Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιέσεις στην ΕΚΤ να καθυστερήσει το QE στην Ελλάδα – Αντί 20/7 να το συνδέσουν με την τρίτη αξιολόγηση του Φθινοπώρου

tags :
Πιέσεις στην ΕΚΤ να καθυστερήσει το QE στην Ελλάδα – Αντί 20/7 να το συνδέσουν με την τρίτη αξιολόγηση του Φθινοπώρου
Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων η τρίτη αξιολόγηση λόγω της υφής των θεμάτων που θα εξεταστούν προφανώς θα ολοκληρωθεί σύντομα από 2 έως 4 μήνες.
Πιέσεις φαίνεται ότι δέχεται η ΕΚΤ ώστε…όχι να μην εντάξει αλλά να καθυστερήσει την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι λοιπόν αντί 20 Ιουλίου που προβλεπόταν ότι θα ενταχθούν 3,8 με 4 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται ότι το νέο σχέδιο είναι οι διαδικασίες να παραταθούν με στόχο να συνδεθεί η ένταξη με την τρίτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει Σεπτέμβριο αλλά προφανώς δεν θα τελειώσει Σεπτέμβριο.
Ως γνωστό όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση δεν μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε QE και προφανώς μιλάμε για μια σύντομη αξιολόγηση - εάν δεν μας εκπλήξει αρνητικά - για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων η τρίτη αξιολόγηση λόγω της υφής των θεμάτων που θα εξεταστούν προφανώς θα ολοκληρωθεί σύντομα από 2 έως 4 μήνες.
Εάν όμως η 3η αξιολόγηση ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017…Δεκέμβριο του 2017 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τυπικά καθώς ουσιαστικά μάλλον θα παραταθεί έως το καλοκαίρι του 2018 αλλά βαίνοντας ξεκάθαρα μειούμενο.
Το σενάριο που θέλει να κλείνουν όλα στις 22 Μαΐου στο Eurogroup και αμέσως μετά η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι βασικό.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι ένας μύθος και υπάρχει χώρα που έχει απομυθοποιήσει τον μύθο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Κύπρος είναι εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (QE) επειδή δεν βρίσκεται σε μνημόνιο και επειδή δεν διαθέτει investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση (βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-) αλλά δανείζεται με όρους ίσως και καλύτερα από την Ελλάδα που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.
Κατά μια άποψη θα ήταν λάθος η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν η Κύπρος που βρίσκεται εκτός μνημονίων δεν μπορεί να ενταχθεί.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να επιβραβευτεί θεωρητικά και η Κύπρος που βρίσκεται σε καλύτερη θέση να προσκρούει σε τεχνικά εμπόδια της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα ήθελε ωστόσο να δώσει ποσοτική χαλάρωση κυρίως για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα ELA και απευθείας εξάρτηση από την ΕΚΤ και να επιτρέψει στις τράπεζες να εκδώσουν πάσης φύσεως ομολογιακά για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους.
Η ΕΚΤ όμως δεν το έπραξε αυτό για τις κυπριακές τράπεζες.
Εν πάσει περιπτώσει η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει διάθεση υπό τους όρους των μέτρων για το ελληνικό χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα συνολικά μόνο 4 δισεκ. σε ποσοτική χαλάρωση αλλά το νέο στοιχείο είναι ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα αλλά θα μετατεθεί για το Φθινόπωρο.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει ήδη 18 δισεκ. ελληνικού χρέους.

Τρέχουσες και δυνητικές τιμές και αποδόσεις ελληνικών ομολόγων
Ομόλογο Ελλάδα

Τρέχουσα μέση τιμή / απόδοση (3/5/2017)

Μελλοντική τιμή /απόδοση με QE

10ετές 24/2/2017

83,75 μονάδες βάσης / 6,02%

87 μονάδες βάσης / 5,5%

3ετές λήξης 2019

98,20 μονάδες βάσης / 5,78%

100,50 μονάδες βάσης / 4,5%

Ετήσιο λήξης 17/6/2017

99,60 μονάδες βάσης / 5,26%

100 μονάδες βάσης / 3%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης