Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ είναι αδύνατο να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε QE εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Σηματωρός το απαραίτητο ΔΝΤ

tags :
Η ΕΚΤ είναι αδύνατο να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε QE εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Σηματωρός το απαραίτητο ΔΝΤ
Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό χρέος, τότε αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα συνολικό.
Το μήνυμα Praet εκ των βασικών στελεχών της ΕΚΤ ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση QE είναι τεχνικά εφικτή ακόμη και χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ είναι μια πολιτική και έωλη τοποθέτηση.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποσαφηνίσει εάν θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και εάν χωρίς το ΔΝΤ μπορεί να συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA.
H δήλωση του Praet εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ δια του M. Draghi είχε αναφέρει τα εξής
1)ότι η ΕΚΤ για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να πραγματοποιήσει ειδική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους DSA με βασικό και δυσμενές σενάριο.
2)Ο ρόλος του ΔΝΤ λειτουργεί ως προπομπός ως σηματωρός για την ΕΚΤ.
Δηλαδή μια θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ θα διευκόλυνε προφανώς την ΕΚΤ να συντάξει μια αντίστοιχη έκθεση βιωσιμότητας.
Ο Praet ωστόσο δήλωσε ότι τεχνικά είναι εφικτή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αναφορά στην φράση τεχνικά εφικτή μάλλον σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι τυπικά βιώσιμο έως το 2030 και από το 2030 και μετά δεν είναι βιώσιμο.
Οπότε άπαξ και το χρέος είναι τυπικά βιώσιμο έως το 2030 η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει το ελληνικό χρέος σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα αφορά το διάστημα 2017 με 2018.
Όμως εάν αυτό ισχύει….τότε η ΕΚΤ γιατί δεν ενέταξε το ελληνικό χρέος σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν 5 ή 8 μήνες;
Γιατί δεν είχε κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα υποστηρίξουν ορισμένοι ναι είναι αλήθεια αλλά το χρέος πριν 5 ή 8 μήνες ήταν μέχρι το 2030 βιώσιμο.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα με την ποσοτική χαλάρωση είναι ότι το ΔΝΤ είναι ο βασικός θιασώτης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι εάν υπάρξει πλάνο μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τότε θα μπορέσει να τροποποιήσει την έκθεση βιωσιμότητας και από εξαιρετικά μη βιώσιμο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με 3,5 με 3,8 δισεκ. στο ελληνικό χρέος.
Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2030.
Εάν η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ διατηρήσει το συμπέρασμα για το χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο….πως η ΕΚΤ θα δικαιολογήσει ένα διαφορετικό συμπέρασμα;
Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό χρέος, τότε αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα συνολικό.
Το ΔΝΤ θα θεωρεί ως μη βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ θα το θεωρεί βιώσιμο;
Υπάρχει κάποια λογική σε μια τέτοια αντίφαση;

Υποσημείωση

Η αγορά περιμένει να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 20 Ιουλίου που είναι και το βασικό σενάριο. 
Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μετατεθεί για αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης