Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν κινητικότητα... για να σώσουν την Ιταλία και την Ισπανία - Τι θα γίνει με την Ελλάδα; Ο κίνδυνος αποπομπής της από το ευρώ παραμένει...

Οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν κινητικότητα... για να σώσουν την Ιταλία και την Ισπανία - Τι θα γίνει με την Ελλάδα; Ο κίνδυνος αποπομπής της από το ευρώ παραμένει...
Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου έχει αρχίσει, νέες προσδοκίες για επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις αγορές.
Οι προσδοκίες αυτές καλλεργήθηκαν τόσο από τις δεσμεύσεις του γαλλο - γερμανικού άξονα για την ανάγκη "επανίδρυσης" της Ευρώπης, όσο και από τη συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και τις συζητήσεις για την παροχή δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις κεντρικές τράπεζες.
Κι ενώ το ενδιαφέρον όλων έχει πλέον στραφεί στην Ιταλία και την Ισπανία, καθώς στην τρέχουσα συγκυρία, μοιάζουν οι πιο ευάλωτες χώρες απέναντι στη δίνη της κρίσης χρέους, το μείζον ερώτημα για τον Alen Mattich, αρθρογράφο της Wall Street Journal, παραμένει το εξής: "Μπορεί η Ελλάδα τελικά να σωθεί;"
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Mattich, τα τελευταία μέτρα που εξετάζονται, σχεδιάζονται με στόχο την αποφυγή της κατάρρευσης της Ιταλίας και της Ισπανίας και κατ' επέκταση της Ευρωζώνης. "Τι θα συμβεί όμως με την Ελλάδα, την πρώτη χώρα που μολύνθηκε από τον ιό της κρίσης χρέους;", διερωτάται με στόμφο ο αρθρογράφος.
Και προσθέτει: Οι αγορές ακόμη διατείνονται ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η λιτότητα στη χώρα δεν έχει τελειωμό, όπως και η συνεχιζόμενη ύφεση, το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σε όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθεί και η μη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.
Για τον Mattich, η μόνη εναλλακτική που έχουν Γερμανία και Γαλλία είναι να απορροφήσουν πλήρως μια ελληνική χρεοκοπία. Ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και επομένως η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με την προοπτική ένα κράτος μέλος της να αποχωρήσει από την "οικογένεια", ανεξάρτητα με το τι θέλουν να πιστεύουν οι τεχνοκράτες σε Βρυξέλλες και Αθήνα.
Σύμφωνα με τον Mattich, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, τότε πολύ γρήγορα θα την ακολουθήσει και η Πορτογαλία και μετά... το ντόμινο σταματημό δεν θα έχει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης