια οικονομία όταν όλα δουλεύουν και εξελίσσονται ιδανικά μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση έως 2 βαθμίδες σε διάστημα ενός έτους, ποτέ μεγαλύτερη αναβάθμιση.
Η Ελλάδα όμως στο ιδανικό σενάριο θα μπορούσε να πετύχει αναβάθμιση 1 βαθμίδας.
Αυτό σημαίνει ότι με όρους Standard and Poor’s θα χρειαστεί 4-5 χρόνια για να αποκτήσει βαθμολογία investment grade ή με όρους Moody’s περίπου 7 ή 8 χρόνια.

8)Άρα το ευρωπαϊκό μνημόνιο θα μπορούσε να έχει λιγότερα μέτρα λιτότητας περίπου 3 δισεκ με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 έναντι 4,5 με 5 δισεκ. μέτρα λιτότητας που ζητάει το ΔΝΤ αλλά δεν θα περιλαμβάνει για το 2017 μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δεν θα περιλαμβάνει ποσοτική χαλάρωση.
Θα πουν ορισμένοι ότι και η Κύπρος δεν είναι ενταγμένη σε ποσοτική χαλάρωση και δανείζεται φθηνά αλλά η Κύπρος βγήκε από μνημόνιο και capital controls.

Συμπέρασμα

Θα αποδειχθεί ουτοπία ότι το ευρωπαικό μνημόνιο θα είναι ηπιότερο από το τρίτο μνημόνιο με συμμετοχή του ΔΝΤ.
Θα αποδειχθεί ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει σωστές θέσεις για την Ελλάδα αλλά αυτό θα γίνει αντιληπτό όταν οριστικά θα εγκαταλείψει το ΔΝΤ το σενάριο ένταξης στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης