Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς τελική συμφωνία στο Eurogroup 22/5 - Το ανακοινωθέν θα «προσδιορίζει» μέτρα για χρέος 15/6 για να καθησυχάσουν αγορές

tags :
Χωρίς τελική συμφωνία στο Eurogroup 22/5 - Το ανακοινωθέν θα «προσδιορίζει» μέτρα για χρέος 15/6 για να καθησυχάσουν αγορές
Θα πρέπει να υπάρχει ένα οδικός χάρτης χρονοδιαγραμματικά προσδιορισμένος ώστε να ελαχιστοποιήσουν τυχόν ανησυχίες στις αγορές
Με στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές, Γερμανία, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ συγκλίνουν στην άποψη ότι ακόμη και εάν δεν ανακοινωθεί τελική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου του 2017 για την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει ένα οδικός χάρτης χρονοδιαγραμματικά προσδιορισμένος ώστε να ελαχιστοποιήσουν τυχόν ανησυχίες στις αγορές.
Η Γερμανία θέλει τα μέτρα για το χρέος να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου περί τον Οκτώβριο του 2017, ωστόσο η ΕΚΤ όπως και το ΔΝΤ θεωρούν ότι η διευθέτηση του χρέους με ποσοτικούς όρους και ποιοτικούς δηλαδή με προσδιορισμό των μέτρων δεν μπορεί να μετατεθεί για το μέλλον.
Μετατίθεται η εφαρμογή όχι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων.
Επίσης ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος ούτε το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ούτε η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ποια είναι η προτεινόμενη λύση;

Θα συγκληθεί το Washington Group δηλαδή η ομάδα των εμπλεκομένων για το ελληνικό χρέος, πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο ESM που έχει αναλάβει την ανάλυση των μέτρων για το ελληνικό χρέος δεν θα καταθέσει προτάσεις ώστε να εγκριθούν στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα συμβούν τα εξής.
-Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα έκανε όλα τα απαραίτητα και για τον λόγο αυτό η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
-Στο ανακοινωθέν του Eurogroup το ενδιαφέρον θα επικεντρώνεται στο ζήτημα του χρέους και στον χρόνο καταβολής της δόσης.
Η δόση των 7,5 με 8 δισεκ. θα καταβληθεί την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου το αργότερο.
Με βάση το επικρατέστερο σενάριο ως προς το μείζον θέμα του χρέους το ανακοινωθέν θα αναφέρει αφενός την πρόθεση των ευρωπαίων να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος από το 2018 και ταυτόχρονα θα προσδιορίζεται ότι προσεχώς – τις προσεχείς εβδομάδες – θα ληφθούν πρωτοβουλίες ποσοτικοποίησης και προσδιορισμού των μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Με αυτή την αναφορά οι επενδυτές και συνολικά η αγορά θα αντιδράσει μόνο θετικά καθώς θα προεξοφλήσει και επίσημα την διευθέτηση του χρέους.
Οποιαδήποτε απόκλιση αοριστία ή σύγχυση περί του χρόνου ανακοίνωσης των μέτρων για το ελληνικό χρέος μόνο ζημία θα προκαλέσουν.
Πάντως με βάση όλες τις ενδείξεις, το Eurogroup θα προσδιορίσει ότι έως τα μέσα Ιουνίου – 15 Ιουνίου είναι το επόμενο Eurogroup – ο ESM θα έχει προσδιορίσει και αποτιμήσει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Μόνο υπό την αίρεση ότι εντός του Ιουνίου του 2017 αποτιμηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ακολουθήσουν
1)Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ την γνωστή DSA
2)Τα στελέχη του Ταμείου θα εισηγηθούν στο διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου του 2017 να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα συμβολικό ποσό ίσως όχι 3,5 δισεκ. αλλά μπορεί και 2 δισεκ. ευρώ.
3)Αρχές Ιουνίου η ΕΚΤ θα διεξάγει την δική της έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Εφόσον όλα έχουν εξελιχθεί τότε θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 20 Ιουλίου του 2017.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πουλήσουν περίπου 2 με 2,5 δισεκ. ενώ συνολικά θα δοθούν 3,8 δισεκ. ευρώ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά με όρους αγοράς;

Μόνο υπό αυτό το σενάριο και με αυτό το χρονοδιάγραμμα η χρηματιστηριακή αγορά στην Ελλάδα θα αντιδράσει θετικά οδηγώντας σε βάθος 4-6 μηνών το ελληνικό χρηματιστήριο στις 950 με 1000 μονάδες.
Στα ομόλογα το 5ετές στο 4% με 4,3% και το 10ετές στο 5% ή στο βέλτιστο σενάριο 1% με 1,2% υψηλότερα από το 10ετές της Πορτογαλίας 3,20% η Πορτογαλία +1,2% = 4,4%.
Προφανώς οποιαδήποτε μετάθεση όχι της εφαρμογής αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2018 αλλά της αποτίμησης των μέτρων για το ελληνικό χρέος θα λειτουργήσει αρνητικά θα ανακόψει το σενάριο ανόδου και θα οδηγήσει σε διόρθωση την αγορά όχι μεγάλης κλίμακας αλλά θα καθυστερήσει να εξελιχθεί το θετικό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης