Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγκρίθηκε από τη ΓΣ της Attica Bank η μεταβίβαση NPLs ύψους 1,331 δισ. ευρώ στην Aldridge EDC

tags :
Εγκρίθηκε από τη ΓΣ της Attica Bank η μεταβίβαση NPLs ύψους 1,331 δισ. ευρώ στην Aldridge EDC
Ο διαχειριστής που ανέλαβε τα προβληματικά δάνεια της Attica bank είναι το Aldridge ένα άγνωστος σχεδόν επενδυτής ο οποίος κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στις 7 Απριλίου του 2017
Την υλοποίηση του σχεδίου αγοράς και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας ΑΜΚ με κεφαλαιακή ενίσχυση TIER I από το Aldridge EDC, ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Attica Bank.
Η απόφαση για την πώληση των NPLs εντάσσεται στο πλαίσιο της υποχρέωσης κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών 70 εκατ. ευρώ που έμεναν ακάλυπτες από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr, χωρίς την παρουσία του Τύπου θα διεξαχθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, κατά την οποία θα αποφασιστεί η υλοποίηση του σχεδίου αγοράς και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η διοίκηση της Attica Bank θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στις 13:30.
Ειδικότερα, σήμερα η Attica Bank θα αποφασίσει επί του συγκεκριμένου θέματος:
1. Έγκριση υλοποίησης του σχεδίου αγοράς και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας ΑΜΚ με κεφαλαιακή ενίσχυση TIER I από επενδυτή που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά.
2. Διάφορες ανακοινώσεις.

Η εισήγηση του εκπροσώπου του εκπροσώπου του ΤΜΕΔΕ  Κ. Μακέδου

Η Γενική Συνέλευση καλείται να υπερψηφίσει την πρόταση της Διοίκησης της ATTICA  BANK για την «υλοποίηση του σχεδίου αγοράς και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας ΑΜΚ με κεφαλαιακή ενίσχυση TIER I από Επενδυτή που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά.»
Όπως γνωρίζετε εν συνεχεία παρέμβασης του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 14ης Δεκεμβρίου του 2016 αποφάσισε ότι:  «Η Διοίκηση της Τράπεζας εξουσιοδοτείται να εξειδικεύσει τους όρους των ομολόγων που θα εκδοθούν και να ενημερώσει σχετικά τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία θα συγκληθεί για να εγκρίνει τον επενδυτή και τις οριστικές συμφωνίες υλοποίησης του προγράμματος (MoU, SLA κ.ο.κ.).».
Ήδη την Τρίτη 9 Μαΐου, ως Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., υποβάλαμε συγκεκριμένες ερωτήσεις στο ΔΣ και την Πέμπτη 11 Μαΐου λάβαμε τις απαντήσεις που όλοι γνωρίζετε, αφού αυτές, με ορθή πρωτοβουλία του ΔΣ, κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της τράπεζας.
Με την απάντηση του ΔΣ διευκρινίστηκε η δομή της συναλλαγής και γνωστοποιήθηκε το πρόσωπο του Επενδυτή, ήτοι η εταιρεία ALDRIDGE EDC Specialty Finance.
Πέραν όμως των ερωτημάτων που θέσαμε θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα θέματα που θεωρούμε αυτονόητα, αν και δεν έχουμε λάβει γνώση ούτε του κειμένου της δεσμευτικής προσφοράς, ούτε της αξιολόγησης του Επενδυτή, ούτε των σχεδίων συμβάσεων που έχουν καταρτιστεί, αφού αυτά θεωρούνται από τη Διοίκηση «ότι υλοποιούν επακριβώς όσα έχουν προαποφασισθεί κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ATTICA BANK της 14ης Δεκεμβρίου του 2016», σύμφωνα άλλωστε και με την τελευταία ανακοίνωσή της Διοίκησης.
Έτσι θεωρούμε αυτονόητο ότι το ΔΣ και η εταιρεία Clayton, που έχει αναλάβει τη διαδικασία αξιολόγησης του Επενδυτή, έχουν πλήρως ελέγξει και λάβει όλες τις κατάλληλες δεσμεύσεις και εγγυήσεις σχετικά:
α. με την καταλληλότητα του Επενδυτή, το μέγεθος, την αξιοπιστία, την εμπειρία του, τη μετοχική του σύνθεση, την προέλευση των κεφαλαίων του, την άμεση διαθεσιμότητα των αναγκαίων για τη συναλλαγή κεφαλαίων  και με βάση αυτά έχουν, κατ’ αρχήν τουλάχιστον, εξασφαλίσει την αποδοχή του Επενδυτή από την ΤτΕ και τον SSM.   
β. με την ουσιαστική δέσμευση του Επενδυτή, ώστε να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της όλης συναλλαγής σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι είναι προφανές σε όλους ότι αν εν τέλει για οποιονδήποτε λόγο ο Επενδυτής έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει από τη δεσμευτική του προσφορά και το πράξει τότε η Τράπεζα θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη θέση, αφού θα πληγεί η αξιοπιστία της ενώ θα δημιουργηθούν σοβαρά ερωτηματικά για τον λόγο της υπαναχώρησης του Επενδυτή.
Με αυτές τις επισημάνσεις και θεωρώντας ως δεδομένο ότι έχουν όλες καλυφθεί από τη Διοίκηση της Τράπεζας, θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΔΣ και θα ευχηθούμε η συναλλαγή αυτή να είναι η ολοκλήρωση της σταθεροποιητικής προσπάθειας της ATTICA BANK και η αρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας.
Πρόσθετα και αμέσως μετά την έγκριση των συγκεκριμένων προτάσεων τόσο από την Γενική Συνέλευση όσο και από την ΤτΕ, και πάντα με βάση τη θεσμική μας ιδιότητα θα ζητήσουμε από τον επενδυτή – διαχειριστή των καταγγελμένων δανείων, ενημέρωση για τις μεθόδους που θα ακολουθήσει, θέτοντάς του όμως παράλληλα, τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κλάδου μας σε θέματα που αφορούν εκτός από την πρώτη κατοικία και τις ευπαθείς ομάδες, την προστασία των δανειοληπτών μελών μας και μετόχων τεχνικών μελετητικών ή εργοληπτικών εταιρειών, που εξαιτίας της κρίσης βρέθηκαν σε αδυναμία αποπληρωμής τους.
Μόνο έτσι θα προασπίσουμε τον αναπτυξιακό ρόλο της ATTICA BANK και του Ταμείου μας, του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Τι ανέφερε από 12/5 το www.bankingnews.gr

Διερευνώντας από πού θα κερδίσει το Aldridge που ανέλαβε τα 1,331 δισεκ. NPLs της Attica bank

Το Balbec Capital ο βασικός διεκδικητής των προβληματικών δανείων της Attica bank αποσύρθηκε.
Ο διαχειριστής που ανέλαβε τα προβληματικά δάνεια της Attica bank είναι το Aldridge ένα άγνωστος σχεδόν επενδυτής ο οποίος κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στις 7 Απριλίου του 2017.
Με βάση την επίσημη ανακοίνωση της Attica bank το Aldridge EDC, Speciality Finance (AEDC) έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου διαχειρίζεται 2 δισεκ. ευρώ δάνεια ονομαστικής αξίας – άρα η πραγματική τους είναι χαμηλότερη – για 2,3 εκατ πελατών.
Αν διαιρέσουμε τα 2 δισεκ. με τα 2,3 εκατ πελάτες προκύπτει ότι κάθε πελάτης αντιστοιχεί σε 870 ευρώ.
Άρα το Aldridge δεν έχει μεγάλη εμπειρία από επιχειρηματικά δάνεια.
Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα είναι
1)Τι κερδίζει η Attica bank
2)Τι και με ποιο τρόπο θα κερδίσει το Aldridge;
Εκ πρώτης όψεως η Attica bank καλύπτει μια υποχρέωση που έχει προς την ΤτΕ να καλύψει 70 εκατ ευρώ.
Αυτό εξασφαλίζεται οπότε η τράπεζα θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη άρα και κερδισμένη.
Άρα εκ πρώτης όψεως το deal διασφαλίζει την Attica bank.
Η Attica bank θα κερδίσει – εάν κερδίσει – και από την συμμετοχή με 20% στην εταιρία διαχείρισης.
Επίσης δεν θα έχει το βάρος των 1,331 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων.
Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο πώλησης ήταν 1,035 δισεκ. δηλαδή αυξήθηκε το χαρτοφυλάκιο NPLs κατά 300 εκατ και σίγουρα αυτό είναι προς όφελος του Aldridge
Το κρίσιμο ερώτημα είναι από πού θα κερδίσει το Aldridge;
Τα 1,331 δισεκ. ευρώ κατανέμονται ως εξής θα συσταθεί εταιρία ειδικού σκοπού που θα εκδώσει 2 ομόλογα.
525,2 εκατ ευρώ το ομόλογο σειράς Α
806,4 εκατ ευρώ ομόλογο σειράς Β.
Η Attica bank θα πουλήσει το ομόλογο των 806,4 εκατ ευρώ και έναντι αυτού θα πάρει 70 εκατ ως κεφάλαιο.
Η Attica bank αναφέρει πολλές φορές ότι εισπράττει 70 εκατ με τρόπο αποδεκτό από τις εποπτικές αρχές… και αυτό το αναφέρει προφανώς λόγω της χαμηλής ονομαστικής αξίας.
Τα 806,4 εκατ ουσιαστικά πουλήθηκαν στο 9% της ονομαστικής αξίας.
Υπάρχει ένα ερωτηματικό εάν τα 806 εκατ έχουν πραγματική αξία 9% ή χαμηλότερη αλλά θα πάρουμε ως παραδοχή ότι είναι 9% αφού σε αυτή την τιμή θα αγοραστούν.
Η Attica bank διατηρεί το δικαίωμα είσπραξης οποιουδήποτε ποσού από την διαχείριση του ομολόγου που σχετίζεται με τα 525,2 εκατ ευρώ ομόλογα.
Όμως το ερώτημα παραμένει από πού θα κερδίσει το Aldridge και πόσα;
Θα πάρουμε μια υπόθεση και πιστεύουμε ότι δεν θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Η εταιρία διαχείρισης θα έχει με 80% μέτοχο το Aldridge και 20% την Attica bank.
Το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων προς πώληση είναι 1,331 δισεκ. ευρώ.
Η προμήθεια που θα λαμβάνει το Aldridge για 5 έως 7 χρόνια θα είναι 1,5% με 2% επί του συνολικού ποσού.
Δηλαδή από 20 έως 26 εκατ ευρώ τον χρόνο για 5 χρόνια 100 εκατ με 130 εκατ ή για 7 χρόνια 140 εκατ με 186 εκατ ευρώ.
Το Aldridge θα κερδίζει το 80% των ποσών αυτών δηλαδή από 80 εκατ στο ελάχιστο έως 149 εκατ ευρώ στο μέγιστο.  
Το ερώτημα όμως είναι το εξής.
Ποιος κέρδισε περισσότερα;
Η Attica bank ή το Aldridge;
Η Attica bank βεβαίως κάλυψε το κεφαλαιακό κενό των 70 εκατ άρα εκ πρώτης όψεως διασφάλισε το μέλλον της.
Όμως στρατηγικά το Aldridge θα κερδίσει περισσότερα τα οποία θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και το διπλάσιο – υπό όρους – του ποσού που θα καταβάλλει στην Attica bank δηλαδή τα 70 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης