Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θωμόπουλος (Εθνική): Εάν υπάρξει ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης στις τράπεζες, δύσκολα θα συμμετάσχουν ιδιώτες

tags :
Θωμόπουλος (Εθνική): Εάν υπάρξει ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης στις τράπεζες, δύσκολα θα συμμετάσχουν ιδιώτες
Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στη χώρα
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στη χώρα.
Ο κ. Θωμόπουλος, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει καλό το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που σχεδίασαν οι πιστωτές, εκτιμώντας ότι προσπάθησε να λύση ταυτόχρονα πολλά προβλήματα, αλλά κατηγόρησε ευθέως τις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν κινήθηκαν γρήγορα.
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο επικεφαλής της Εθνικής επανέλαβε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αν και μέχρι στιγμής ο κλάδος πετυχαίνει τους στόχους, οι προκλήσεις είναι μπροστά, προκειμένου να καταφέρουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν σταθερά την ελληνική οικονομία.
Μόνο έτσι θα μπορούν να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανέφερε.
Ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων έχει εξαφανιστεί.
Όμως πρέπει να στηριχθεί το ελληνικό επιχειρείν αν θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις της ανάκαμψης.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΤΕ δήλωσε έκπληκτος με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
"Οι ξένοι πιστεύουν περισσότερο στην ελληνική οικονομία από ότι εμείς", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι αν γίνει άλλη ανακεφαλαιοποίηση δύσκολα θα συμμετάσχουν ιδιώτες.
Οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να σταματήσουν την «αιμορραγία», καθώς τους τελευταίους 18 μήνες οι καταθέσεις είναι λίγο - πολύ σταθερές.
Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια στο εσωτερικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να εξορθολογίσει τη λειτουργία του.
Στάθηκε πάντως στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό -45%- των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι νέα νομοθετικά εργαλεία προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες στις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Όπως είπε, κοιτάζοντας κανείς τα NPEs κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης, τα NPEs τους σμικραίνουν τα ελληνικά NPEs, επιτρέποντας πτώση της εγχώριας ζήτησης του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 30% και 27% του ΑΕΠ.
Σημείωσε δε πως τον Νοέμβριο του 2015 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τον τελευταίο γύρο αναδιάρθρωσης κεφαλαίων, συγκεντρώνοντας 8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,7 μέσω δράσεων LME) νέων κεφαλαίων από ιδιωτικές πηγές συνολικού κεφαλαιακού ελλείμματος, υπό πίεση ύψους περίπου 13,4 δισ. ευρώ, που προσδιορίστηκε από την ΕΚΤ και τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) τον Οκτώβριο του 2015.
«Με αυτόν τον τρόπο, έχουν ενισχύσει τις κεφαλαιακές τους θέσεις.
Η κεφαλαιακή επάρκεια ενισχύθηκε περαιτέρω με την ανάπτυξη των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους». Παράλληλα, «μειώθηκε η εξάρτησή τους από κρατική στήριξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης