Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το ελληνικό banking είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη και δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση
(upd5) Την ταχύτατη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ζήτησαν με παρέμβασή τους οι τραπεζίτες κατά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να μπει τέρμα στην αβεβαιότητα που ναρκοθετεί την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για ανάκαμψη.
«Η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και η βιώσιμη αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους, είναι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και να διαμορφώσουμε ευνοϊκό επενδυτικό και οικονομικό κλίμα», αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Ειδικότερα τονίζεται ότι, το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στη συνάντηση από την πλευρά της ΕΕΤ συμμετείχαν οι κ.κ:
1. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ.
2. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
3. Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
4. Βασίλειος Ράπανος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., και
5. Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα στοιχεία ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και οι σοβαρές προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει.
Επισημάνθηκε επίσης ότι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της χώρας, του Δημόσιου χρέους, της απασχόλησης, της φτώχειας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και η βιώσιμη αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους, είναι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και να διαμορφώσουμε ευνοϊκό επενδυτικό και οικονομικό κλίμα.
Παρά τις δυσκολίες, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε όλους τους τομείς.
Επέστρεψε σε οργανική κερδοφορία μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια, διατηρεί υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, από τους ισχυρότερους στην Ευρωζώνη, οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται με αυξανόμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σταθεροποιείται και διαφαίνεται η έναρξη μιας τάσης για σταδιακή μείωσή τους.
Τονίστηκε ότι στην τρέχουσα συγκυρία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η επανεκκίνηση της επενδυτικής διαδικασίας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, και η επιστροφή της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
H Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεσμεύτηκε ότι, στο μέτρο που της αναλογεί, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεργαστεί με όλους τους παραγωγικούς φορείς και την πολιτεία, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και προτεραιότητες.
Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι επανέλαβε την πάγια εκφρασμένη τοποθέτησή του ότι η θέση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, είναι αδιαπραγμάτευτη.
Παυλόπουλος: Ελπίζω η ΕΚΤ στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας
«Εύχομαι και ελπίζω και από την πλευρά της ΕΕ και κυρίως από την πλευρά της ΕΚΤ να υπάρξει εκείνη η συμπαράσταση που την αξίζει και την έχει ανάγκη το τραπεζικό μας σύστημα, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει τον μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της απ' αυτή την μεγάλη κρίση».
Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση του με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαο Καραμούζη και τους αντιπροέδρους της Γεώργιο Χατζηνικολάου, Παναγιώτη-Αριστείδη Θωμόπουλο και Βασίλειο Ράπανο και τον γενικό γραμματέα Χρήστο Γκόρτσο.
Επίσης ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει τραπεζικό σύστημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι ο λόγος της επίσκεψής είναι ενημερωτικός για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία, ενώ τόνισε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσής του.
Οι στόχοι των τραπεζών για τα NPLs στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου - Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και οι επικεφαλής των βασικών Επιτροπών συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι παρά το αβέβαιο και δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και τις δυσχέρειες που υπάρχουν, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς.
Ο σημαντικός βαθμός μείωσης της εξάρτησης για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα και τις κρατικές εγγυήσεις, η επιστροφή των τραπεζών μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα σε οργανική κερδοφορία, η αυξανόμενη πρόσβαση στις αγορές και η σταθεροποίηση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν ορισμένες σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης.
Ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται επίσης ενώπιον σημαντικών προκλήσεων.
Ο στόχος για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% την επόμενη τριετία, η επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων, η περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η αποκατάσταση θετικής πιστωτικής επέκτασης, όπου παρατηρείται περιορισμένη ζήτηση και η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνιστούν πολύ σημαντικές προκλήσεις τις οποίες το τραπεζικό σύστημα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Είναι δε θετικό ότι σημειώνεται ταχύτητα αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, κατά κύριο λόγο, οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνεται σκόπιμο να αναληφθούν σχετικά, συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού διακανονισμού επιχειρηματικών απαιτήσεων, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διαγραφή μη εισπράξιμων απαιτήσεων, ζητήματα που αφορούν την ρευστότητα και την πιστωτική επέκταση, την εταιρική διακυβέρνηση, προτάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και η προετοιμασία των τραπεζών για την προσαρμογή τους στις επερχόμενες, διεθνείς και ευρωπαϊκές, ρυθμιστικές εξελίξεις, που θα επιδράσουν καθοριστικά στη μορφολογία του χρηματοπιστωτικού χώρου.
Συμφωνήθηκε η περαιτέρω επεξεργασία των θεμάτων από κοινές Τεχνικές Επιτροπές για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν.
Στη συνάντηση από την πλευρά της ΕΕΤ συμμετείχαν οι:
1. κ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ. Σ.
2. κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
3. κ. Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
4. κ. Βασίλειος Ράπανος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
5. κ. Σπυρίδων Παπασπύρου, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής
6. κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίων
7. κ. Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Μπαράζ επαφών θα έχει στις 1 και 2 Φεβρουαρίου του 2017 το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπό τον Νίκο Καραμούζη και τραπεζίτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και τον υπουργό δικαιοσύνης Κοντονή.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προεδρίου της ΕΕΤ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους τραπεζίτες να ζητούν την ταχύτατη ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, προκειμένου να μπει τέλος στην αβεβαιότητα.
Ο βασικός σκοπός των επαφών αυτών είναι οι τραπεζίτες να παρουσιάσουν στους αρμόδιους την πορεία του ελληνικού banking, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αξιολόγηση και στις ζημίες που προκαλούνται ενώ θα αναλυθεί διεξοδικά και το ζήτημα των NPLs και NPEs τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν στους πλειστηριασμούς και στις ευθύνες των τραπεζιτών.
Από την στιγμή που ανέλαβε ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι αληθές ότι αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες ώστε τα συλλογικά προβλήματα των τραπεζών να παρουσιαστούν στα αρμόδια υπουργεία και να βρεθούν λύσεις.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο καθώς η πολύπειρη Χαρίκλεια Απαλαγάκη ανέλαβε Γενική Γραμματέας.
Οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την τωρινή κατάσταση των τραπεζών μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα για το Grexit έχει επανέλθει και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τραπεζών εάν χρειάζονται δηλαδή άλλα 10 δισεκ. νέες αυξήσεις κεφαλαίου όπως εκτιμάει το ΔΝΤ.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το ελληνικό banking είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη και δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών ζητάει αυξημένα κεφαλαιακά αποθέματα από τις ελληνικές τράπεζες για λόγους ασφαλείας, τα οποία διαθέτουν…
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλό απόθεμα προβληματικών δανείων στα 108 ή συνολικά 116 δισεκ. ευρώ και πολύ υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία περί τα 19,5 δισεκ. ευρώ.
Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι τραπεζίτες θα μεταφέρουν ένα μήνυμα ασφάλειας του ελληνικού banking.
Στον υπουργό δικαιοσύνης αλλά και στον υπουργό Οικονομικών θα εστιαστούν στα θέματα της αξιολόγησης που προκαλεί ζημία και στις τράπεζες αλλά και στα θέματα διαχείρισης των κόκκινων δανείων NPLs και NPEs που προσκρούει σε πολλά νομικά εμπόδια.
Οι τράπεζες έχουν κάνει λίγα βήματα προόδου με τα NPLs και NPEs καθώς υπάρχουν πλήθος εμποδίων όπως πλειστηριασμοί, κοινοπρακτικά δάνεια και εμπλοκές στις διαδικασίες κ.α.
Πρώτη ενημέρωση 21:12 31 Ιανουαρίου 2017
www.bankingnews.gr
«Η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και η βιώσιμη αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους, είναι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και να διαμορφώσουμε ευνοϊκό επενδυτικό και οικονομικό κλίμα», αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Ειδικότερα τονίζεται ότι, το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στη συνάντηση από την πλευρά της ΕΕΤ συμμετείχαν οι κ.κ:
1. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ.
2. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
3. Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
4. Βασίλειος Ράπανος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., και
5. Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα στοιχεία ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και οι σοβαρές προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει.
Επισημάνθηκε επίσης ότι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της χώρας, του Δημόσιου χρέους, της απασχόλησης, της φτώχειας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και η βιώσιμη αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους, είναι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και να διαμορφώσουμε ευνοϊκό επενδυτικό και οικονομικό κλίμα.
Παρά τις δυσκολίες, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε όλους τους τομείς.
Επέστρεψε σε οργανική κερδοφορία μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια, διατηρεί υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, από τους ισχυρότερους στην Ευρωζώνη, οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται με αυξανόμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σταθεροποιείται και διαφαίνεται η έναρξη μιας τάσης για σταδιακή μείωσή τους.
Τονίστηκε ότι στην τρέχουσα συγκυρία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η επανεκκίνηση της επενδυτικής διαδικασίας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, και η επιστροφή της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
H Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεσμεύτηκε ότι, στο μέτρο που της αναλογεί, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεργαστεί με όλους τους παραγωγικούς φορείς και την πολιτεία, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και προτεραιότητες.
Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι επανέλαβε την πάγια εκφρασμένη τοποθέτησή του ότι η θέση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, είναι αδιαπραγμάτευτη.
Παυλόπουλος: Ελπίζω η ΕΚΤ στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας
«Εύχομαι και ελπίζω και από την πλευρά της ΕΕ και κυρίως από την πλευρά της ΕΚΤ να υπάρξει εκείνη η συμπαράσταση που την αξίζει και την έχει ανάγκη το τραπεζικό μας σύστημα, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει τον μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της απ' αυτή την μεγάλη κρίση».
Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση του με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαο Καραμούζη και τους αντιπροέδρους της Γεώργιο Χατζηνικολάου, Παναγιώτη-Αριστείδη Θωμόπουλο και Βασίλειο Ράπανο και τον γενικό γραμματέα Χρήστο Γκόρτσο.
Επίσης ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει τραπεζικό σύστημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι ο λόγος της επίσκεψής είναι ενημερωτικός για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία, ενώ τόνισε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσής του.
Οι στόχοι των τραπεζών για τα NPLs στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου - Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και οι επικεφαλής των βασικών Επιτροπών συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι παρά το αβέβαιο και δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και τις δυσχέρειες που υπάρχουν, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς.
Ο σημαντικός βαθμός μείωσης της εξάρτησης για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα και τις κρατικές εγγυήσεις, η επιστροφή των τραπεζών μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα σε οργανική κερδοφορία, η αυξανόμενη πρόσβαση στις αγορές και η σταθεροποίηση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν ορισμένες σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης.
Ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται επίσης ενώπιον σημαντικών προκλήσεων.
Ο στόχος για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% την επόμενη τριετία, η επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων, η περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η αποκατάσταση θετικής πιστωτικής επέκτασης, όπου παρατηρείται περιορισμένη ζήτηση και η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνιστούν πολύ σημαντικές προκλήσεις τις οποίες το τραπεζικό σύστημα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Είναι δε θετικό ότι σημειώνεται ταχύτητα αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, κατά κύριο λόγο, οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνεται σκόπιμο να αναληφθούν σχετικά, συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού διακανονισμού επιχειρηματικών απαιτήσεων, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διαγραφή μη εισπράξιμων απαιτήσεων, ζητήματα που αφορούν την ρευστότητα και την πιστωτική επέκταση, την εταιρική διακυβέρνηση, προτάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και η προετοιμασία των τραπεζών για την προσαρμογή τους στις επερχόμενες, διεθνείς και ευρωπαϊκές, ρυθμιστικές εξελίξεις, που θα επιδράσουν καθοριστικά στη μορφολογία του χρηματοπιστωτικού χώρου.
Συμφωνήθηκε η περαιτέρω επεξεργασία των θεμάτων από κοινές Τεχνικές Επιτροπές για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν.
Στη συνάντηση από την πλευρά της ΕΕΤ συμμετείχαν οι:
1. κ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ. Σ.
2. κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
3. κ. Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
4. κ. Βασίλειος Ράπανος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
5. κ. Σπυρίδων Παπασπύρου, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής
6. κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίων
7. κ. Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Μπαράζ επαφών θα έχει στις 1 και 2 Φεβρουαρίου του 2017 το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπό τον Νίκο Καραμούζη και τραπεζίτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και τον υπουργό δικαιοσύνης Κοντονή.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προεδρίου της ΕΕΤ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους τραπεζίτες να ζητούν την ταχύτατη ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, προκειμένου να μπει τέλος στην αβεβαιότητα.
Ο βασικός σκοπός των επαφών αυτών είναι οι τραπεζίτες να παρουσιάσουν στους αρμόδιους την πορεία του ελληνικού banking, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αξιολόγηση και στις ζημίες που προκαλούνται ενώ θα αναλυθεί διεξοδικά και το ζήτημα των NPLs και NPEs τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν στους πλειστηριασμούς και στις ευθύνες των τραπεζιτών.
Από την στιγμή που ανέλαβε ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι αληθές ότι αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες ώστε τα συλλογικά προβλήματα των τραπεζών να παρουσιαστούν στα αρμόδια υπουργεία και να βρεθούν λύσεις.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο καθώς η πολύπειρη Χαρίκλεια Απαλαγάκη ανέλαβε Γενική Γραμματέας.
Οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την τωρινή κατάσταση των τραπεζών μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα για το Grexit έχει επανέλθει και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τραπεζών εάν χρειάζονται δηλαδή άλλα 10 δισεκ. νέες αυξήσεις κεφαλαίου όπως εκτιμάει το ΔΝΤ.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το ελληνικό banking είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη και δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών ζητάει αυξημένα κεφαλαιακά αποθέματα από τις ελληνικές τράπεζες για λόγους ασφαλείας, τα οποία διαθέτουν…
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλό απόθεμα προβληματικών δανείων στα 108 ή συνολικά 116 δισεκ. ευρώ και πολύ υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία περί τα 19,5 δισεκ. ευρώ.
Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι τραπεζίτες θα μεταφέρουν ένα μήνυμα ασφάλειας του ελληνικού banking.
Στον υπουργό δικαιοσύνης αλλά και στον υπουργό Οικονομικών θα εστιαστούν στα θέματα της αξιολόγησης που προκαλεί ζημία και στις τράπεζες αλλά και στα θέματα διαχείρισης των κόκκινων δανείων NPLs και NPEs που προσκρούει σε πολλά νομικά εμπόδια.
Οι τράπεζες έχουν κάνει λίγα βήματα προόδου με τα NPLs και NPEs καθώς υπάρχουν πλήθος εμποδίων όπως πλειστηριασμοί, κοινοπρακτικά δάνεια και εμπλοκές στις διαδικασίες κ.α.
Πρώτη ενημέρωση 21:12 31 Ιανουαρίου 2017
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών