Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε 5 ώρες οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τις υποαξίες τους από τα ομόλογα κατά 2,5 δισ ευρώ και οι ξένες κατά 7 δισ

  Σε 5 ώρες οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τις υποαξίες τους από τα ομόλογα  κατά 2,5  δισ ευρώ  και οι ξένες κατά 7 δισ
Τουλάχιστον εντυπωσιακό μπορεί να χαρακτηρισθεί το γεγονός ότι λόγω της μεγάλης μείωσης του spread από τις 870 μονάδες βάσης στις 515 μονάδες βάσης οι τράπεζες βελτίωσαν τις αποτιμήσεις τους κατά 2 δις ευρώ λογιστικά. ..
Από τον Σεπτέμβριο του 2009 όπου ξεκίνησε η άνοδος του spread και ήταν στις 140 μονάδες βάσης έως στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009 στις 235 μονάδες βάσης και στις 330 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2010 έως και την Παρασκευή 7 Μαΐου είχαν συσσωρευτεί  στο σύστημα λογιστικές υποαξίες 5,5 -6   δις ευρώ.
Μόνο η Εθνική εμφάνιζε συνολικά υποαξία λογιστική  πάνω από 3 δις ευρώ και περίπου άλλα 2,5 δις τουλάχιστον οι άλλες τράπεζες.
Να ληφθεί υπόψη ότι την Παρασκευή οι ελληνικές τράπεζες είχαν εγγράψει στιγμιαία την μεγαλύτερη λογιστική υποαξία στην ιστορία τους.
Χθες μετά την παρέμβαση μαμούθ της ΕΕ με τα 750 δις ευρώ το spread έκλεισε 350 μονάδες βάσης π.χ. στην 10ετία και μόνο από αυτή την ημερήσια μείωση της λογιστικής υποαξίας κατά 1,5 δις ευρώ και συνολικά το σύστημα 2,5 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι η μείωση των spreads δεν αποφορτίζει την τεράστια πίεση στα ομόλογα , στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά και γενικότερα την αγορά.
Μια διευκρίνιση οι τράπεζες διαθέτουν ουσιαστικά 4 βασικά χαρτοφυλάκια κατά τα οποία αποτιμούν με διάφορους τρόπους τις επενδυτικές τους θέσεις στα ομόλογα. Π.χ. υπάρχουν χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται καθημερινά και επηρεάζουν τα κέρδη και χαρτοφυλάκια που έχουν εγγραφεί με βάση τις τιμές κτήσης.
Η λογιστική απεικόνιση διαφέρει ωστόσο γεγονός είναι ότι η λογιστική υποαξία είναι υπαρκτή και όχι θεωρητική.  
Πέραν των τραπεζών αποφορτίζονται σημαντικά οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια αλλά και στους κατόχους ομολόγων δηλαδή τα απλά φυσικά πρόσωπα.
Π.χ. η 10ετία ήταν στο 65 την Παρασκευή και την Δευτέρα το 85 άρα μειώθηκαν και λογιστικές κεφαλαιακές απώλειες για τους ομολογιούχους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την Παρασκευή στο 3ετές εμφάνιζε απόδοση 20% και την Δευτέρα 9,5% αυτό συνεπάγεται εντυπωσιακή άνοδος των τιμών άρα μείωση των κεφαλαιακών υποαξιών.
Π.χ. στα 100.000 ευρώ εμφάνισε την Παρασκευή αποτίμηση των ομολόγων του 60.000 ευρώ και την Δευτέρα 85.000 ευρώ.
Στις ξένες τράπεζες π.χ. η λογιστική υποαξία είχε φθάσει τα 15 δις ευρώ και μαζί με τις ελληνικές στα 21 δις ευρώ περίπου.
Η υποαξία των τραπεζών στο εξωτερικό μειώθηκε στα 8 δις ευρώ.
Ξεκάθαρα λοιπόν καταγράφεται μια βελτίωση των χαρτοφυλακίων ομολόγων παντού.
Συνολικά οι υποαξίες μειώθηκαν κατά 9,5 με 10 δις ευρώ.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnbews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης