Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ευρωπαϊκό κύκλο επαφών ξεκίνησε ο Παπαδήμος – Προτεραιότητα η δόση...- "Άλλο" κείμενο ετοιμάζουν για την υπογραφή του Σαμαρά οι Ευρωπαίοι....

Ευρωπαϊκό κύκλο επαφών ξεκίνησε ο Παπαδήμος – Προτεραιότητα η δόση...-
Κύκλο ευρωπαϊκών επαφών ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος, στην πρώτη του «έξοδο» από την χώρα με το νέο του αξίωμα, με την αποστολή του να βαραίνει με τη διευθέτηση ζητήματος των ενυπόγραφων δεσμεύσεων και την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Ο πρωθυπουργός, που έφθασε στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής, θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο (12:45) και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι (16:00). Την Τρίτη ο κ. Παπαδήμος μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (10:30).
Αν και ο Παπαδήμος στοχεύει στην επιβεβαίωση των νέων στόχων της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, πρωταρχικό του μέλημα είναι να δοθεί τελικά η έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Στηρίγματα στις διαπραγματεύσεις θα είναι οι δεσμεύσεις για τους οικονομικούς στόχους του 2011, αλλά και για τα κρίσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012.
Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των διαβεβαιώσεων που επιζητεί το Eurogroup από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή του νέου προγράμματος, ενώ η νέα κυβέρνηση θα παράσχει διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είχε αρχίσει να υλοποιεί η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ο Παπαδήμος φαίνεται ότι θα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις του, εξαιτίας του βέτο που έχει θέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην έγγραφη δέσμευση που ζητούν οι Βρυξέλλες ότι αποδέχεται τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και το νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Όπως όλα δείχνουν ο Αντώνης Σαμαράς, θα υπογράψει τελικά διαφορετικό κείμενο-δέσμευση, απ' αυτό που θα υπογράψουν ο νέος πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προτάσεις που προτίθεται να υποβάλει η Επιτροπή την Τετάρτη αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων. Στην «Πράσινη Βίβλο» που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, τα ευρωομόλογα, ή αλλιώς «ομόλογα σταθερότητας», θα μπορούν να εισαχθούν μέσα από τις προτάσεις. Η πρώτη πρόταση θα προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση των κρατικών ομολόγων, μετά όμως από αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ.
Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κρατικών και κοινών εγγυήσεων για την έκδοση ευρωομολόγων, χωρίς να απαιτούνται αλλαγές στη Συνθήκη. Πιο συγκεκριμένα, η μία πρόταση περιλαμβάνει εγγυήσεις στην έκδοση των νέων ομολόγων, χωρίς να καταργηθούν τα κρατικά ομόλογα.
Η τρίτη πρόταση θα προβλέπει την κάλυψη ενός ποσοστού εθνικού χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, αλλά από εκεί και πάνω τα ίδια τα κράτη θα πρέπει να εκδίδουν τα δικά τους ομόλογα. Η πρόταση αυτή, που και πάλι θα απαιτήσει την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης