Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 15/6 η Ελλάδα παίρνει μόνο δόση και ΔΝΤ επί της αρχής – Ποιες είναι οι αιτίες της αποτυχίας, πως χάθηκαν χρέος – QE

tags :
Στις 15/6 η Ελλάδα παίρνει μόνο δόση και ΔΝΤ επί της αρχής – Ποιες είναι οι αιτίες της αποτυχίας, πως χάθηκαν χρέος – QE
Όμως είναι θλιβερό πόσο ψηλά σήκωσε η Ελλάδα τον πήχη των προσδοκιών για να καταλήξει να πάρει τα ελάχιστα… - Πραγματικά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σκληρή αυτοκριτική για αυτή την αποτυχία.
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα θα υποστεί μια ψυχρολουσία για την οποία ωστόσο είναι προϊδεασμένη.
Δεν θα πάρει λύση για το χρέος, δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση.
Το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει.
Τα δύο βασικά ερωτήματα είναι
1)Γιατί απέτυχε η Ελλάδα να πάρει χρέος και QE
2)Τι θα πάρει τελικώς από το Eurogroup;

Γιατί απέτυχε η Ελλάδα να πάρει χρέος και QE;

Το 2016 η Ελλάδα είχε μια μεγάλη ευκαιρία.
Εάν έκλεινε έγκαιρα την δεύτερη αξιολόγηση περί τον Μάιο του 2016 θα έπαιρνε χρέος και έως το τέλος του 2016 θα έπαιρνε και ποσοτική χαλάρωση.
Η ΕΚΤ ήταν έτοιμη το 2016 να δώσει QE στην Ελλάδα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το 2016 η διευθέτηση του χρέους, οι θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας και η ένταξη στο QE στην ποσοτική χαλάρωση θα έδιναν για το 2017 μια σημαντική ώθηση στην οικονομία.
Ευθύνη για το αδιέξοδο του 2016 δεν φέρει η Γερμανία ή το ΔΝΤ αλλά αποκλειστικά η Ελλάδα καθώς χρειάστηκαν 15 μήνες για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Όπως ορθά είπε ο επικεφαλής του Euro Working Group η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2017 θα έπρεπε να κλείνει την 6η αξιολόγηση όχι την 2η αξιολόγηση.
Άπαξ και χάθηκε η ευκαιρία του 2016 ουσιαστικά είχε καταρρεύσει ο σχεδιασμός στήριξης της Ελλάδος.
Πρόκειται για ηθελημένη και σκόπιμη παραπλάνηση από την ελληνική κυβέρνηση όταν ακόμη υποστηρίζει ότι θα πάρει χρέος και QE όταν γνωρίζει ότι αυτά έχουν αποκλειστεί.
Όταν οι ευρωπαίοι μαζί και το ΔΝΤ διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα σκοπίμως κωλυσιεργεί και παρατείνει μια αξιολόγηση 15 μήνες…με πρωτοβουλία της Γερμανίας και του Schaeuble μπήκε τέλος στα σχέδια για χρέος και ποσοτική χαλάρωση.
Πολλοί λανθασμένα υποστηρίζουν ότι Markel και Schaeuble δεν θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα χρέος και QE επειδή πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και δεν θέλουν να προκαλέσουν… τον γερμανό φορολογούμενο ψηφοφόρο.
Αυτό είναι ελληνικό εφεύρημα.
Η Merkel και ο Schaeuble θα εκλεγούν πάλι στην Γερμανία το CDU θα εκλεγεί πάλι στην Γερμανία με μεγάλη διαφορά από τους σοσιαλδημοκράτες του SPD.
H Γερμανία δεν θέλει να δοθεί η λύση του χρέους τώρα γιατί πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση κοροϊδεύει…
Αντί να υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις μεταρρυθμίσεις έγκαιρα κωλυσιεργεί…
Η διαπραγματευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς και αυτή η αποτυχία γύρισε μπούμερανγκ…
Όταν η Ελλάδα υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ακόμη και +4% και ΑΕΠ πάνω από 2,5% τότε η χώρα δεν χρειάζεται διευθέτηση του χρέους.
Ο στόχος οι δαπάνες για το χρέος σε ετήσια βάση να μην υπερβαίνουν το 15% με αυτούς τους στόχους επιτυγχάνονται…
Η Ελλάδα εμφανιζόταν στα Eurogroup άνετη…διεμήνυε ότι μπορεί να πιάνει τους στόχους και ταυτόχρονα ζητούσε διευθέτηση χρέους και QE.
Η Γερμανία όπως και το ΔΝΤ όταν διαπίστωσαν ότι οι στόχοι δεν είναι διατηρήσιμοι και όταν διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική τακτικισμού…πήραν την μεγάλη απόφαση.
Η διευθέτηση του χρέους θα εξεταστεί το 2018… όχι στις 6 Νοεμβρίου στο Eurogroup εκείνης της περιόδου αλλά το 2018 ίσως στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2018 το νωρίτερο.
Ως προς την ποσοτική χαλάρωση άπαξ και χάθηκε η ευκαιρία του 2016… και λόγω της εμπλοκής με την αξιολόγηση η Γερμανία έβαλε veto.
Η Ελλάδα δεν θα πάρει QE είπε η Γερμανία και το σπουδαιότερο… σε αυτή την θέση συμφώνησε και η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ το 2016 ήθελε να δώσει QE…. το 2017 η ΕΚΤ δεν θα δώσει QE στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ ορθώς τονίζει ότι μόνο εάν καταστεί βιώσιμο το χρέος και συνταχθεί θετική έκθεση βιωσιμότητας θα δοθεί QE στην Ελλάδα.
Πρόσφατα αποκαλύψαμε ότι ακόμη και εάν δίδονταν τα μέτρα για το χρέος, υπήρχε δηλαδή διευθέτηση του ελληνικού χρέους η ΕΚΤ θα έπρεπε να εκπονήσει έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος.
Στην έκθεση βιωσιμότητας θα χρησιμοποιούσε δύο σενάρια το βασικό και το δυσμενές (adverse) σενάριο.
Η είδηση σοκ είναι ότι ακόμη και με μέτρα για το ελληνικό χρέος… στο βασικό σενάριο της DSA της ΕΚΤ το ελληνικό χρέος θα ήταν βιώσιμο αλλά στο δυσμενές σενάριο ΔΕΝ θα ήταν βιώσιμο.
Ως γνωστό και από τα stress tests των τραπεζών οι αγορές λαμβάνουν υπόψη όχι το βασικό αλλά το δυσμενές σενάριο.
Η ΕΚΤ λοιπόν ΔΕΝ θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Άρα η ελληνική επικοινωνιακή στρατηγική ότι εάν πάρουμε χρέος θα μας δοθεί το QE είναι ένας ευφάνταστος μύθος μια ανούσια προσδοκία.

Τι θα πάρει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου του 2017;

Τι θα πάρει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου του 2017 στο Eurogroup;
Θα πάρει τα εξής
1)Θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μετά από 15 μήνες καθυστέρηση.
2)Θα δοθεί η δόση.
Αρχικά υπήρχε σχέδιο να δοθεί δόση 9,5 δισεκ. για να βοηθηθεί η Ελλάδα.
Μάλλον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η Ελλάδα μπορεί να πάρει δόση 9,5 δισεκ. με δύο υποδόσεις άμεσα τα 7,2 δισεκ. και σε επόμενη φάση την επόμενη.
3)Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με βάση την συμφωνία επί της αρχής.
Το ΔΝΤ δίνει πίστωση χρόνου στην Ελλάδα, την Γερμανία, τους δανειστές και στον εαυτό του ώστε να κλείσουν όλες οι…εκκρεμότητες με την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα του δυτικού πολιτισμού και των ανεπτυγμένων χωρών όπου το ΔΝΤ θα παραμείνει ενεργοποιώντας την διαδικασία συμφωνίας επί της αρχής.
Συμφωνία επί της αρχής σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει χωρίς νέο δάνειο, θα αξιολογεί κανονικά την Ελλάδα, πρόκειται ουσιαστικά για μια συμφωνία σε αναμονή.

Οι χώρες στις οποίες το ΔΝΤ συμμετείχε με Συμφωνία επί της Αρχής...προσεχώς και η Ελλάδα

4)Θα ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να λαμβάνει πιο ενεργά από το αναπτυξιακό πακέτο Juncker…ωστόσο η Γερμανία ζητάει όλες οι αποφάσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδος να συνδεθούν με την 3η αξιολόγηση που ξεκινάει αρχές Οκτωβρίου του 2017.
Στην 3η αξιολόγηση θα τεθούν θέματα αποκρατικοποιήσεων με μαζικό τρόπο και βεβαίως ανάπτυξης, επίσης ζητήματα ασφαλιστικού και δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στις προς αποκρατικοποίηση οργανισμούς και εταιρίες.
5)Δεν είναι σαφές εάν στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου ανοίξει το θέμα του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος μετά το 2018, ένα 4ο μνημόνιο το οποίο θα διαθέτει capital buffer δηλαδή κεφαλαιακό απόθεμα αλλά δεν θα λειτουργεί με την λογική.... ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά δόση ....αλλά το κεφαλαιακό απόθεμα θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης για τις εκδόσεις ομολόγων που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα όταν θα βγαίνει στις αγορές.

Συμπέρασμα

Το 2016 η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να πάρει μια καλή συμφωνία.
Το 2017 η Ελλάδα παίρνει μια ιμιτασιόν συμφωνία χωρίς χρέος και χωρίς QE.
Είναι προφανές ότι η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι κακή.
Δεν είναι τραγική για τις αγορές γιατί το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και με τον μηχανισμό συμφωνία επί της αρχής.
To ΔΝΤ θεωρείται από τις αγορές και τους επενδυτές ως μηχανισμός φερεγγυότητας και εγγύησης ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με σοβαρότητα.
Όμως είναι θλιβερό πόσο ψηλά σήκωσε η Ελλάδα τον πήχη των προσδοκιών για να καταλήξει να πάρει τα ελάχιστα…
Πραγματικά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σκληρή αυτοκριτική για αυτή την αποτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης