Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τραπεζίτες προβλέπουν: Σε 3 χρόνια η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα είναι 25 δισ. από 10,5 δισ ή αύξηση 238%

tags :
Οι τραπεζίτες προβλέπουν: Σε 3 χρόνια η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα είναι 25 δισ. από 10,5 δισ ή αύξηση 238%
Το 2018 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο λόγω των stress tests αλλά κυρίως λόγω της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
Οι έλληνες τραπεζίτες προβλέπουν.
Σε 3 χρόνια από σήμερα η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι 25 δισεκ. από 10,5 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου (αρχές Ιουλίου 2017).
Η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με 238% άνοδο και τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Αυτή η εκτίμηση που στηρίζεται
2)Μπορεί να επιβεβαιωθεί;

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συρρικνώνεται.
Πριν 8 χρόνια το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών είχε ανέλθει στα 430 δισεκ. ευρώ.
Το 2017 οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες εμφανίζουν ενεργητικό δηλαδή συνολική περιουσία 277 δισεκ. ευρώ (Πειραιώς 76,6 δισεκ. Εθνική 71 δισεκ. Eurobank 65,7 δισεκ. και Alpha bank 64 δισεκ).
Σε απόλυτα μεγέθη λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες πριν 8 χρόνια διάθεταν συνολικό ενεργητικό 430 δισεκ. και τώρα έχουν εντυπωσιακά συρρικνωθεί στα 277 δισεκ. δηλαδή μείωση 153 δισεκ. ευρώ.
Αυτή η συρρίκνωση ξεκάθαρα περιορίζει τα δυνητικά κέρδη.
Που στηρίζεται η εκτίμηση των 25 δισεκ. χρηματιστηριακής αξίας σε 3 χρόνια;
Ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να πετύχουν κέρδη το 2020 περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ.
Ήδη η Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι στόχος είναι να πετύχει κέρδη 700 εκατ ευρώ.
Με βάση μια αναλογική προσέγγιση των στόχων κερδοφορίας η Eurobank θα μπορούσε να επιτυγχάνει κέρδη 500 με 600 εκατ και σε ανάλογα επίπεδα Εθνική και Alpha bank.
O τραπεζικός κλάδος όμως από πού θα επιτυγχάνει τέτοιας κλίμακας κέρδη;
Σε πρώτη φάση δηλαδή στα επόμενα 3 χρόνια από την διαχείριση των προβληματικών δανείων και εφόσον επιτευχθεί διατηρήσιμη ανάπτυξη στην οικονομία.
Μπορεί να ειπωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν από ένα χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων και μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 100 δισεκ. ευρώ να εμφανίσουν κέρδη άνω των 5 δισεκ. ευρώ σε βάθος 4 ετών.
Ρόλο στα κέρδη θα διαδραματίσει η μείωση των ετήσιων προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια η οποία ωστόσο θα είναι έντονα εμφανής από το 2019 όχι το 2017 ή 2018.
Οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν σε ετήσια βάση πάνω από 8,5 δισεκ. συνολικά έσοδα αλλά λόγω κυρίως των προβλέψεων που διενεργούν τα τελικά κέρδη περιορίζονται στο ελάχιστο.
Σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομία αναπτύσσεται, δεν θα παράγονται νέα προβληματικά δάνεια και εύλογα οι προβλέψεις σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να μειωθούν για τον κλάδο στα 2 δισεκ. και σε ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο σε βάθος 4-6 ετών στο 1 δισεκ. για όλες τις τράπεζες σε ετήσια βάση.
Με 2,5 δισεκ. κέρδη οι τράπεζες για να επιτυγχάνουν P/E μεταξύ 10 και 11 που είναι κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης θα πρέπει να έχουν κεφαλαιοποίηση 25 δισεκ.
Με 25 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και έχοντας βελτιώσει την δομή των κεφαλαίων τους καθώς θα μειώνεται το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία οι τράπεζες θα έχουν P/BV από 0,65 έως 0,72 και επίσης θα κινούνται στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Για να καταστούν όλα αυτά ρεαλιστικά και αυτό το τονίζουμε θα πρέπει ξεκάθαρα να πετύχει η προσπάθεια αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων.
Οι μέχρι τώρα επιδόσεις δεν είναι ενθαρρυντικές.
Η ΕΚΤ αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ειδικό έλεγχο στις ελληνικές τράπεζες ως προς τις επιδόσεις και στοχοθεσίες στα προβληματικά δάνεια με το πιθανότερο σενάριο να ζητήσει αύξηση των στόχων σε ετήσια βάση καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη σοβαρής αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων.
Το 2018 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο λόγω των stress tests αλλά κυρίως λόγω της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης