Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετοχές και ομόλογα ανακάμπτουν παρά το ναυάγιο σε χρέος, QE γιατί ποντάρουν στην σταθερότητα – Προσοχή στις υπερβολές

Μετοχές και ομόλογα ανακάμπτουν παρά το ναυάγιο σε χρέος, QE γιατί ποντάρουν στην σταθερότητα – Προσοχή στις υπερβολές
Η πλαγιοανοδική κίνηση είναι το βασικό σενάριο για τους επόμενους 4 μήνες στις μετοχές των τραπεζών με βάση την εσωτερική επικαιρότητα, χωρίς να προσμετράται μια διεθνής διόρθωση.
Κανείς ξένος επενδυτής δεν τρέφει αυταπάτες.
Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου του 2017 δεν θα πάρει λύση στο χρέος και δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση.
Γιατί όμως το πρώην 5ετές ομόλογο νυν 2ετές λήξης 2019 υποχώρησε στο 4,75% κάτω από την απόδοση έκδοσης το 2014 που ήταν 4,95%;
Γιατί οι μετοχές ειδικά των τραπεζών ανέκαμψαν με αξιόλογους όγκους και τζίρους;
Η γενική αίσθηση είναι ότι στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές θα διαπραγματεύεται με spread 200 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο Πορτογαλικό και στο ιδανικό σενάριο στις 150 μονάδες.
Εάν το 10ετές Πορτογαλικό βρίσκεται στο 2,92% το ελληνικό 10ετές πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 5% και 4,5% στο καλύτερο σενάριο.
Βασικό σενάριο για το 10ετές ελληνικό να σταθεροποιηθεί στο 5%.
Για το πρώην 5ετές ομόλογο νυν 2ετές λήξης 2019 εμφανίζει απόδοση 4,75% θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 3,5% όταν το αντίστοιχο Πορτογαλικό βρίσκεται στο 0,07% στην 2ετία και στην 5ετία 1,30%.
Βέβαια χωρίς χρέος και χωρίς QE και με την διαφορά στην πιστοληπτική διαβάθμιση να είναι χαοτική μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας εάν το spread στην 10ετία είναι στις 200 μονάδες βάσης στην 2ετία πρέπει να είναι έως 300 μονάδες βάσης.
Ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν έκδοση 5ετούς ομολόγου αλλά με βάση τις σημερινές παραδοχές και παρά την ωραιοποίηση σε τιμές και αποδόσεις....η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί σε 3-4 μήνες τουλάχιστον σε υπερδιπλάσιο επιτόκιο από της Πορτογαλίας. 
Υπενθυμίζεται ότι με όρους Moody’s η διαφορά Ελλάδος και Πορτογαλίας σε πιστοληπτική ικανότητα είναι 8 βαθμίδες και με όρους Standard and Poor’s 5 βαθμίδες.
Στις 23 Ιουνίου υπενθυμίζεται θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος η Moody’s με πιθανότητα αναβάθμισης κατά 1 βαθμίδα.

Μετοχές και ειδικά τραπεζικές μετοχές

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ανακάμψει και πλέον η κεφαλαιοποίηση των 4 μεγάλων ανέρχεται στα 10,6 δισεκ. ευρώ.
Είχαμε τονίσει ότι μέχρι 12-13 δισεκ. κεφαλαιοποίηση δικαιολογεί TBV περίπου στο 0,42 με 0,46 και ενόψει stress tests οι τράπεζες θα κινούνται στο fair value.
Οι τράπεζες στο 0,50 θα βρίσκονται όλες σε υπερτιμημένη ζώνη.
Η Εθνική έχει δείξει καλύτερη συμπεριφορά από την Alpha bank και η Eurobank καλύτερη συμπεριφορά από την Πειραιώς.
Όμως με ρεαλιστικά κριτήρια τα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες είναι έως 20% με 25% το μέγιστο όπερ σημαίνει ότι ο κλάδος χρήζει προσοχής χρηματιστηριακά.
Η Εθνική π.χ. που θα φθάσει στα 0,40 με 0,42 ευρώ θα έχει κεφαλαιοποίηση περί τα 4 δισεκ. με tangible book 7 δισεκ.
Η Attica bank με αποτίμηση 285 εκατ στο χρηματιστήριο αποτιμάται με P/tangible BV 0,50 και με όρους συνολικών κεφαλαίων 0,38.
Με όρους P/E οι τράπεζες για το 2017 αποτιμώνται με 44 και με όρους 2018 περί το 28… οπότε προσοχή.
Η πλαγιοανοδική κίνηση είναι το βασικό σενάριο για τους επόμενους 4 μήνες στις μετοχές των τραπεζών με βάση την εσωτερική επικαιρότητα, χωρίς να προσμετράται μια διεθνής διόρθωση.

Γιατί ενώ ναυαγούν χρέος και QE το χρηματιστήριο ενισχύεται;

Η απάντηση είναι απλή.
Οι επενδυτές βλέπουν την μεγάλη εικόνα.
Βλέπουν μια Ελλάδα που δεν θα χρεοκοπήσει, δεν θα επανέλθει το Grexit, μια Ελλάδα που έχει περιθώρια ανόδου και βελτίωσης.
Οπότε οι αποτιμήσεις στις μετοχές εύλογα θα τείνουν να προεξοφλήσουν το σενάριο της οικονομικής σταθερότητας αρχικά με συνεχή μείωση του country risk.
Όμως η άνοδος που έχει συντελεστεί δικαιολογείται στις τράπεζες, στις μη τραπεζικές μετοχές υπάρχει υπερβολή καθώς στον FTSE 25 υπάρχουν μετοχές που αντιστοιχούν σε Γενικό Δείκτη στις 1300 μονάδες.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το βασικό σενάριο είναι πλαγιοανοδικό για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η πλαγιοανοδικότητα της αγοράς θα οδηγήσει σε υπέρβαση των 800 μονάδων με στόχο 850 μονάδες ή άνοδος +6,5% με όρους Γενικού Δείκτη.
Οτιδήποτε πάνω από τα όρια αυτά…ενεργοποιεί ξεκάθαρα τα σήματα κινδύνου για το ορατό μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης