Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 4 γερμανικά Veto που μηδενίζουν τις ελληνικές ελπίδες – Έξοδος στις αγορές μόνο για rollover όχι για δημιουργία νέου χρέους

Τα 4 γερμανικά Veto που μηδενίζουν τις ελληνικές ελπίδες – Έξοδος στις αγορές μόνο για rollover όχι για δημιουργία νέου χρέους
Η Γερμανία λανθασμένα αναφέρεται ότι έχει παγώσει την λύση για το ελληνικό χρέος λόγω των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και ότι μετά π.χ. στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου θα επανέλθει το θέμα στο προσκήνιο.

Με 4 Veto η Γερμανία μηδενίζει ξεκάθαρα τις ελπίδες της Ελλάδος όχι μόνο για το Eurogroup στις 15 Ιουνίου που είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι χρέος και ποσοτική χαλάρωση έχουν απορριφθεί αλλά ακόμη και στα σχέδια για έξοδο στις αγορές.
Με βάση έγκυρη πηγή η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει.... ότι η Ελλάδα δεν θα δημιουργήσει νέο χρέος τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια αλλά μόνο όταν υπάρχουν λήξεις ομολόγων θα μπορεί να πραγματοποιεί roll over επανεκδόσεις για να ανανεώσει ομόλογα που λήγουν.
Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να δημιουργήσει νέο χρέος ενώ το παλαιό χρέος που λήγει η προσφυγή στις αγορές θα εξαρτάται μόνο από την δυναμική των επιτοκίων.
Να σημειωθεί ότι λήξεις ομολόγων έχουμε στις 17 Ιουλίου 2017 πρώην 3ετές, το 2019 το πρώην 5ετές ενώ η 10ετία λήγει πολύ αργότερα.
Το veto της Γερμανίας στα σχέδια για δημιουργία νέους χρέους, ουσιαστικά καθιστά όμηρο την Ελλάδα ακόμη και στις εκδόσεις ομολόγων.
Όμως η Γερμανία έχει θέσει και άλλα VETO τα οποία έχουν μηδενίσει τις πιθανότητες της Ελλάδος να πετύχει μια δίκαιη διευθέτηση του χρέους ή ποσοτική χαλάρωση.

Veto της Γερμανίας για το είδος των εκδόσεων ομολόγων που μπορεί να δημοπρατεί η Ελλάδα

Το veto της Γερμανίας για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές αφορά την δημιουργία νέου χρέους, δεν θα μπορεί η Ελλάδα να δημιουργήσει νέο χρέος αλλά μόνο rollover υφιστάμενων εκδόσεων.
Η Rothschild θα είναι ο σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ στην νέα έκδοση re opening που σχεδιάζεται μάλλον 5ετούς διάρκειας καθώς η επανέκδοση 3ετίας μάλλον μετατίθεται ως σχέδιο.
Το πρώην 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 98,60 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 5,56%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.
Το ετήσιο ομόλογο λήξης 17 Ιουλίου 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 99,95 μονάδες βάσης με μέση απόδοση 3,80% απόδοση αγοράς 5,37% και απόδοση πώλησης 2,23% από 3,5% όταν εκδόθηκε…
Η Ελλάδα θέλει να δανειστεί στην 5ετία με επιτόκια 4,6% αλλά το παράδοξο είναι ότι ήδη δανείζεται με επιτόκια κάτω από 1,5% από τον ESM.
Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας υποστεί πολλές διαπραγματευτικές ήττες αναζητάει εναγωνίως αφήγημα.
Το χρέος βρίσκεται στον αέρα, η ποσοτική χαλάρωση έχει αποκλειστεί…ωστόσο η έξοδος στις αγορές που θα αποτελούσε κίνηση μεγάλης σημειολογίας καθίσταται δυσχερής.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν στο Eurogroup κλειδώσει η δόση και το ΔΝΤ παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς νέο δάνειο έως ότου οι δανειστές καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος τους επόμενους μήνες…θα μπορούσε ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με την Rothschild να προβεί σε μια επανέκδοση 5ετούς ομολόγου 2 ή 2,5 δισεκ. ευρώ με στόχο επιτόκιο περίπου στο 4,6% έως το τέλος του 2017.
Αυτός ο σχεδιασμός έχει πιθανότητες να επιβεβαιωθεί αλλά η έκδοση μάλλον θα είναι μια προσυμφωνημένη συναλλαγή μεταξύ προκαθορισμένων αγοραστών του νέου ελληνικού ομολόγου.
Η σημειολογία έχει σημασία αλλά όλοι θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν βγήκε στις αγορές μόνη της αλλά υποστηρίχθηκε μέσω μιας προσυμφωνημένης συναλλαγής.
Για άλλους όλος αυτός ο σχεδιασμός εντυπώσεων δεν είναι τίποτε άλλο από μια ματαιοδοξία ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει ξανά αξιόπιστο αφήγημα καθώς τους τελευταίους μήνες έχει υποστεί πολλές διαπραγματευτικές ήττες…

Veto της Γερμανίας για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους

Η Γερμανία κατάφερε να επιβληθεί πλήρως.
Επέβαλλε σε όλες τις πλευρές τις θέσεις της ως προς το χρέος.
Η Γερμανία λανθασμένα αναφέρεται ότι έχει παγώσει την λύση για το ελληνικό χρέος λόγω των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και ότι μετά π.χ. στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου θα επανέλθει το θέμα στο προσκήνιο.
Η Γερμανία το αναφέρει και το εννοεί όταν τονίζει ότι το ελληνικό χρέος θα εξεταστεί στην λήξη του προγράμματος το οποίο ως γνωστό λήγει Αύγουστο του 2018.
Το ελληνικό χρέος δεν θα αντιμετωπιστεί το 2017 είναι 100% βέβαιο.
Υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά εάν τελικώς επιλυθεί το ελληνικό χρέος καθώς η Γερμανία έχει σοβαρές ενστάσεις και για το 2018.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ESM που είναι γερμανικός δορυφόρος.

Veto της Γερμανίας για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Η Γερμανία έθεσε veto και στο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Βέβαια όταν το ελληνικό χρέος έχει χαρακτηριστεί μη βιώσιμο αντικειμενικά δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο η ΕΚΤ να ανοίξει θέμα ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα QE.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για το χρέος και δεν υπάρξει θετική έκθεση βιωσιμότητας τα ελληνικά ομόλογα είναι νομικά αδύνατο να ενταχθούν σε QE.
Ωστόσο το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι ακόμη και εάν λαμβάνονταν μέτρα για το χρέος η ΕΚΤ στην έκθεση βιωσιμότητας υποχρεωτικά θα διενεργούσε βασικό και δυσμενές σενάριο για να κρίνει εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Με μέτρα για το ελληνικό χρέος, στο βασικό σενάριο θα ήταν βιώσιμο ενώ στο δυσμενές θα παρέμενε μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, οπότε ακόμη και με την περιβόητη διευθέτηση του ελληνικού χρέους η ΕΚΤ ΔΕΝ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Veto της Γερμανίας για έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια –  Θα παραμείνει τουλάχιστον έως το 2022

Η Γερμανία έχει θέσει veto στην Ελλάδα για έξοδο από τα μνημόνια το 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση επικοινωνεί ότι τα μνημόνια τελειώνουν το καλοκαίρι του 2018.
Αυτό αποτελεί ακραία πολιτική παραπλάνηση.
Η Γερμανία όχι μόνο έχει δεσμεύσει την Ελλάδα έως το 2022 αλλά το 2018 θα εξεταστεί και ο μηχανισμός εγγύησης των στοχευμένων εκδόσεων ομολόγων που θα διαθέτει capital buffer.
Αυτός ο μηχανισμός φαίνεται ότι κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.
Θα υλοποιηθεί όχι μόνο για να στηρίζει την Ελλάδα στις εξόδους που θα πραγματοποιήσει στις αγορές αλλά θα αποτελέσει και τον νέο μηχανισμό επιτροπείας για τα επόμενα χρόνια.

Υποσημείωση

Τι θα πάρει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου στο τακτικό Eurorgoup;
1)Την δόση των 7,5 με 8 δισεκ. από 9,5 δισεκ. που αρχικώς είχε σχεδιαστεί.
2)Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στο πρόγραμμα με βάση την συμφωνία επί της αρχής δηλαδή μια συμφωνία σε αναμονή χωρίς νέο δάνειο.
3)Θα υπάρξει μια γενικόλογη προσέγγιση για το χρέος χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.
Η προσπάθεια να ανοίξει το ζήτημα του ελληνικού χρέους στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα καταπέσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης