Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί παρά τα θετικά νέα οι πιστοληπτικοί οίκοι δεν αναβαθμίζουν την Ελλάδα; - Θέλουν εικόνα για την χρηματοδότηση μετά το 2018

tags :
Γιατί παρά τα θετικά νέα οι πιστοληπτικοί οίκοι δεν αναβαθμίζουν την Ελλάδα;  - Θέλουν εικόνα για την χρηματοδότηση μετά το 2018
Οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος θα είναι άκρως συντηρητικές γιατί υπάρχει ο προβληματισμόςαπό τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος και γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της χρηματοδότησης μετά το 2018.
Την Παρασκευή 12 Μαΐου του 2017 μετά από μπαράζ θετικών ειδήσεων «υπήρξε μια αρνητική είδηση» που δεν σχολιάστηκε με την δέουσα προσοχή.
Η είδηση ήταν ότι παρά την προκαταρκτική συμφωνία, παρά τον συμβιβασμό που έχει υπάρξει στο χρέος και παρά την διάθεση να επέλθει συμφωνία Ελλάδος – δανειστών η DBRS δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.
Αντιθέτως διατήρησε αμετάβλητη την βαθμολογία σε CCC high και ουδέτερο το outlook.
Το νέο στοιχείο που γνωρίζαμε μεν αλλά δεν είχε επισημοποιηθεί ήταν οι ανησυχίες για το μοντέλο χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά το 2018.
Με βάση τον Καναδικό οίκο DBRS οι παράγοντες για την αναβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό:
(1) συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της για την εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
(2) σαφέστερη άποψη για την εξωτερική χρηματοδότηση πέραν της ολοκλήρωσης του Τρίτου Προγράμματος τον Αύγουστο του 2018
(3) εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών στο δημόσιο τομέα
(4) οικονομική ανάκαμψη.
Προσεχώς οι 3 από τις 4 παραμέτρους θα πληρούνται η μόνη παράμετρος που δεν πληρείται είναι ο τρόπος της εξωτερικής χρηματοδότησης μετά τον Αύγουστο του 2018.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν ένα θέμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο προφανώς ούτε από τους δανειστές.
Ακόμη και το χρέος έστω και με τρόπο ημιτελή θα διευθετηθεί, το ζήτημα της χρηματοδότησης για μετά το 2018.
Να σημειωθεί ότι στις 21 Ιουλίου η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος από B- σε Β δηλαδή αναβάθμιση μια βαθμίδα.
Η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα στις 18 Αυγούστου στην κλίμακα CCC+ από CCC ή 2 κλίμακες σε B-
H Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα 23 Ιουνίου κατά μια κλίμακα σε Caa2 από Caa3.
Ωστόσο οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος θα είναι άκρως συντηρητικές γιατί υπάρχει ο προβληματισμόςαπό τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος και γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της χρηματοδότησης μετά το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης