Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το 1% των NPLs σε μέσα ενημέρωσης έχει στείλει κατηγορούμενες τις διοικήσεις των τραπεζών;

tags :
Γιατί το 1% των NPLs σε μέσα ενημέρωσης έχει στείλει κατηγορούμενες τις διοικήσεις των τραπεζών;
Αυτή η δαιμονοποίηση βλάπτει το banking και στο τέλος δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες γιατί απλά οι τραπεζίτες κινήθηκαν εντός του πλαισίου που θέτουν οι εποπτικές αρχές.
Γιατί το 1% των προβληματικών δανείων σε μέσα ενημέρωσης έχει στείλει κατηγορούμενες τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών;
Τα δάνεια προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγγίζουν τα 800 με 850 εκατ ευρώ.
Αντιστοιχούν στο 1% των συνολικών προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών και γι΄αυτό το 1% έχουν ασκηθεί δύο ποινικές διώξεις
1)Για τα δάνεια του ΔΟΛ στην διοίκηση της Alpha bank
2)Για τα δάνεια στον Πήγασο στις διοικήσεις 3 τραπεζών Alpha, Εθνικής και Πειραιώς.
Γιατί ενώ τα προβληματικά ανοίγματα ξεπερνούν τα 100 δισεκ. οι εισαγγελείς εστιάζονται στα 850 εκατ ευρώ;

Πριν απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί το εξής
Πως δόθηκαν δάνεια από τις τράπεζες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Πριν χρόνια οι μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι όπως ΔΟΛ, Πήγασος ήταν εύρωστοι, πουλούσαν οι εφημερίδες πολλαπλάσια φύλλα από την τρέχουσα περίοδο, είχαν περισσότερα διαφημιστικά έσοδα και γενικώς η οικονομική τους κατάσταση ήταν καλύτερη.
Εκείνη την περίοδο πριν 5 ή 6 χρόνια οι εκδοτικοί όμιλοι ήταν παντοδύναμοι, στηρίζονταν από τις κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των τραπεζών για να είναι αρεστοί χορηγούσαν δάνεια όχι όμως με την λογική δανεικά και αγύριστα…
Οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια έχοντας εξασφαλίσεις υπαρκτά στοιχεία  δηλαδή κυκλοφορίες εφημερίδων και διαφημιστικά έσοδα αλλά όμως όπως αποδείχθηκε είχαν (οι εξασφαλίσεις) μεγάλο ποσοστό ρίσκου και μεταβλητότητας.
Οι εκδοτικοί όμιλοι ξεγυμνώθηκαν συν τοις άλλοις και γιατί οι επιχειρηματίες αντί να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους χρησιμοποιούσαν την παρέμβαση τους στις κυβερνήσεις ώστε να συντηρούν προβληματικά μαγαζιά.
Αντί να χρησιμοποιήσουν ίδια κεφάλαια οι επιχειρηματίες πήγαιναν στις τράπεζες και έπαιρναν δάνεια για δραστηριότητες χαμηλής απόδοσης.
Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες δεν έχουν κινηθεί με δόλο όπως λανθασμένα μπορεί να υποθέτουν πολλοί.
Ούτε έχει λογική η άποψη των εισαγγελέων που ασκούν ποινικές διώξεις ότι οι τραπεζίτες έπρεπε να έχουν προνοήσει για τα χειρότερα.
Η στρατηγική των εισαγγελέων είναι μετά Χριστό προφήτες…
Η κατάρρευση της οικονομίας είναι η αιτία του κακού για το χάλι στις εκδοτικές εταιρίες αλλά ας μην υπάρχουν αυταπάτες… η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκδικηθεί όλους αυτούς το κατεστημένο όπως τους ονομάζει…
Κάθε φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει βγάζει και μια ποινική δίωξη για αποπροσανατολισμό.
Οι τραπεζίτες στοχοποιούνται αλλά ο τραπεζίτης γιατί μπορεί να κριθεί;
Εάν χορηγώντας ένα δάνειο έχει πάρει σοβαρές εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Τα δάνεια όταν χορηγήθηκαν είχαν καλύμματα αυτό είναι 100% βέβαιο.
Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο έλληνας τραπεζίτης, ακόμη και εάν του τηλεφώνησε πρωθυπουργός για να χορηγήσει δάνειο σε εκδοτικό όμιλο… που να μην κάλεσε τις αρμόδιες επιτροπές και να ζήτησε να ακολουθηθούν οι κλασσικοί τραπεζικοί κανόνες.
Είμαστε 10000000% σίγουροι.
Κανείς τραπεζίτης δεν έχει κάνει λάθος σε αυτό.

Δεν υπάρχει δάνειο που να έχει εγκριθεί και να μην είχε εξασφαλίσεις που την περίοδο που χορηγήθηκε το δάνειο ήταν αξιόπιστες.
Άρα το 50% των κατηγοριών και των ποινικών διώξεων κατά των τραπεζιτών είναι διάτρητα.
Η κριτική που μπορεί να ασκηθεί στις τράπεζες είναι τι συνέβη στην πορεία όπου η οικονομία άρχισε να καταρρέει, οι εκδοτικοί όμιλοι έπνεαν τα λοίσθια… οι τραπεζίτες εάν ζήτησαν πρόσθετες εξασφαλίσεις γιατί σίγουρα υπήρξε απόκλιση μεταξύ καλυμμάτων – εξασφαλίσεων και δανείων.
Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τι μπορεί να κάνει ένας τραπεζίτης;
Εάν η Alpha bank κατήγγειλε τα δάνεια πριν 2 χρόνια θα διασφαλιζόταν;
Η τραπεζική πρακτική λέει ότι πρώτα προσπαθείς να τον σώσεις τον δανειολήπτη και εάν δεν σώζεται ακολουθείς θεραπεία σοκ.  
Όμως ο χρόνος που θα ξεκινήσει η θεραπεία σοκ είναι υποκειμενική δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα…
Η στοχοποίηση των τραπεζιτών από την δικαιοσύνη πέραν της πολιτικής χροιάς δαιμονοποιεί την τραπεζική λειτουργία.
Αυτή η δαιμονοποίηση βλάπτει το banking και στο τέλος δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες γιατί απλά οι τραπεζίτες κινήθηκαν εντός του πλαισίου που θέτουν οι εποπτικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης