Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Ασφαλιστική: Η πώληση της δεν θα προσφέρει πολλά στην Εθνική… η μάχη Fosun με Calamos και η ΕΚΤ

tags :
Εθνική Ασφαλιστική: Η πώληση της δεν θα προσφέρει πολλά στην Εθνική… η μάχη Fosun με Calamos και η ΕΚΤ
Για την Εθνική τράπεζα που πουλάει την Εθνική Ασφαλιστική το τίμημα που θα αποκομίσει δεν θα κάνει μεγάλες διαφορές στην ήδη ισχυρή κεφαλαιακής της διάρθρωση
O κλάδος των ασφαλειών αποδεσμεύεται πλήρως από το τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει θυγατρική ασφαλιστική εταιρία στις τράπεζες και πλέον πλησιάζει η πώληση και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ενδιαφέρον ως γνωστό έχουν εκδηλώσει η κινεζική Fosun η οποία έχει πολυποίκιλη δραστηριότητα στην Ελλάδα με συμμετοχές σε εισηγμένες και μη εταιρίες.
Επίσης ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική έχει εκδηλώσει σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο Calamos του ομώνυμου fund.
Μεταξύ των δύο υποψηφίων η Focun θα δώσει μάλλον μεγαλύτερο τίμημα αλλά το πλεονέκτημα του Calamos είναι ότι η ΕΚΤ δεν αντιμετωπίζει τόσο θετικά την Fosun.
Ο Τσίπρας βρέθηκε στην Κίνα και προφανώς η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Εθνική Ασφαλιστική με 3,4 δισεκ. ενεργητικό και 3 δισεκ. υπό διαχείριση assets εμφανίζει κέρδη 43 εκατ ευρώ.
Με βάση τα κέρδη του 2016 που μειώθηκαν σε συνδυασμό με τα κεφάλαια στα 747 εκατ σε επίπεδο ομίλου εξάγεται το συμπέρασμα ότι για το 100% ένα τίμημα της τάξης των 650 με 750 εκατ είναι το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί.
Για την Εθνική τράπεζα που πουλάει την Εθνική Ασφαλιστική το τίμημα που θα αποκομίσει δεν θα κάνει μεγάλες διαφορές στην ήδη ισχυρή κεφαλαιακής της διάρθρωση, ωστόσο απαλλασσόμενη από την Εθνική Ασφαλιστική – σημειωτέον η Εθνική τράπεζα δεν θα ήθελε να την πουλήσει – θα βελτιώσει μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και θα απελευθερώσει κεφάλαια.
H σχέση P/BV θα βελτιωθεί αλλά η διαφορά στην κεφαλαιακή διάρθρωση δεν θα είναι τόσο ουσιώδης.
Η Εθνική Ασφαλιστική για να τεθεί απλά θα έχει το ίδιο αντίκτυπο με την πώληση της UBB στην Βουλγαρία.
Όμως για τους υποψηφίους αγοραστές προφανώς η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα τους καταστήσει leader στην εσωτερική ασφαλιστική αγορά άπαξ και διαθέτει 155 γραφεία, 2.128 αντιπροσώπους που θα μειωθούν εκ των πραγμάτων και 3 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια.
Οι προσφορές των δύο υποψηφίων αξιολογούνται από την διοίκηση Φραγκιαδάκη στην Εθνική…ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να ασκηθούν και πολιτικές πιέσεις προς την μια ή άλλη κατεύθυνση.
Πρακτικά όμως για την Εθνική τράπεζα ο αντίκτυπος της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στα κεφάλαια θα είναι περιορισμένος αλλά στην δομή της κερδοφορίας θα έχει μεγαλύτερη επίδραση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης