Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Οι επενδύσεις πρέπει να επιστρέψουν στο 15% του ΑΕΠ

tags :
Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Οι επενδύσεις πρέπει να επιστρέψουν στο 15% του ΑΕΠ
«Το πλεονέκτημα του μεγέθους επιτρέπει να δημιουργηθούν brands, κάνει τις επιχειρήσεις ελκυστικές για τις τράπεζες, σημαίνει πιο αποτελεσματικά συστήματα διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς
«Επιχειρηματικό κλίμα και επιχειρηματικό περιβάλλον δεν πηγαίνουν καλά.
Οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει στο 10%, από 15% του ΑΕΠ που ήταν λίγα χρόνια νωρίτερα», σημείωσε ο Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist τόνισε την ανάγκη οι επενδύσεις να επιστρέψουν στο 15% του ΑΕΠ.
Εξήγησε ότι οι επενδύσεις μένουν πίσω διότι υπάρχουν ζητήματα τόσο σε νομικό όσο και σε ρυθμιστικό επίπεδο. Όπως είπε, η πρόσφατη συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά «δεν πρέπει να κολλήσουμε σε συζητήσεις μηδενικής αξίας για το μέλλον.
Έχουμε κάνει πολλά, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα».
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «το νομικό σύστημα λειτουργεί αργά και δεν υπάρχει υποστήριξη επενδύσεων, ενώ η εγχώρια ζήτηση είναι ακόμη χαμηλή λόγω της απώλειας πλούτου και της μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών. Αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει να επηρεάζει το κλίμα».
Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις, σημείωσε ότι παρά τη μείωση στο ΑΕΠ, οι εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό τα πηγαίνουν καλά, ενώ το θέμα της ανταγωνιστικότητας από το εργατικό κόστος (έχει μειωθεί 20%), που ήταν παλαιότερα, έχει μετατοπιστεί στο ρυθμιστικό κόστος.
Τόνισε επίσης ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και το μέγεθος για μια εταιρεία.
«Το πλεονέκτημα του μεγέθους επιτρέπει να δημιουργηθούν brands, κάνει τις επιχειρήσεις ελκυστικές για τις τράπεζες, σημαίνει πιο αποτελεσματικά συστήματα διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.
Έκανε επίσης αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αγγίζουν τα 50 δις ευρώ, και τον ρόλο των τραπεζών, που έχοντας να αντιμετωπίσουν το κόστο του ρίσκου, συντηρούν ψηλά το κόστος δανεισμού.
 «Ακόμη και η καλύτερη εταιρεία δεν μπορεί να πάρει κάτι καλύτερο από 4% επιτόκιο» τόνισε, προσθέτοντας πάντως ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση και ο τουρισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης