Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αντικρουόμενες απόψεις και διαφωνίες για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του ΔΝΤ μέσω της ΕΚΤ - Τι δηλώνουν πηγές του ταμείου και των Βρυξελλών

tags :
Αντικρουόμενες απόψεις και διαφωνίες για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του ΔΝΤ μέσω της ΕΚΤ  - Τι δηλώνουν πηγές του ταμείου και των Βρυξελλών
Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις που διατυπώνονται για την πρόταση που έπεσε εσχάτως στο τραπέζι και αφορά στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο John Lipsky, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εφαρμογής της εν λόγω πρότασης επισήμανε ότι δεν αποκλείεται το ταμείο να απευθυνθεί στην ΕΚΤ, με στόχο την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
"Το ΔΝΤ μπορεί να δανείζεται από όλους, από τα κράτη μέλη του και τις κεντρικές τράπεζες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Lipsky.
Την ίδια ώρα, πηγή των Βρυξελλών δηλώνει την αντίθεσή της με αυτό το ενδεχόμενο.
"Πρόκειται για ένα μοντέλο που από καιρό έχει πεθάνει", δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Δανειστής έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ η ΕΚΤ; - Αντιτίθενται Γερμανία και ΕΚΤ αλλά φέρονται πρόθυμες να το συζητήσουν...

Ολοένα και περισσότερο έδαφος φαίνεται πως κερδίζει η νέα παράμετρος που έχει πέσει εσχάτως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη στήριξη των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, φέρεται να έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξελιχθεί σε δανειστή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήτοι να του δανείζει χρήματα, ώστε το ταμείο με τη σειρά του να είναι σε θέση να παράσχει οικονομική βοήθεια στις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ανάγκη.  
"Κάποιες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει", επιβεβαίναν την Πέμπτη δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, τόσο η Γερμανία, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθενται στην εν λόγω πρόταση αλλά φέρονται πρόθυμες να τη συζητήσουν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εάν οι συζητήσεις αυτές ευωδοθούν τότε είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης