Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με 3ετία 3,8% και 5ετία 4,6% σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του σχεδίου επίλυσης του χρέους

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με 3ετία 3,8% και 5ετία 4,6% σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του σχεδίου επίλυσης του χρέους
Μια έκδοση 2 δισεκ. θα καλυφθεί 100% και άνετα και θα αποδειχθεί πόσο κοντή μνήμη έχουν οι ξένοι επενδυτές.
Η Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο οικονομικών, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο.
Ο Regling ο επικεφαλής του ESM που βρίσκεται στην Ελλάδα λόγω συνεδρίου Economist έδωσε μια κατευθυντήρια γραμμή τόνισε ότι η Ελλάδα εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα μπορεί να βγει στις αγορές τέλη του 2017 ή αρχές 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει διακαώς να βγει στις αγορές τον Ιούλιο του 2018  στις 11 ή στις 18 ή στις 25 Ιουλίου.
Ο Regling σύμφωνα με πληροφορίες δεν έβαλε veto για έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο αλλά προειδοποίησε ότι η έκδοση πρέπει να έχει επιτόκιο που οι αγορές δεν θα το αποτιμήσουν λανθασμένα.
Γενικώς ο ESM θέλει έξοδο στις αγορές τέλη του 2017 ή αρχές 2018 αλλά δεν θα βάλει και veto για έξοδο στις αγορές Ιούλιο.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι το πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές αλλά εάν η έξοδος στις αγορές σαμποτάρει το σχέδιο επίλυσης του ελληνικού χρέους.
Η έξοδος στις αγορές θα είναι δοκιμαστική, θα είναι ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί ξανά από τις αγορές υποστηρίζουν οι έλληνες αξιωματούχοι.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία, ο ESM αλλά και όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια…δεν θα αντιδράσουν όταν η Ελλάδα το 2018 ή αργότερα το 2022 θα ζητάει μέτρα διευθέτησης για το ελληνικό χρέος και μεταξύ αυτών και μείωση επιτοκίων;
Από την μια η Ελλάδα θα δανείζεται από τους ιδιώτες επενδυτές με επιτόκια 3,8% και 4,6% και από την άλλη θα ζητάει από τους φορολογουμένους ευρωπαίους μείωση επιτοκίων;
Να σημειωθεί ότι τα 200 δισεκ. δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους ευρωπαίους πιστωτές έχουν μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,5%.
Δηλαδή από τους ιδιώτες επενδυτές η Ελλάδα θα δανείζεται με 3,8% με 4,6% και από τους ευρωπαίους 1,5% και θα ζητήσει από τους επίσημους πιστωτές μείωση επιτοκίων;
Και να ζητήσει η Ελλάδα μείωση επιτοκίων θα απορριφθεί από όλους.
Είναι ξεκάθαρο ότι η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές σε αυτή την φάση είναι μεγάλου ρίσκου.
Στην αρχή θα επικρατήσει ενθουσιασμός για την έκδοση αλλά στην συνέχεια θα επανέλθει ο προβληματισμός.
Να σημειωθεί επίσης ότι στην 5ετία η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με επιτόκια 4,6% έναντι 4,95% της περιόδου Σαμαρά το 2014 και στην 3ετία στο 3,8% έναντι 3,5% της περιόδου Σαμαρά.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές – η οποία σχεδιάζεται εντός του Ιουλίου 2017 – θα αποδομήσει πλήρως και τους ξένους οι οποίοι το 2011 και 2012 με το PSI + αντιδρούσαν σαν μωρές παρθένες και το 2017 οι ίδιοι ξένοι είναι έτοιμοι να αγοράσουν ξανά ελληνικό χρέος.
Μια έκδοση 2 δισεκ. θα καλυφθεί 100% και άνετα και θα αποδειχθεί πόσο κοντή μνήμη έχουν οι ξένοι επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης