Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ανησυχούν τις ελληνικές τράπεζες

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ανησυχούν τις ελληνικές τράπεζες

Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των ελληνοκυπριακών τραπεζών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία όπου διαφαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος για στάση πληρωμών.
Ήδη κρατικές εταιρίες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους .

Οι  ευρωπαίοι τραπεζίτες που έχουν επενδύσει στην Ουκρανία ανησυχούν ενώ η αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας παρασύρει σε πτώση τράπεζες και επιχειρήσεις .
Από τις ελληνοκυπριακές τράπεζες την μεγαλύτερη έκθεση στην Ουκρανία κατέχει η Eurobank με ένα δίκτυο 131 καταστημάτων και με συνολικό ενεργητικό 790 εκατ ευρώ. Τα δάνεια ανέρχονται στα 695 εκατ ευρώ , οι καταθέσεις στα 227 εκατ ευρω ενώ οι ζημίες ανέρχονται στα 40 εκατ ευρώ.


Η Πειραιώς διαθέτει ένα δίκτυο 56 καταστημάτων και 737 εργαζομένων.
Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας που ελέγχει η Πειραιώς στην Ουκρανία ανέρχεται στα 240 εκατ ευρώ τα δάνεια ανέρχονται στα 216 εκατ ευρώ ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν δραστικά στα 50 εκατ ευρώ υποχωρώντας 50%.


Η Κύπρου διαθέτει ένα δίκτυο 34 καταστημάτων στην Ουκρανία μέσω της AvtoZaz bank ενώ τα δάνεια που έχει χορηγήσει ανέρχονται στα 200 εκατ ευρώ. Η Κύπρου πέτυχε κέρδη 4 εκατ ευρώ στην Ουκρανία. Μικρή παρουσία έχει και η Marfin Popular Bank.
Οι διοικήσεις των τραπεζών που διαθέτουν παρουσία στην Ουκρανία τηρούν στάση αναμονής.
Είναι γεγονός ότι ειδικά η Eurobank είχε εξετάσει ουκ ολίγες φορές την αποχώρηση της από την Ουκρανική αγορά , ωστόσο αποφασίσθηκε τελικά να στηρίξουν την θυγατρική τους σε αυτή την χρονική φάση.
Αν η κατάσταση επιδεινωθεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές από τις ελληνικές τράπεζες στην Ουκρανία. Μέχρι τώρα τουλάχιστον υποστηρίζουν ότι θα στηρίξουν τις θυγατρικές τους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης